Méretvétel… Hogy mérj, hogy jól mérj?…

0 4 Comments

mertekvetel

Méretvétel

A méretvétel nem túl bonyolult dolog, de azért vannak buktatói. Persze mondhatjuk, hogy itt a rajz, minden egyértelműen leolvasható róla. 🙂 De a lényeg itt is az “apróbetűs” részben van…. Hogy csináljuk jól?

Általában a szabásminta, illetve a leírás mindig jelzi, hogy mire van szükségünk. A kép csak illusztráció, amit a google képtárából vettem. 🙂

Testünk méreteit két csoportba szoktuk osztani, vannak hosszúsági és szélességi méreteink.

Hosszúsági pl. a testmagasság, a háta derékhossz, a vállszélesség, a nadrág külső illetve belső hossza.
Szélességi méretek a csípőkerület, derékkerület ( derékbőség), combkerület, vagy a bokakerület.

Nézzük a praktikákat, mire figyelj!Csak pár dolog, ami hirtelen eszembe jut a méretvétel kapcsán….

Soha ne magadnak mérj! Ha teheted. 🙂 Ha nincs segítséged, akkor állj a tükör elé, s próbálj nem mozogni! 🙂  Na ez az, ami nem hivatalos, szakmailag nem megengedett, mert a felvett testtartás miatt a méretek hamisak lehetnek. Persze nincs mit tenni…  Pl.  a szoknya hosszát megmérheted úgy, hogy a derekadra kötsz egy szalagot, és attól lefelé belógatod a centit. Viszont nem hajolhatsz előre, úgy kell leolvasnod. 🙂

Alap szabály, hogy ruha varratás/varrás előtti méretvétel egy szál fehérneműben történjen! Így lesznek a méretek a legpontosabbak.

Alkalmi ruhát mindig abban a melltartóban mérd/méresd, amiben viselni fogod. Ha egy szűkre szabott szatén koktélruha méretvételénél egy sima kis melltartó van rajtad, utána meg az alkalom kedvéért kiöltözve felveszel egy push-up darabot, akkor egész este feszengeni fogsz, mert a ruha szűk lesz!

Hasonló kategória az is, hogy a nyári kis szövet nadrág készítéséhez sem mackónaciban méredzkedünk. 🙂

Kellemetlen dolog, amikor a testünk “rendellenességei” kerülnek szóba……, de a jó varrás mindent el tud rejteni, vagy ellenkező helyzetben viszont el is tud rontani. Sajnos ilyen a csípőficam, vagy a gerincferdülés. Csípőficam esetén nem elég egy láb külső és belső hosszát megmérned. Mert a deformálódás mértékétől függően komoly eltérés lehet a két lábszár hossza közt. A gerincferdülésnél ez a különbség a váll vagy akár mell méretekben is megmutatkozhat.

Ha pocakosabb alkatod van ( vagy más testalkatbeli különbség) , hiába nem kéri a szabásleírás külön, akkor is mérned kell has kerületet. Lehet, hogy nagyobb, mint a csípő, és emiatt lehet, hogy a derék és a csípő között nem szűkítő kell, hanem inkább betoldás. 🙁
Totyogós babáknál ugyanez a helyzet a pelus miatt! 🙂

Nadrágfelhajtásnál mindig legyen Veled a cipő! Én praktikusan egyik szárán hátul a saroknál szoktam jelölni a hosszát. ( kivétel a már említett csípőficam, ott mindkét szárat mérem! ) Ha nincs Veled a cipő, pl. egy farmernál, nem akkora a gond. Alap esetben a nadrág hosszát általában a talp-élig szoktuk mérni, ahol a cipő oldala, és a talpa találkozik. Tehát ha mezítláb állsz a földön, az kb. ugyan az. A gond itt is akkor van, speciálisan, ha mondjuk egy magas sarkú cipővel veszed fel azt a nadrágod. Ilyenkor úgy szép, ha kicsit rálóg a szár a lábfejre. Ezt pedig jobb pontosan mérni, mint megsaccolni.

Az is fontos lehet, hogy mennyire lazán mérsz. Ha van gyakorlatod, akkor nyilván tudod, hogy a pontosan mért méretekből könnyen tudsz számolni, következtetni. Ha nincs, akkor inkább a mérés stílusán változtass! Mire is gondolok…. Munkaruha, vagy szűk kis-estélyi? 🙂 A munkásruha esetében fogd lazábban a centit. Azt a bizonyos “kényelmi bőséget” már eleve mérd hozzá a méreteidhez. Így később már nem lesz gond vele. A szűk ruha viszont “passzentosan” mutat.

A kényelmi bőség ellentéte az az eset, amikor jó szorosra húzod a centit, “úgyis fogyni akarok még” jelszóval. Rendben, és mi van, ha nem sikerül? A ruhákra sajnos az a jellemző, hogy ha szűk, akkor ráncosodik, megfeszül, “hurkás” lesz a behúzástól. A lényeg, hogy inkább erősíteni fog, sem mint slankítani.

Ha bármi kérdésed van, nyugodtan jelezd! Nem részleteztem itt most pontosan, hogy konkrétan az egyes méreteket a testünkön melyik ponttól melyik pontig mérjük helyesen. Nagyon hosszú és unalmas lett volna. De természetesen, ha szükséged van a részletes szakmai leírásra, abban is tudok segíteni, csak kérdezz bátran!

Köszönöm, ha megosztod a bejegyzésem! 🙂

Ha a jövőben nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán kövesd a blogot! Mostantól nyerhetsz is vele!




Categories:

4 thoughts on “Méretvétel… Hogy mérj, hogy jól mérj?…”

  1. Jolán Hunyadi szerint:

    Nagyon jó ötletes, köszönöm szépen .

    1. admin szerint:

      Én köszönöm! Igazán örülök, ha tetszett! ?

      1. napsugr szerint:

        Köszönök minden információt!

        1. admin szerint:

          Szívesen! 🙂

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)