Lépéshasíték készítése – nyitott lépéshasíték

0 Comments

Lépéshasíték… Veled is előfordult már, hogy egy szoknya, vagy ruha annyira szűk volt, hogy tipegned kellett benne? Amikor varrták, nem gondoskodtak róla, hogy a mozgáshoz elég helyed legyen benne. Kifelejtették a lépésbőséget. Ez az, amikor hasítékkal, hajtással, vagy betoldással megnöveljük a ruha kerületét. Jellemzően a térd vonalánál kicsit még magasabbra nyúlik ez a bővítés, így kényelmesebben, hosszabbat tudsz lépni.

Nézzük most konkrétan a három változatból a hasítékot. Annak is egy egyszerű változatát, ami nyitott lépéshasíték néven ismert. ( Később írok majd a takart lépéshasítékról is! )

Nyitott lépéshasíték

Lépéshasíték 14

A fenti képen jól látszik, hogy ez egy olyan nyílás, amit hosszanti szabásvonalba helyezünk, az aljvonaltól felfelé. A makett most egy szoknya háta középrészét jelképezi. 🙂

A nyitott lépéshasítékot szabásvonalba, többnyire hátközépvonalba készítjük. De biztosan láttatok már oldalvonalban is. Felénk azt inkább sliccelésnek hívják.

Előkészítés

A következő képeken mutatom, hogy mi a kiindulási alap.

Lépéshasíték 2

háta középvonal

Úgy kell kiszabnod a szoknya hátközépvonalát, hogy a varrásszélességet megnöveled, végig, a szoknya teljes hosszában. Általában a  3-4 cm elfogadott. A hajtásokkal azt szerettem volna illusztrálni, hogy a felső nyílásba varrjuk majd később a cipzárt, az alsó nyílásból pedig képezzük a lépéshasítékot.

Lépéshasíték 1

megerősített lépéshasíték

  • Színoldalakat szembe fordítva, összevarrod a hátközépvonalat. Látod a gombostűzést, hogy mettől-meddig varrtam. (A fölső két tű távolsága.)
  • Az előkészítés során még fontos, hogy a lépéshasítékot ragasztós közbéléssel meg szoktuk erősíteni. Néha a hasíték teljes hosszában, de legalább úgy, hogy a közbélés a hasítéknyílás felett beleérjen a szabásvonal összevarrásába. ( középső gombostű )
  • A felhajtás vonalába már nem ragasztunk közbélést, mert felhajtás után a két beragasztott réteg együtt már nagyon merev lenne. Fontos, hogy a hasítéknyílás végét a szabásvonal összevarrásánál megerősítsük, mert a mozgás során ez kapja a legnagyobb feszítő igénybevételt!
  • Miután végeztünk a ragasztással, ne maradjon el a szegővarrat, vagy a tisztázó! A varrásszélességet, illetve az alját is, beszegjük.

Én ezután szétvasaltam a varrásszélességet, de csak a varrat szakaszán. A cipzár helyén, illetve a lépéshasíték vonalán nem vasalok még élet az anyagba.

Lépéshasíték 3

Formára varrás

Most jön az a mozzanat, ami az egésznek a formáját adja. Ezt az aljvonal kigépelésének hívjuk. Az aljvonalnál az eredetileg fonák oldalra visszahajló varrásszélességet –  ami itt a hasíték szélesség – kifordítjuk az anyag színoldalára, és a felhajtás vonalánál összevarrjuk.

Ezután a gombostűk mentén kigépeljük az aljvonalat.

Lépéshasíték 6

Igazítás, vasalás

Leigazítjuk a hasítékszélességet, ha picit elmozdult, akkor lehet még korrigálni. Majd ezután kifordítjuk, illetve visszafordítjuk a kigépelt hasítékszélességet a fonákoldalra.

This slideshow requires JavaScript.

Ha idáig elkészültünk, akkor ellenőrizzük, hogy a a hasítéknyílásnál a szoknya bal és jobb oldali része azonos hosszúságú legyen! Majd a hátközépvonalon az összevarrt hasítékszélességet ( ha korábban nem tettük meg!) szétvasaljuk, a hasítéknyílást és a kigépelt aljvonalat laposra vasaljuk.

Ezután már csak rejtett öltéssel rögzítjük a felhajtás vonalát.

(A varrásszélességet az aljvonaltól eltérve, ferdén is kigépelhetjük, vagy
a szabásvonal szétvasalása előtt az alját felhajtjuk, majd az aljvonalat kézi, rejtett öltéssel rögzítjük. Ezt a megoldást a kézműves technológiában alkalmazzák.)

Köszönöm, ha tetszett a cikk, és megosztod az érdeklődő ismerőseiddel!

Szeretnél értesülni a blogon megjelenő új bejegyzésekről? Akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! 🙂


Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)