Csipke szalagok díszítéshez

0 Comments

Csipke…. Nem is olyan egyszerű meghatározni, hogy mi is ez. A mai nyelvhasználatban már sok mindenre mondjuk azt, hogy csipke.

A Wikipédia leírása szerint: “A csipke apró mintás textília, melynek sajátossága, hogy a mintát nem utólag viszik rá a kész anyagra, hanem a textil készítése közben jön létre maga a minta is. Ez a lyukacsos, áttört anyag könnyedsége, légiessége miatt igen reprezentatív megjelenésű, ezért az öltözködésben kapott először szerepet.”

A téma sokkal bővebb, mint hogy azt egy bejegyzésben leírhatnám. Tényleg, csak említésképpen van varrott, és vert csipke. Illetve meg kell emlékezni nagyon ismert, neves csipkékről. Ki ne hallotta volna a brüsszeli csipkét. Vagy hazánkból ismert a gömöri, halasi, csetneki, illetve a számomra kedves endrédi csipke.

Azt hiszem, ma már minden olyan textilt, ami lyukacsos, gyűjtőnévvel csipkének hívunk.  🙂
De nézzük konkrétan a szalagokat.

csipke szalagok 2

Ezeket leginkább díszítésre használjuk.

  • Varrhatjuk egy anyagréteg tetejére.
  • Díszíthetünk vele széleket.
  • Készíthetünk belőle fodrot.
  • Akár varrásvonalba is elhelyezhetjük, úgy is, hogy nincs alatta másik réteg.

Nagyon sok változatban lehet kapni a rövidáru boltokban. Szín, szélesség, anyagminőség mind variálható a díszítendő darab külleme szerint. Sőt, kreatív hobbi boltokban is érdemes körülnézni! Nem ritkán, nagyobb a választék, mint a rövidáru boltokban. A teljesen természetes szálakból készült pamut csipke egy árkategóriával drágább, de ha megelégszünk a műszálas változattal, akkor is szép dekorációkat tudunk készíteni.

A felvarrása nem nehéz. A cérna színén kívül talán arra érdemes figyelni, hogy minél tömörebb részen próbáld varrni. Annál jobban fogja a varrat a csipkét az anyaghoz.

Az, hogy mennyire alakítható a forma, tehát hogy mennyire tudsz íveket díszíteni vele, az több mindentől függ. A csipke szélessége, lazasága, és az anyaga is fontos lehet.

csipke szalagok 4

Bár nem helyesen, de csipkének hívjuk még a hímzett madeira szalagot is.

madeira csipke

Ez például pont egy olyan minta, amit én a vágott oldalán befogatnék két anyag közé, a hímzett szél pedig kis fodorként díszíthetné a szegést.

Ez pedig egy horgolt csipke. Ma már kevesen állnak neki ilyet készíteni. De ezt még drága nagymamám horgolta.

horgolt csipke

Azt gondolom, hogy ma már nagyon széles a tárháza azoknak az anyagoknak, amit a varrás során dekorációként tudunk használni. Nem is tud teljes lenni ez a bejegyzés ebből a szempontból, biztos lehetne még sok csipke szalagot fotózni.

A lényeg, amire fel akartam hívni a figyelmeteket, hogy merjétek használni a fantáziátokat. Nyúljatok bátran ezekhez a szalagokhoz! Egy régi darab is könnyedén feldobható, újjá varázsolható egy – egy szép csipke segítségével.

A képre kattintva nálam is találsz párat, amiből választhatsz! 🙂

Csipke 14 mm fehér

Köszönöm, ha tetszett a cikk, és megosztod az ismerőseiddel!

Szeretnél értesülni az új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Tudtad, hogy nyerhetsz is vele? 🙂

 


 

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)