Nadrágfelvarrás – hajtókával

0 Comments

Ez már az ötödik variációja a nadrágfelvarrásoknak! De még nem az utolsó! 🙂

Mutattam már…

A hajtókás tűnik a legbonyolultabbnak, de ez sem lehetetlenség, akkor se, ha tényleg kezdő vagy! Ha olvastad az előzőeket, akkor biztosan lesz, ami már ismerős, de persze van pár eltérés.

Például itt is kétszer hajtunk, csak ellentétes irányban. De ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk szépen sorjában! 🙂

Ezt a változatot is egy szegő varrattal kezdjük!

Aztán a nadrág szárának belseje felé, visszahajtunk 2+4, azaz összesen 6 cm-t. Ezt most elég gombostűvel rögzítened, mert akár szabadkarosan, akár gépasztalon varrod, nem lesz vele gond.Nadrágfelvarrás hajtókával 6

Szépen a szegő varratodon haladva varrd fel a 6 cm-es felhajtást!

Ha végeztél, valami ilyesmi lesz a Tiéd is! A két kép között annyi az eltérés, hogy a jobb oldali le van vasalva. Ennél a felhajtásnál nem csak a végén kell vasalnunk, hanem már ebben a szakaszban is. Ahhoz, hogy szépen tudj tovább haladni, ennek az első felhajtásnak kell hogy legyen legalább egy kis (nem túl hangsúlyos) éle!

 

Most következik az, amit említettem. Kétszer hajtunk, de ellentétes irányba. A második hajtás nem a nadrág szárának belseje felé ( mint eddig, a korább módozatoknál), hanem a szín oldal felé hajlik. Tehát úgy teszed le a nadrág szárat Magad elé, hogy kívül van a színe, és a felhajtást is kifelé csinálod!

Nadrágfelvarrás hajtókával 23

Ezen a következő képen jól látszik, hogy a hajtóka a nadrág színoldalára került. Ha a számokat nézzük…. Eredetileg 6 cm felhajtás volt, amiből befelé került 2 cm, kifelé pedig 4 cm. Ezért írtam az elején, hogy 2+4 cm

A gombostű itt most csak addig szükséges, amíg a felhajtást rögzítjük és levasaljuk. Ezt itt géppel már nem kell körbevarrni!

Nadrágfelvarrás hajtókával 27

Korábban többször mutattam a rejtett kézi varratot.  A nadrág szárának két oldalán, csak pár öltéssel rögzítjük az anyagot.

Nadrágfelvarrás hajtókával 32

Ahogy mondtam, nem kell körbe varrni! Viszont vasalni kötelező! A vasalás tartja meg a formáját! Ezt a felhajtást az esetek döntő többségében alkalmi öltözeteknél használjuk. Sokszor még élet is vasalunk a nadrág szárába. Mindannyian ismerjük a látványt. Nagyon bután nézne ki, elveszítené a jellegét, ha nem gőzölnénk le a hajtásunkat.

Az utolsó pár képen jól látszik a 2+4 cm, és a levasalt szél is. 🙂

This slideshow requires JavaScript.

A végére pár praktika…

Ha szabsz, ne felejtsd el rászámolni a szabásminta hosszára a felhajtás mértékét! Csak össze kell adnod, hogy mennyit szeretnél kívül látni, és mennyi maradjon belül.

A vasalást pedig mindenképp ajánlom, hogy puha vásznon keresztül végezd! Ahhoz, hogy szép éle legyen a hajtásnak, kell a gőz, az pedig könnyen bepiszkolja a kényes anyagot.

Ha tetszettek a képek és a leírás, örülnék, ha megosztanád másokkal is! Köszönöm! 🙂

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a megjelenő legújabb bejegyzésekről, akkor jelentkezz fel a blog követésére!
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)