Varrógéptű – mikor, milyen?

0 3 Comments

Varrógéptű

A varrógéptű mindig nagyon fontos kelléke a varrásnak! Olyan egyszerűnek tűnik, hogy kell tű a gépbe! A gond akkor van, ha ki kell cserélni…. Vagy hogy ki kell-e cserélni?…. 🙂

Kezdjük a legegyszerűbb kérdéssel. Általában ma már nem csak rövidáru boltokban, hanem méteráru üzletekben, és online is lehet tűt venni. De az első kérdés, amit feltesznek, hogy háztartási , vagy ipari gépbe kéred a tűt. Miért, a kettő nem egyforma? Nekem annak idején, amikor kezdtem, nem volt egyértelmű, hogy más fajta kell mindkettőbe.

Nézzük a leglényegesebb eltérést:

A háztartási gépekbe való tű vége lapított  ( nevezik metszett, vagy lapos combú tűnek is ) Az ipari gépeké pedig teljes henger alak. A varrógépbe való behelyezés sem azonos, de ez nem befolyásolja azt, hogy a továbbiakban mikor milyen tűt használjunk. Dióhéjban csak annyit, hogy a háztartási géptűt mindig úgy helyezzük a gépbe, hogy a lyuk szemben van.  ( Pontosítok: Én még nem láttam olyan háztartási varrógépet, amelyik másképp lenne. 🙂 ) Ezzel ellentétben az ipari gépeket bal oldalról kell befűzni, és a lyukat szemből nem látod.

A tűválasztás terén, a további szempontok vizsgálata során nincs számottevő eltérés a háztartási és az ipari tűk között. Természetesen általánosságban beszélek, és nem a speciális ( hímző, gombvarró, gumizó, bőrvarró, …. egyéb) gépekről.

Varrógéptű vastagsága

Többnyire 70-től 100-ig. Létezik a 70-nél vékonyabb, de a 100-nál vastagabb is. Azt mondanám, hogy ez a méretválaszték mindenhez elég. Az anyagok nagy többségéhez jó a 70-80-as méret. Nekem 70-es van a gépemben, azt használom legtöbbet. Csak akkor cserélek, ha az anyag megkívánja.

A varrógéptű vastagságának kiválasztásánál fő szabály:  az anyag vastagságával összhangban legyen a tű mérete. Ami még fontos, az az anyag szerkezete. Például előfordulhat, hogy az anyag tapintásra, hőérzetre egy vastag, meleg textília, de laza kötött szerkezet. Akkor a vékonyabb tű sem fog beletörni.

Vannak természetesen javaslatok, hogy például vékony selymet 70-es, farmert pedig 90-es tűvel varrjunk. Én ebbe azért nem mennék bele részletesen, mert azt gondolom, hogy a legfontosabb, amit mindig emlegetek, hogy be kell varrni a varrógépet! Tehát próba varratot kell készíteni! A varrásképet nem csak a szálfeszesség befolyásolja, hanem természetesen a tű vastagsága is. Az egész témakör pedig nagyban függ attól, hogy milyen géped van. Lássuk be, egy erős gép könnyebben átüti az anyagot egy vékonyabb tűvel is. 🙂 

Tehát először készíts próba varratot azon az anyagon, amit használni szeretnél! Varrd meg először azzal a tűvel, ami a gépben van, és utána változtass, ha kell.

Mire figyel?

 • Ha maradandó lyukat üt a tű az anyagon, tehát az öltés mellett látsz még egy kerek nyílást: túl vastag a tű, vékonyabbra kell cserélned.
 • Elhajlik, vagy el is törik a tű: vékony a tű, nem bírja a terhelést.
 • Kimarad pár öltés, rendezetlen a varráskép: ez is utalhat arra, hogy túl vékony a tű.
 • Meghúzza az anyag szálát a gép az öltés során: Lehet túl vastag a tű, de az is lehet, hogy csak sérült a hegye.

