Tisztázó varratának beállítása

0 Comments

Mielőtt belekezdenék a tisztázó varratának bemutatásába, megemlíteném, hogy pár nappal ezelőtt írtam az egyszerű varrat beállításáról. Az jó kiindulási alap most is. Ha nem láttad, akkor ajánlom figyelmedbe! A linkre kattintva elolvashatod!

Varrat beállítása – szálfeszesség… Mikor jó a varrat? 

Ha az egyszerű varrat beállítása a “problémás eset” kategóriába tartozik, akkor el tudom képzelni, hogy a 4 szálas beállítása a “pánik helyzetet” súrolja. 🙂 Nem akarom elpoénkodni a dolgot, és főleg nem szeretnék senkit megbántani. Csak visszaemlékszem magamra, hogy én hogy küzdöttem ezekkel! 🙁

A 4 szálas varrógép varratának beállítása sem bonyolultabb, mint az egyszerű varraté. Csak kicsit tovább tart, mert több variációs lehetőség van.

Hogy látványosabb legyen, négy eltérő színnel fűztem be a varrógépet. Neked is ezt ajánlom! Könnyebb dolgod lesz. Eleinte mindenképp, amíg nem áll rá a szemed, hogy mit kell nézni. Tisztázó varratának beállítása 2

A varratod képét ez esetben is a szálfeszesség beállításával tudod variálni. Általában minden tisztázó gépen ez tekerhető gombokkal állítható. Persze lehet eltérő, mint az enyém. De mind a 4 szálnak külön beállítója van.

Tisztázó varratának beállítása 1

Mivel 4 szálról beszélünk, a varrat létrejötte kicsit bonyolultabb, mint két szál esetén. De a beállítás logikája azonos. Mindig párban vizsgáljuk a szálakat. Tehát a korábbi megállapítás itt is igaz: “Ha az egyik szál túl feszes, akkor át tudja húzni a másik szálat a saját térfelére. ? Illetve ugyanez a helyzet fordítva. Ha a szál túl laza, akkor a másik        ( akkor is, ha nem szoros) áthúzza. ”

Ha az első képet nézed, akkor a 4 szálas tisztázó esetén a következő szálakról beszélünk:

Két szegőszál, ezeket alul a hurokfogókba fűzzük be, illetve két tűszál, ezeket pedig felül, közvetlenül a két tűbe.

  • sárga : alsó szegő
  • bordó: felső szegő
  • fehér: tűszál – szegőszál rögzítése
  • zöld: tűszál – varrószál

A 4 szálas tisztázót hívják még szegő-varró gépnek is. Azért, mert nem csak eldolgozza az anyag széleket, hanem biztonságosan össze is varrja. ( Ettől nem nyílik szét az anyag )  Erre szolgál a zöld szál. Az a tűszál, ami varrószál. Ha ezt kiiktatod ( nem fűzöd be ) akkor csak szegő gépről beszélünk. Az a 3 szálas tisztázó. 🙂 Az csak arra jó, hogy az anyagod széle ne bomoljon. Ipari gépek esetében elterjedt a 3 szálas, de a háztartásiak 4 szálasak.

Ennyi kis kitérő után nézzük a lényeget. 🙂

A saját gépem gépkönyvéből kimásoltam egy ábrát, ami jól mutatja a 4 szálat, és a helyes varrat képét. Mellé odatettem a saját beállított varratom, hogy be tudd azonosítani a szálakat.

Ha helyesen állítod be a szálfeszességeket, akkor a hurok az anyag élében keletkezik.

Tisztázó varratának beállítása 5

Beállítás: 

Ezekre a gépekre is vonatkozik, hogy minden új anyag esetén újra be kell varrni a gépet. Itt nem feltétel, hogy az anyag duplán legyen. Hiszen szegheted csak a széleket, vagy varrhatsz is össze rétegeket. Ennek megfelelően válassz próbaanyagot!

Ne felejtsd el, hogy ha eltérő színekkel állítod be a gépet, és utána élesre váltasz, akkor a cérna fajtáján ne változtass, mert nem lesz ugyanaz a végeredmény. 🙁

Mutatok pár képet a varratokról:

Szerintem az elmondásaim alapján már Magad is tudni fogod, hogy mikor mi a gond.

Tisztázó varratának beállítása 6

Itt például a sárga szál volt szoros, (vagy a bordó laza) ezért a sárga áthúzta a bordót a saját oldalára. Ha vissza azonosítjuk a színeket, akkor az alsó szegőn kell lazítani.

A fordított helyzet:

Tisztázó varratának beállítása 7

Itt a felső szegőn kell lazítani, mert a bordó szál magához tudta rántani a sárgát. Ezért megint nem az anyag élében találkozik a két szál.

A maradék két kép pedig a tűszálak variálását mutatja:

Igazán örülök, ha ismét tudtam egy kicsit segíteni, így már talán Te nem fogsz úgy bajlódni a varratokkal, mint ahogy én küzdöttem a kezdetekkor!

Köszönöm, ha megosztod!




Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)