Nadrág szárának levágása, nadrágfelvarrás

0 2 Comments

Nadrág, ha túl hosszú…

Korábban írtam már több bejegyzést is arról, hogy milyen variációkat használok a nadrágok szárának felvarrására. Ez a cikk most arról szól, hogy abban az esetben, ha egy nadrág túl hosszúnak bizonyul, akkor azt én hogy szoktam rövidebbé varázsolni.

Jelölés

Akár az enyém, akár másé a nadrág, az első lépés mindig a kívánt hossz bejelölése. Magamnak kicsit macerásabb jelölni, de egy tükör segítségével az is megoldható. Lényeg, hogy miután “gondolomformán” feltűzöm, utána egyenesen állva, tükör segítségével leellenőrzöm, és addig igazgatom, amíg nem lesz jó.

A továbbiakban ezen a farmeron fogon megmutatni, hogy én hogy csinálom…. A nadrág szárát mindig egy helyen, az egyik szár hátsó felén, a saroknál jelölöm. KIVÉTEL: ha az illetőnek csípőficama van, vagy bármi olyan probléma, ami miatt a két lábszár nem egyforma hosszú! Abban az esetben mindkét saroknál meg kell jelölni!!! ( Erről már volt szó a méretvételről írt cikkemben! ) A hossz általában akkor ideális, ha a nadrág szára a talpélig ér. Természetesen lehet eltérés, ha például nagyon magas sarkú cipőhoz veszünk fel egy alkalmi nadrágot, vagy ha egy szűk szárút csizmába tűrnénk….

Megvagyok a nadrág szárának feltűzésével, mutatom, hogy megyek tovább…

A felhajtás élébe mindig teszek egy hosszabb öltést. Amíg ez nincs, addig nem veszem ki a gombostűket! Ez azért alakult ki így, mert egy időben a ruhajavító üzletben rengeteg szárfelvarrást csináltunk, és nem mindig volt lehetőség csak egy dologra koncentrálva egyet egy ültő helyben befejezni. Így bármikor is csörren meg a telefon, vagy bármiért le kell tennem a ruhát, a folytatásnál mindig tudom, hogy minek kell lenni a végleges méretnek. Arról nem is beszélve, hogy nem minden nadrágszár ilyen egyszerű eset… 🙂 Ha például hajtókás, és csak egy kicsit kell felvarrni, akkor ott lehet, hogy előbb bontani kell az eredeti hajtást, hogy után aztán újra fel lehessen varrni a jó méretre. Ebbe azért bele lehet keveredni!

Kimérés

A következő lépés az, hogy kimérem, mennyit kell levágni. Először mindig megnézem, hogy eredetileg hogyan van varrva a nadrág. A cél az, hogy amennyiben lehetséges, azonos módon varrjak.

Látszik a fotón, hogy a felhajtás 1,5 cm. Ez egy sima, egyszerű felvarrás, kétszer van visszahajtva a másfél cm, és utána levarrva. Tehát ehhez viszonyítva fogom én is levágni a nadrágom szárát.

A nullát teszem a cérna jelöléshez, az lesz majd a végleges hossz. Attól vissza számolva 3 cm távolságban fogom levágni. ( 2 x 1,5 cm felhajtással számolva) Körbe jelölöm a nadrág szárát, soha nem összefogom, azért, mert nem minden fazon egyforma elöl és hátul, másképp ívelődik. Ki hogy mér, az már egyéni dolog, kinek mi tűnik egyszerűbbnek. A lényeg, hogy körben azonos mennyiséget vágj le, és mindenhol megmaradjon a 3 cm a felhajtásnak!

Levágás, felhajtás

Látszik a képeken, hogy az ollót bebökve az anygba, körbevágom a jelölés mentén, és levásgás után megmarad a cérna jel alatt a felhajtásnyi távolság. Ezután felhajtom a 2 x 1,5 cm-t, és gombostűvel megtűzöm. Belülről fogom varrni, ennek megfelelően belülről teszem a gonbostűket, figyelve arra, hogy “menetirányban” legyenek, majd a varrás során könnyen ki tudjam őket venni a gép alól.

Varrás

A következő mozzanat az, hogy bevarrom a varrógépet. Minden varrás előtt állítani kell a szálfeszességet, hogy a varrat képe megfelelő legyen, de nálam ilyenkor az is cél, hogy a lehető legjobban hasonlítson az eredeti varráshoz.

A levágott darabon kísérletezek. Mivel a nadrágot is belülről fogom varrni, ezért a gépet is így varrom be. Az alsó szál lesz a színoldalon, arra vagyok kíváncsi. Bár a szálfeszesség mindkét szálnál fontos, hogy jó legyen, mégis így tudom legjobban összehasonlítani az eredeti varrásképpel. Például az öltés hosszát is! Aztán már csak a szokott módon végigvarrom. A hajtás szélével párhuzamosan tartom a varrásszélességet. 🙂

Azért itt is vannak variációs lehetőségek, kinek kinek ízlése szerint. Lehet szabad karra feltéve, kifordítva, de lehet színoldalról is varrni. Nekem ez a variáció jött be az évek alatt. Számomra ez a legygyorsabb, és legpraktikusabb. Illetve mondom mégegyszer…. A bemutatott nadrág egy nagyon egyszerű változat. De ez a lépéssor bonyolultabb esetekben is működik.

Elkészült a nadrág!

Sajnos a fotózás közben a fényviszonyok miatt van két eltérő szín. 🙁 De az első képen még a vasalás előtti állapotot látod. Illetve a nadrág alján, az élében még bent hagytam a cérna jelölést. Egy utolsó lehetőség, hogy leellenőrizzem, hogy tényleg jól varrtam fel, az lett a nadrág végleges hossza, amit szerettem volna. Utána kiveszem a jelölést, és legőzölöm a varrást, hogy szép éle legyen. Ez mindig fontos, de különösen a manapság divatos stretch anyagoknál. Akármennyire jól állítod be a gépet, picit akkor is meghullámosítja az anyagot, ezt a vasalással tudod korrigálni.

Köszönöm, ha tetszett, és megosztod a bejgyzést! Ne feledd! Íratkozz fel a blog követésére!




Categories:

2 thoughts on “Nadrág szárának levágása, nadrágfelvarrás”

  1. Czenéné Szelényi Sára szerint:

    Nem szeretek nadrágot felhajtani, ezért köszönöm a hasznos instrukciókat. A cérnajelölést eddig még nem láttam sehol, de legközelebb így fogom csinálni.

    1. admin szerint:

      Az tényleg azért alakult ki, mert ha többfélét csinál az ember, akkor könnyen elfelejtődik, hogy épp hogy is volt… 🙂 Aztán az idők során ez megmaradt, amolyan biztonsági jelzés.

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)