Függönybehúzó felvarrása

0 4 Comments

Függönybehúzó…. Valljuk be őszintén, sokkal szebben mutatnak a függönyök, ha szép, egyenletes ráncolással tesszük fel a karnisra! 🙂 Szerencsére már rég kitalálták a módszert arra, hogy ne kelljen bajlódnunk a hajtogatással, ráncolással, csipeszeléssel!

Sok változat van, textil, műanyag, egy, vagy több soros, egyszerű ráncoló, vagy mintára összehúzott….. 🙂

Azt gondolom, hogy kezdőként a méregdrága drapériára varrni többsoros műanyag alapú behúzót, az komoly kihívás. De az egyszerű változatot szívesen megmutatom, hogy én hogy varrom fel. Pár lépés az egész, igazán nem bonyolult.

Egy könnyen kezelhető mintás vászon anyagot választottam ( spájz polcra tökéletes lenne 🙂 ), hozzá pedig egy textil alapú, egysoros, egyszerű függönybehúzót. A függöny két függőleges széle már be van szegve.

A függönybehúzó rögzítése

A függönybehúzó rögzítése három varrattal történik.

Az első lépésként, a függöny felső, vízszintes, szegetlen szélére, a szín oldalára feltűzöm a behúzót.

Látszik a fonák oldalon, hogy picit kilógatom a szalagot a textil szélétől.

Függönybehúzó 2

Ezen a képen pedig azt kell nézni, hogy a szalagot pont úgy teszem a varrás széléhez, hogy a majdani húzó szabadon maradjon.

Varrás

Függönybehúzó 4

Ezután felvarrom a behúzót az anyagra. Még mindig a színoldalon vagyok. Csak egy sort varrok, azt, ami az anyagszél felől van. Amire nagyon figyelni kell, hogy egyenes legyen a varrat, nem varrj rá az összehúzó zsinórra, mert akkor nem fog működni!

A következő galériában sorban lefotóztam, hogy hogyan rendezd el a szalag végét, hogy később használni is tudd a behúzót.

This slideshow requires JavaScript.

Most az következik, hogy a felvarrt szalagot vissza kell fordítanod a függöny fonákoldalára.

A két képen látod, hogy gombostűvel rögzítettem a függönybehúzót. Ráadásul az anyagszélre merőlegesen. Nem nagyon szeretem ezt a gombostűzési módot, de a függönynél nagyon hasznos, mert szélesebben tartja a textilt, nem csúszik el a szálirány. ( vagy a minta, például egy függőlegesen csíkos textilnél ) Illetve ha merőlegesen van a gombostű a varratra, akkor átlépi a gép, így nem feltétlen kell kihúznom az anyagból. Itt most ez is jól jön, mert mindjárt látni fogod, hogy a feltűzött függönybehúzót mindkét oldalán végig kell varrnod.

Az első varrattal a függöny legfelső élén varrsz végig. A második varrat pedig majdnem ott fut, ahol a legelső volt. ( a színoldalról)  Ezért tettük a legelején egy picurkát beljebb a textilt, hogy amikor ezt az utolsó varratot készítjük, akkor elfedjük a szegetlen szélt. Igazából kész is van. 🙂

Én még annyit mindig megteszek, hogy a húzó zsinór mindkét végét összekötöm, hogy ne rakoncátlankodjanak a szálak. Ha kibújnak a helyükről, akkor nem tartja a behúzó a függönyt.

Ez tényleg egy nagyon egyszerű változat, mégis milyen szépen mutat, hogy ilyen egységesek a ráncolások.

Praktikák a függönybehúzó varrásához:

  • Amikor a legelső varráshoz feltűzöd az anyag színoldalára a függönybehúzót, mindig gondold végig, hogy a függöny hátoldalán a behúzónak melyik az alsó és melyik a felső fele. Mert bár ez most egy egyszerű változat, aminek pont a közepén fut az akasztók sora, ez nem mindig van így.
  • Amikor függönyt veszel, vagy Te kiszámolod, hogy adott ablaka mennyi anyag kell, vagy az eladó segít ebben. Behúzót mindig a teljes anyagszélességre vesszük, nem az ablak méretére.
  • Természetesen nem kötelező gombostűzni, ha elég gyakorlott vagy, akkor elég, ha csak összefogod az anyagot a behúzóval. Ha viszont nagyon bizonytalan, akkor akár fel is fércelheted. Én azért rögzítek előre, hogy lássam, hogy az akasztó a textil szegett széléhez minél közelebb essen. Úgy lesz a legjobb tartása a szélső kampónak.
  • Mindig picivel több behúzót veszek, hogy a széleket a visszahajtással együtt tudjam kialakítani.
  • Akkor is varrhatsz függönybehúzót a textilre, ha nem akarod ráncolni, csak olyan a karnisod, hogy szükséged van az akasztó fülecskékre.
  • Létezik tépőzáras függönybehúzó is. A műanyag, érdesebb fele fix, azt ragasztod a polc szélére, vagy az ablak keretére. A textilre pedig felvarrod az összeráncolható részt, amin rajt vannak szakaszonként a tépőzár “szőrös” tappancsai. tépőzáras függönybehúzó

Remélem tetszett a bejegyzés, és köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel!

Ha szeretnél a jövőben értesülni az új cikkekről, ne felejts el jelentkezni a blog követésére! ( A képernyő jobb oldalán megteheted! )


Categories:

4 thoughts on “Függönybehúzó felvarrása”

  1. Bölcskei Gáborné. szerint:

    Nagyon hasznos volt köszönöm!

    1. admin szerint:

      Örülök neki! 🙂

  2. zsuzsanna szabo szerint:

    Nagyon hasznos volt,koszonom.

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)