Szériázás

0 Comments

Szériázás… Csináltad már? Valószínű igen. 🙂
Mellőzzük a pontos, szakmai definíciót, inkább nézzük hobbi szinten, hogy miről is beszélünk?….

Amikor egy ajtódíszhez, vagy egy párnához eltérő méretű szívecskéket rajzolsz, akkor Te is pont ezt csinálod. 🙂 Van egy adott mintád, amit különböző méretekben készítesz el. A lényeg, hogy az arányok ne változzanak!   Az alábbi rajz pont azt mutatja, amiről beszélek. 🙂

szív alakok

forrás: pixabay.com

Nézzük kicsit a dolgot a leegyszerűsített ruhaipari gyakorlatban! Ruhák gyártása esetén általában először elkészítik a középméretű darab szabásmintáját, és varrnak egy próbadarabot. Ha ez megfelel a megrendelőnek, akkor ez alapján a modellezők megrajzolják ugyanazt a mintát a kisebb és a nagyobb méretekben is. Erre több módszer is létezik. Vagy minden méretet az egységes mérettáblázatban lévő adatok alapján egyesével megszerkesztenek, vagy az adott szerkesztési pontok helyét módosítják a megfelelő irányban és mértékkel. Műszaki rajzsorozatot hoznak létre.

Természetesen vannak variációk, attól függően, hogy a megrendelő kisipari, vagy nagyipari módszerrel dolgozik. Lehet kézi, vagy számítógépes szériázásról is beszélni. Számunkra ez most nem is igazán lényeges. Az fontosabb, hogy ha kezedbe akad egy szabásminta, tudd, hogy mit kell nézned rajt. Illetve hogy hogyan tudsz egy mérettel kisebbet, vagy nagyobbat csinálni belőle…. Jó, ha ehhez van egy szériatáblázatod, ami a méretnagyságok közötti különbséget tartalmazza, meghatározott mérési helyeken.

A szériázás a szakmán belül is egy külön szakma. 🙂 Nem szeretnék ide szabályokat felvonultatni. Csak a legfontosabbat, amit amatőrként ha követsz, nagy baj már nem lehet! A rajzod külső megjelenése a kiinduló mérettel megegyező legyen! A szabásvonalak ne torzuljanak, irányuk, arányaik a Te méretváltozatodnál is hasonlóak legyenek az eredetivel!

Amikor egy rajzon több méretnagyságot együtt ábrázolunk, akkor síkszériáról beszélünk.  Az alábbi két képen elég látványos, hogy miről is van szó.

Az első egy egyszerű részlet. Ahhoz, hogy az arányokat megtarthassuk, csak adott pontokon változtatunk.

széria

forrás: tudasbazis.sulinet.hu

Ez már egy kicsit bonyolultabb….

szériázás 2

http://sussy-szalon.blogger.hu/

A sorozat megrajzolása eltérő lehet, attól függően, hogy milyen módszert alkalmazunk:

 • azonos testmagasság – változó kerületméretek
 • azonos kerületméret – változó testmagasság / hosszméretek
 • vegyes változók

Még egy fontos, elmaradhatatlan dolog! A szériázásnál ügyelni kell a szabásminta “kellékeire”! Illesztési pontok, jelölések, szálirány, becsípések, hajtások…. mindennek szerepelni kell a sorozat minden egyes darabján!

Amennyiben tetszett a cikk, köszönöm, ha megosztod!
Categories:

1 thought on “Szériázás”

 1. Zoltai Zsuzsa szerint:

  Kedves Szakértő!
  Úgy nem lehet szériázni, hogy külön-külön megszerkesztjük a méretsort. Sérül az u.n. “tételösszetartás” Lehet, hogy ez mainapság nem számít, de a konfekcióiparban ilyen nem fordulhatott elő. Még láttam ruhagyárat belülről.
  Üdvözlettel
  Zsuzsa

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)