Cipzár varrás – egyszerűen

0 5 Comments

Emlékeztek, amikor a cipzárak fajtáit mutattam? Említettük, hogy van nyitott, és zárt. Illetve ezeknek is több variációja. Ennek megfelelően, rossz hír, hogy bevarrási variáció is többféle van. A jó hír az, hogy egyik sem túl nehéz. 🙂

Tudom, hogy sokaknak, akik kezditek a varrást, a cipzár egy komoly mumus. 🙂 Előfordul, hogy nem is mertek belefogni cipzáras holmi megvarrásába, mondván, hogy az úgysem fog menni. Ezen szeretnék változtatni. Már rég tervezgettem egy cipzáras sorozat elkészítését is, így hát most vágjunk bele!

Először egy teljesen egyszerű módját mutatom a bevarrásnak.

Maradva a maketteknél, előkészültem.

Látod a képen, hogy az anyag széle tisztázóval el lett szegve. Cipzár alatt én soha nem hagyok ép széleket, mert a mosásnál, használat közben bomlani fog. Hiába nem látszik, de roncsolódik az anyag. A megfelelő nyílást én mindig olyan hosszúra hagyom, hogy eltakarja a zárószemet. Nekem nem tetszik, ha az kilátszik.

A cipzárak bevarrása számomra két részből áll.

  • Rögzítés
  • Varrás

Rögzítés: 

Mielőtt bármit mutatnék…. a rögzítés nem kötelező! Ha elég magabiztos vagy már, vagy könnyen kezelhető az anyagod, vagy csak időt akarsz spórolni, akkor varrhatod a cipzárt úgy is, hogy csak odafogod az anyaghoz, és egyből tolod a gép alá. De ettől függetlenül megmutatom azt is, hogy én hogy rögzítek. 🙂

A következő 9 képen sorban megnézheted, hogy miként raktam oda az anyagra a cipzárt, aztán hogyan gombostűztem, majd férceltem a helyére a húzózárat.

This slideshow requires JavaScript.

  • A varrásszélességet behajtva, az anyag széléhez úgy tettem oda a zipzárt, hogy a felső zárószem nem az anyag szélére került. Ha ez egy valóságos ruhadarab, akkor az a rész a derékpánt varrásszélességébe kerül. Így a zárószem pont a derékpánt záródása alá esik.
  • Első lépésként én gombostűkkel megpróbálom rögzíteni a húzózárat a végleges helyére. A fonák oldalon látod, hogy a varrásszélesség két oldalra levasalva szépen kifekszik a cipzár alatt.
  • Majd be is fércelem. Neked is ezt ajánlom, mindenképp! Egyrészt, a férceléssel pontosabban a helyére igazgatom a cipzárt. Másrészt, a varrás során, a cipzár egyik felét felülről lefelé varrjuk, a másik oldalát pedig pont az ellentétes irányban. Ezért a gép talpa alatt előfordulhat, hogy ha nincs rendesen rögzítve, akkor ellentétes irányba tolja el a gép. A végén ez akár egy-két fog eltérés is lehet, az pedig pont elég ahhoz, hogy ne záródjon rendesen a zipzár. Arról nem is beszélve, hogy nem lesz szép. 🙁

Ha végeztél a rögzítéssel, akkor a varrás következik. Igazából, ha jól férceled a helyére, akkor már így is működnie kell a dolognak. 🙂

Varrás:

Egy fontos dologgal kell kezdenem. Cipzárt nem a hagyományos géptalppal varrunk! Egy úgynevezett cipzár varró, vagy féltalp kell hozzá. Ez ha nem tartozéka a gépednek, akkor be kell szerezned. Enélkül soha nem lesz olyan a végeredmény, mint kellene. A képen látsz két változatot, de lehet, hogy a Tiéd egy harmadik fajta.

Egyszerű cipzár bevarrás 12

Úgy kell odaraknod a cipzárt a gép alá, hogy a talppal a fogak mellett haladva, szépen tudd vezetni a varratod. Ezért kell a féltalp, hogy úgy tudj közel varrni a fogakhoz, hogy nem kerül a talp alá a cipzár. Így tud vízszintes maradni a talp. ( másképp féloldalasan állna, és a varratod nem lenne szép egyenletes )

Egyszerű cipzár bevarrás 13

Mivel én jobbkezes vagyok, nekem úgy könnyebb varrni, hogy a bal tetején indulok el, lemegyek az aljáig, és a másik oldalon vissza. Ez a talp kétoldalas, varrhatnám fordított irányban is. Az a lényeg, hogy egy ívvel varrom végig az egészet. Mutatom képekben….

