Hogyan készíts felvarrott zsebet?

0 2 Comments

Kicsit rendhagyóan, azzal kezdem, hogy majd a végén ebből a témakörből is készítek egy összefoglaló bejegyzést. Sőt, lehet, hogy hamarosan készül egy olyan post, amiben sorban összeszedem a zseb fajtákat…. Majd mindig frissítem az aktuális legújabbal. 🙂

Alapjaiban két fő zsebtípust különböztetünk meg egymástól. A rávarrott, és a bevarrott. Mindegyiknek több változata van.

A klasszikus méretes szabóságban a ruhaipari szabványok nagyon pontosan meghatározottak voltak. Mindennek előírt rendszere volt/van. Például annak is, hogy egy zsebet hogy kell megvarrni, mikor kell közbéléssel megerősíteni, vagy mikor nem, le kell tűzni, be kell hajtani, be kell bélelni, …. és még sorolhatnám. 🙂 A mai divat diktálta ruhaiparban kicsit felhígultak a szabályok. Hányszor hallottam az oktatóimtól, hogy ” az butikos módszer!”
Kezdjük rögtön az egyik legegyszerűbbel.

Egyszerűbb felvarrott zseb

Ismét makettel mutatom. Jelen esetben nem az anyagválasztás a fontos, hanem hogy a technikát megismerd. Kell egy főanyag, és egy kiszabott zseblap. Ennél a változatnál először elkészítjük önállóan a zseblapot, és azt varrjuk fel a ruhára.

rávarrt zseb 1

Kezdésnek cikk-cakk öltéssel elszegem a zseblap 3 oldalát.

rávarrt zseb 2

A következő galéria képeit lapozva látod, hogy a szegés U alakban készül. A majdani zsebnyílás oldalát nem dolgoztam el.

Keskenyen behajtottam a szegett széleket a zseblap belseje felé, és férceléssel rögzítettem.

This slideshow requires JavaScript.

Ezután a zsebnyílás felőli szegetlen részt duplán visszahajtottam. Szintén befelé! Gombostűvel megtűztem, hogy könnyebb legyen megvarrni.

rávarrt zseb 8

A hajtás mindkét szélén végigvarrtam.

rávarrt zseb 9

A két oldaláról így néz ki….., már majdnem kész is van.

Már csak rögzítettem a ruhán….

A gombostűket azért tűztem merőlegesen, hogy nagyobb felületen tartsák az anyagot, és hogy a gép könnyedén átlépje őket varrás közben.

Szépen körbe varrtam a zseblapot 3 irányból, kihagyva a nyílás vonalát. Arra figyelni kell, hogy a kezdő és befejező öltések rendesen legyenek “elerősítve”, mert a zsebnyílás komoly igénybevételt kap, könnyen felszakad a varrat, ha csak lazán van levarrva.

rávarrt zseb 16

Már csak a fércelést kell eltávolítani, és kész is van!

rávarrt zseb 19

Ez egy tényleg nagyon egyszerű változata a zsebeknek! De természetesen ezt lehet variálni!

  • Ha nem akarsz cikk-cakk öltést használni ( vagy tisztázót) , akkor a zseblap három oldalát is behajthatod keskenyen, kétszer. De ezt csak vékony anyagoknál ajánlom!
  • Ha olyan helyre teszed a zsebet, hogy nagyobb igénybevételnek lesz kitéve ( pl. farzseb), akkor mindenképp javaslom, hogy a nyílást vasalós közbéléssel erősítsd meg!
  • A zsebnyílást készítheted úgy is, hogy nem kétszer hajtod vissza, hanem azt is eltisztázod, és egyszer visszahajtod. De ebben az esetben szélesebbre hagyd, mint körben a felvarrás alatt. Másképp kifordul, kipöndörödik majd használat közben.
  • Én most a szemléltetés miatt varrtam elütő színű cérnával. Klasszikus változatban passzol a cérna színe az anyaghoz. De ha díszíteni akarod a zsebet, akkor nyugodtan játssz a színekkel!
  • A végére még egy ötlet. NEM kőbe vésve KÖTELEZŐ elszegett széllel felvarrni a zsebet. Gondolj csak egy koptatott, divatos farmer ruhára. Vágd ki a zseblapot, a nyílás felőli oldalt párszor varrd végig, hogy ott erősebb legyen, és mindenféle szegés nélkül varrd fel a zseblapot a helyére. Két sor varrattal, vagy cikk-cakk öltéssel. Ha picit szélesebb varrásszélességet hagysz a zseblap felvarrásánál, akkor a mosások során szépen ki fog rojtosodni a zsebed. 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek add tovább az ismerőseidnek is! Ha pedig nem akarsz lemaradni a többi zsebről sem, akkor kövesd a blogot! 🙂




Categories:

2 thoughts on “Hogyan készíts felvarrott zsebet?”

  1. Erzsébet Körmendi szerint:

    Köszönöm ezt a hasznos oldalt.Sok segítséget jelent.

    1. admin szerint:

      Ennek igazan örülök! Köszönöm a kedves szavakat! ?

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)