Varrat beállítása – szálfeszesség… Mikor jó a varrat?

0 6 Comments

Varrat beállítása…. Ugye, sokszor komoly problémát jelent, hogy ” rosszul varr a gép “? Az esetek nagy többségében a gépnek semmi baja, csak nem helyesen állítottuk be a szálak feszességét.

Ebben próbálok most segíteni, hogy tisztuljon a kép. Igazán nem bonyolult, nagyon egyszerű logika alapján működik az egész.

Egy varrat létrejöttéhez mindig két cérna szükséges. ( Természetesen nem a tisztázó, illetve az egyéb speciális gépek esetéről beszélek! ) Az alsó és a felső szál egymásba hurkolódásával jön létre a varrat.

Ideális esetben, a hurkolódás az anyag belsejében keletkezik, tehát se a színoldalon, se a fonák oldalon nem látod a kapcsolódást, csak az egyenletes öltéseket. A gond akkor van, ha valamelyik oldalon felszínre kerülnek, láthatóvá válnak a hurkok.

A szálakat mindig párban kell vizsgálni!

Egyszerű varrat beállítása 7

Forrás: A varrás gyakorlati enciklopédiája 16. oldal

Ha az egyik szál túl feszes, akkor át tudja húzni a másik szálat a saját térfelére. 🙂 Illetve ugyanez a helyzet fordítva. Ha a szál túl laza, akkor a másik ( akkor is, ha nem szoros) áthúzza. Tehát a fenti ábrát ezzel az összefüggéssel egészíteném ki. 🙂

Varrat beállítása: 

Mindig, amikor új anyagot kezdesz varrni, újra be kell állítani a varratot! Ezt hívják úgy, hogy “bevarrni a gépet”. Ehhez a leeső maradékokat szoktuk használni.

Fontos, hogy az anyag mindig duplán legyen! Miért? Mert a konkrét varrás során is minimum két réteget fogsz összefogatni. Ezért ha egy réteghez állítod be a gépet, az nem lesz ugyan az.

A gépeken lévő szálfeszesség állító ( tekerős, vagy digitális ) a felső szál feszességét szabályozza. Viszont ezzel összefüggésben, a varrógépek mechanikája úgy működik, hogy a felső szál feszessége automatikusan változtatja az alsó szál feszességét is. Tehát első körben nagy valószínűséggel jó eredményhez vezet, ha a szabályozót állítjuk az anyag minőségének megfelelő helyzetbe.

Ha minden kötél szakad, és csak a szabályozó állítgatásával nem érünk el megfelelő eredményt, akkor kell az alsó szál feszességének állításával próbálkozni. Ehhez ki kell venni az orsótokot a helyéről. Ennek az oldalán van egy kis csavar. Ezen kell lazítani vagy szorítani. Az alsó szál feszessége akkor jó, ha beteszed az orsót az orsótokba, kivezeted belőle a szálat a szokott módon, és a cérnát fogva lelógatod az egész orsótokot. Ha nagyon laza, akkor rögtön, ahogy elengeded az orsótokot, le fog szaladni a földre. Hogy szoros vagy nem… Ahhoz egy pici rántó mozdulatot kell csinálnod függőleges irányba. Ha túl szoros, akkor elkezd himbálózni, de cérna meg se mozdul. Ha viszont ideális a feszítése, akkor egy picit mozdul, és egy rövid távolsággal lejjebb újra megáll az orsótok.

Mutatok pár képet a varratokról:

A szemléltetés miatt a felső szálat pirossal fűztem be, az alsót pedig fehérrel.

Az első variáció, amikor helyes a varrat beállítása.

A varrat képe mindkét oldalon egyenletes. Nem látni a hurkokat, csak az öltéseket.

A második páros az, amikor a hurkok áthúzódnak a fonák oldalra.

Szépen látszik, hogy alsó fehér szál öltései között megjelennek a felső piros szál bütykei. Tehát vagy szoros a fehér, vagy túl laza a piros. Ennek megfelelően kell állítani.

A harmadik variáció, amikor a hurkok a színoldalon látszanak.

Itt pedig jól látszik, hogy a piros szál öltései közti fehér pöttyök az alsó szál lazaságát, vagy a felső szál feszességét bizonyítják.

Amíg gyakorlatot nem szerzel, lehet, hogy könnyebb, hogy ha Te is eltérő színre fűzöd be a gépet, amíg beállítod a varratod. Ha már jó a varrásképed, akkor fűzd át a gépet az anyag színének megfelelő szállal. Csak arra figyelj, hogy azonos típusú cérnát használj, mert az is befolyásolja a gép beállítását.

Remélem, hogy a varrat beállításának témakörét sikerült tisztázni, és a jövőben már Neked sem lesz gondod ezzel!

Köszönöm, ha hasznosnak találod, és megosztod az ismerőseiddel!

Nem akarsz lemaradni az új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! 🙂 Mostantól nyerhetsz is vele!

Categories:

6 thoughts on “Varrat beállítása – szálfeszesség… Mikor jó a varrat?”

  1. Segitseg szerint:

    Hurkol a varrasom, a fonakon latszik mindket cerna. A felso szalat probaltam fesziteni, de sehol nem talalom, hogy a 0 vagy a 9 a feszes, tehat melyik iranyba kene tekerjem. Igazabol 0-tol 9-ig MiNDEN fokozatot kiprobaltam, a varraskep nem valtozik. Ilyenkor mi a teendo?

    1. admin szerint:

      Újrafűzni a gépet, tűt cserélni, orsó helyzetét is ellenőrizni. Minél nagyobb a szám, annál jobban feszít. Ha semmi nem változik, akkor a szálfeszítő rugója is eltörhetett.

  2. Kecskésné Zeller Erzsébet szerint:

    sokat tanulok töled, köszönöm

    1. L. Tímea szerint:

      Köszönöm a hasznos tanácsot. Akinek nincs tisztázó gépe és csak cikk-cakk és sima öltéssel tud széleket tisztázni, az milyen távolságra varrja a két varratot?

  3. Pálfi Dezsőne szerint:

    Nagyon szépen köszönöm a varrat beállítási tanácsokat, ez alapján be tudtam állítani a gépemet. Boldog új évet kívánok! Pálfiné Marika

  4. Magda Major szerint:

    üdv jobb oldalt van a nagy forgatható kerék ami 1-12 ig van számozva sima varrást szeretnék normál anyagon ,hányasra állitsam

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)