Tehát elindultam bal oldalon lefelé…

Egyszerű cipzár bevarrás 14

Egy idő után, mielőtt elérnék az aljára, át kell húznom a kocsit a talp mögé. Ezt úgy tehetem meg, hogy a tűt az anyagba bökve alsó állásban tartom, a talpat felemelem, és a kocsit áthúzom a talp mögé.

Egyszerű cipzár bevarrás 15

Amikor elértem az aljára, akkor ugyan úgy, mint az előbb, a tűt lent tartva, talpat felemelve, az anyagot elfordítottam a cipzárra merőleges irányba.

Egyszerű cipzár bevarrás 16

A cipzár végétől kicsit lejjebb kell varrnod az oldalán, mielőtt merőlegesbe fordulnál. Mert most át kell lépegetned a túloldalra, és ha nem vigyázol, akkor ráütsz a fém zárószemre. Az pedig biztosan eltöri a tűt. Én a mai napig ezt a pár öltést kézzel tekerve – lassan léptetve a gépet – csinálom. Hogy a tű tutira áthatoljon a műanyag fogak között, és ne törjön bele semmibe.

Aztán újra egy derékszögű fordulat, és a másik oldalon elindulok felfelé…. Amikor a kocsihoz érek, akkor újra át kell tolnom a talp mögé, a már mutatott módon. Utána már a célegyenesben vagy, és csak az anyag széléig végig kell varrnod. …

Egyszerű cipzár bevarrás 17

Ezen a következő képen látod a hátoldalát, hogy miért is kell a végétől lejjebb varrnod. Azt a fém zárószemet kell elkerülnöd!

Egyszerű cipzár bevarrás 20

Pár kép az elkészült cipzárról: 

Jöjjön most egy bónusz: 

A következő húzózár azonos technikával készült, a teljes műveleti sorrend megegyező.  Egyetlen eltérés van, hogy az anyag takarja a cipzár fogait. Pont középen záródva takarja. 🙂

Pár megjegyzés a végére: 

Piros:

Régen nem nagyon szoktunk úgy cipzárt varrni, hogy kilátszik a foga. Ma már ez nem probléma. Egyes sportruházatoknál, illetve divatcikkeknél még díszítő funkciója is lehet. Főleg, ha a színekkel is játszunk. Akár úgy is varrhattam volna, hogy még egy dísztűzéssel is megvariálom.

Fehér:

Ez valójában egy kétoldalról fedett cipzár. Azt gondolom, hogy ez nem túl gyakori.  Látszatra hasonló, mint a rejtett cipzár, viszont jóval egyszerűbb bevarrni.

Kifogytál a gombostűkből? Nálam is beszerezheted! Kattints a képre! 🙂

Gombostű 1

Köszönöm, ha végéig olvastad! Kicsit hosszú lett, sok képpel, de remélem hasznos lesz számodra! Köszönöm, ha másokkal is megosztod! 🙂

Nem szeretnél a jövőben lemaradni a megjelenő új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!

Categories:

5 thoughts on “Cipzár varrás – egyszerűen”

  1. Dr.Kouba Maria szerint:

    En is igy tudtam, de nagyon jo volt látni,es pozitív megerősítést adott, régen nem csináltam,csak hobbi szinten, de aki teljesen kezdő,az is megérti! Koszonom!

    1. admin szerint:

      Örülök! Köszi a visszajelzést! 🙂

  2. Szabó Kinga szerint:

    A fém cipzár varrásához “elegendő” egy egyszerű singer varrógép is,vagy speciálisabb varrógépre van szükség?
    Köszönöm

    1. admin szerint:

      A fontos a cipzár varró talp. A fogakra nem varrunk rá! Simán meg lehet varni bármelyik háztartási varrógéppel.

  3. Koszo Edit szerint:

    Kedves Krisztina,halasan koszonom a preciz,minden reszletre kiterjedo tajekoztatast.Oszinten szolva kedvet kaptam a cipzar varrashoz.Udvozlettel, Edit Skociabol

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)