Varrógéptű fajtája

Hogy még bonyolítsunk a dolgon, nem csak a tű vastagsága számít. Attól függően, hogy milyen fajta anyagot varrunk, van lehetőség a minőség finomítására. Azért így írom, mert ezeket nem kötelező használni! Tőled függ, hogy akarod-e cserélgetni a tűket, vagy anyagilag bevállalod-e a költségeket. Ha jól eltalálod a tű vastagságát, akkor egy bőrt is megvarrhatsz egy sima géptűvel. 🙂

Azért említésképpen pár fajta:

 • általános tű: Ha nem kérsz speciálisat, akkor ilyet adnak a boltban.
 • lekerekített hegyű tűk: gömbölyű végű, szintetikus anyagokhoz használják, jersey-hez és elasztikus textíliákhoz. Könnyen sérülő finom kelmékhez, kötött anyagokhoz.
 • farmer: hegyesebb, és keményebb, mint az általános
 • bőrvarró: lándzsahegyű tű
 • ikertű: Ez két tű, egy nyélen. Keskeny, párhuzamos varratokhoz.
 • hímzőtűk: normál méretnél szélesebb lyuk jellemzi

Fontos apróságok!

Ha egy nagyobb “ráütés” során nem törik el a tű, csak tompul vagy kicsorbul a hegye, akkor is ki kell cserélned! Az anyag színoldalán ezt nem fogod látni, mert lefelé simán leüt a tű. Amikor felfelé jön, akkor fogja roncsolni az anyagot. Úgy képzeld el, mintha egy mini horgolótűt akarnál visszahúzni az anyagon.

Ha eltörik a tű, igyekezz minden darabot megtalálni! Egyrészt a kezedet felsérti, ha az anyagban marad, másrészt komoly galibát okoz, ha pl. egy kis darab beszorul az anyagtovábbító fogai közé, vagy bekerül a tűlemez alá, nem kívánatos helyekre.

A tű akkor is lehet sérült, ha nem látod szabad szemmel! Egy erősebb húzás elhajlíthatja a gyenge tűt, és ez esetben már nem függőlegesen üt le, a megfelelő helyre. Ha változik a varratod képe munka közben, akkor gondolj erre a lehetőségre is!

Elöregszik a tű:  a tű hegyéről már beszéltünk, de amire kevesen gondolnak, hogy a tűlyuk a használat során roncsolódik. Nagyon ritkán, de a lyuk kiképzése lehet gyári hibás is. Mindkettőt úgy veszed észre, hogy elnyírja a cérnát.

Ha használsz egy tűt, és lecseréled, nem kell feltétlen eldobnod. Lehet, hogy egy másik anyaghoz még megfelelő lesz a minősége. Csak jelöld meg magadnak, hogy körülbelül tudd, hogy még mire használhatod!

A végére egy tanács:

Ha kezdő vagy, akkor ez a sok információ kicsit bonyolulttá teszi a dolgokat. Tudom, hogy nehéz mindenre egyszerre figyelni. Kezdetben az is elég lesz, ha összevarrod a két anyagot. 🙂 Ha nem törik bele a tű, vagy ha nem ráncolja össze… Akkor már el tudsz készíteni egyszerűbb dolgokat. Azután lépésenként haladhatsz tovább, és hidd el, egyre kevesebbszer kell majd segítséget kérned másoktól! Először legyenek meg az alapok, utána jöhet a finom-hangolás.

A képre kattintva átjutsz a webáruházba, megnézheted, nálam épp mi van készleten! 🙂

Köszönöm, ha megosztod a cikket az érdeklődő ismerőseiddel!

Ha pedig szeretnél értesítést kapni a frissen megjelenő írásokról, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Ne feledd, hogy mostantól nyerhetsz is vele! 🙂


Categories:

3 thoughts on “Varrógéptű – mikor, milyen?”

 1. Ani Fülöpné szerint:

  Szervusz ! Szeretném megkérdezni,hogy háztartási v.gépbe használható bőrvarró tű ? Köszönöm, (bár korábbi megkeresésemre nem válaszoltál)

  1. admin szerint:

   Szia! Igen, használható! ( A korábbi megkeresésedre a választ annál a bejegyzésnél megtalálod. )

 2. Hajni szerint:

  Szia! Nekem van olyan háztartási gépem, amelyikben a tű lyuka oldalra néz. A hajó is oldalra néz, az orsót is oldalról kell behelyezni. Általában bal oldalról. Ezekbe a gépekbe a tű lapos fele jobbra néz, ennek ertelmében a lyuk is oldalra néz.

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)