Halcsont, merevítő – alkalmazása, bevarrásának lehetőségei

0 2 Comments

Halcsont, merevítő

Halcsont? Biztosan találkoztál vele korábban…. Talán a legismertebb a fűző. De az alkalmi, leginkább menyasszonyi ruhák alsószoknyájába is varrják. Melltartókba is… 🙂 Igazából ma már csak a fantáziánk szab határt. Bárhova alkalmazható, ahol szükség van egy kis merevítésre. Táskákba is el tudom képzelni, vagy akár jelmezekhez is, mondjuk fülek kialakításához. 🙂

Ma már sok fajta kapható, akár a neten is utána lehet nézni. Egy kis böngészés eredményeképpen találtam 3 mm-től egészen 12 mm szélességig. Átlátszó, fehér és fekete színekben.

merevítő

Varrása:

Ami a legfontosab,, hogy stabilan kell rögzíteni! Ennek több módszere is létezik, mutatok párat.

Aki halcsont, merevítő varrására adja a fejét, az már azért nem kezdő szint. 🙂

A halcsont műanyagból készül,  így biztosítja a kellő merevítést. Ha közelről megnézed a fenti képet, akkor látszik, hogy a szerkezete olyan, mint a mozaik. Mintha kis kockákból lenne összerakva.

halcsont szerkezete

De láttam olyat is, ami csíkokből áll. A logika, meg a józan ész azt mondatja velem, hogy ettől lesz hajlítható, formálható. Másrész talán ez a szerkezet biztosítja legjobban azt, hogy a halcsont akár varrható is legyen.

Ahogy említettem, több módszer is használható a halcsont rögzítésére. Merevítőt az esetek túlnyomó részében szabás, illetve varrásvonalba teszünk. ( A mai modern divat mindig alkothat kivételeket! 🙂 ) A fontos az, hogy a végeredmény stabil legyen, a merevítés ne tudjon elmozogni.

Ha rávarrok a halcsontra…

A legegyszerűbb variáció, amikor simán rávarrok a halcsontra.
Elkészítem a varratot.
A varrászélességet kétfelé laposan levasalom.
Úgy teszem egymásra a halcsontot és a varrás vonalát, hogy alul a halcsont, felül az anyag, szín oldalával felfelé.
Szín oldalról pontosan a varrás vonalába belevarrva, átvarrom mindkét réteget, ezzel a halcsontot a varrás vonalába rögzítem.

Ez nem igazán elterjedt megoldás. Azért nem, mert nem túl elegáns. De például egy korábban már említett nyuszifül jelmeznél a célnak tökéletesen megfelel. 🙂

Ha bújtatót készítek…

Erre több lehetőség van. A lényeg, hogy itt most nem fogok rávarrni a halcsontra, hanem egy olyan bújtatót készítek a számára, ami a munka végeztével minden oldalról zárt, így biztosítva, hogy nem tud a merevítő egyik irányba sem elmozdulni.

Induljunk ki előszür abból, hogy általában merevítőt bélelt holmikba varrunk. Akár ruha, akár táska, akár fehírnemű, ha jól belegondolsz, se a színoldalon, se belül nem látod a műanyag csíkot!

Nem bonyolult, csak egy kicsit sziszifuszi munka…. 🙂 A fő anyagból, és a bélésből is elkészíted a varrásvonalat…. Mindkét varrásszélességet szétvasalod laposan… Mondjuk a fűző felső élét már összevarrtad, kistircelted…. A varrásvonalakat pontosan egymásra passzítottad… Majd a varrásvonal mellett párhuzamosan összevarrod a két anyagréteget, ezzel kialakítod a bújtató két oldalát. Mutatom sorba a képeken:

This slideshow requires JavaScript.

Itt az a lényeg, hogy a merevítő felső széle ütközik a kistircelt anyagszélhez. A bújtató szélessége pedig épp csak annyival legyen szélesebb a merevítőnél, hogy ne feszüljön meg az anyag, de ne is tudjon benne elmozogni a műanyag. A “cső” alsó részét a derékvonal varrásával fogod lezárni. Így minden irányból zárt lesz, nem tud kimozdulni a merevítés.

A következő variáció nagyon hasonló. Annyi eltéréssel, hogy a bélés varrásszélességéből készítünk bújtatót. Így a színoldalon csak az eredeti varrásvonal fog látszani. Kezdésként a bélés varrásszélességét egyirányba levasalom, majd levarrom, így keletkezik a bújtató. Ezután varrom össze, és stircelem az anyag felső szabásvonalát. Ha akarod, akár a bélést és az anyagot az eredeti varrásvonalba varrva össze is varrhatod, hogy az oldalvarrás ne mozduljon el.

Ha nincs bélés, csak a fő anyag, akkor annak varrásszélességével is megteheted, hogy egy irányba vasalod, és átvarrod. Így készítve el a bújtatót. Ilyenhor általában a háta közepe felé vasaljuk el a varrásszéleséget.

Amit még megemlítenék…

Vannak még varóációk. Ha nincs bélésed, készítheted ez eredeti varrásvonaladat  francia varrással is, és abba csúsztatod bele a műanyag csíkor. De akkor arra figyelned kell, hogy kifekszik-e rendesen egyik irányba, vagy esetleg le kell tűznöd.

A bújtatót egy segéd szalag felvarrásával is megoldhatod, amit a fonák oldalról varrsz az anyagra, és ebbe tolod bele a merevítőt.

Ha csak a mellvarrás alatti eleje részbe kell merevítés, akkor a mellformázó varratába ütközteted. Az lesz a felső lezáró, az alsó pedig a derékvarrás.

Ha a varrásszélességet használod a bújtató kialakításához, akkor azt a szabásnál se felejtsd el beszámítani!

Összegzésképpen talán annyit érdemes megjegyezni, hogy az a szabály, hogy nincs szabály. 🙂 Attól függ, hogy melyik technikát alkalmazod, hogy mit varrsz! Milyen anygból, milyen szabásmintávan!  Hogy mennyire akarod elegáns, luxus kivitelben varrni, vagy hogy mennyire számít az egyszerű funkcionalitás.

Például egy alsószoknya esetében nem számít nagyon, hogy elmozog-e… Ott csak simán körben eltisztáznám az alsó szoknya alját, és a merevítő méretének megfelelően felvarrnám úgy, hogy elférjen benne a halcsont.

Köszönöm, ha tetsuett, és megosztod!

Azt pedig örömmel venném, ha követnéd a blogot, hogy a jövőben az e-mail címedre kapj értesítőt az új írásokról! 🙂

Categories:

2 thoughts on “Halcsont, merevítő – alkalmazása, bevarrásának lehetőségei”

  1. Kiss Gabriella szerint:

    Kedves Krisztina, zseniálisnak tartom az ötleteket, és minden tapasztalatod!
    Sokat segítettél! Köszönöm, és sok sikert kívánok a továbbiakban!

    1. admin szerint:

      Én köszönöm az érdeklődést, és a kedves szavaidat! 🙂

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)