Szoknya varrása – 5 egyszerű lépésben a biztos sikerért!

0 Comments

Szoknya varrása

Szoknya varrása… Többször belefogtál már? Vagy csak tervezed? Most egy olyan rafinált, különleges változatot mutatok, ami tényleg igazán egyszerű! Kis gyakorlattal is könnyen megvarrható! Biztos a sikerélmény!

Szabás

A szabásminta elkészítéséhez nincs szükség szerkesztésre! Két téglalapot kell rajzolnunk. Az egyik lesz a szoknya eleje, a másik a háta rész. A téglalap szélessége legyen az anyag teljes szélessége, a szoknya hossza pedig 60 cm.

Tehát első lépésként szabjunk ki 2 db 140 x 60 cm-es alkatrészt. Szálirány azonos a méteráru szegett szélével!

Később, ha már kipróbáltad ezt a modellt, akkor érdemes variálni a méreteket! Természetesen nincs kőbe vésve, hogy muszáj így csinálnod, én csak egy lehetőséggel szeretnélek megismertetni, a fantáziád meg majd eldönti, hogy a Te szoknyád milyen legyen!

Oldalak összeállítása

A két téglalapot az egyik hosszanti oldalnál passzítva kell összevarrnod. Erre több megoldás közül is választhatsz. Vagy összevarrod, és azután eltisztázod, vagy francia, esetleg félfrancia varrással, a már mutatott módon állítod össze az oldalakat.

Én francia varrást alkalmaztam…

Arra nagyon kell figyelned, hogy a derékvonal, tehát a szoknya teteje, ez az összevarrott él lesz. Ha mintás az anyagod, akkor úgy kell összeforgatnod a téglalapokat, hogy a minta elől és hátul is látvány szerint megfelelő legyen. A virágok szára ne felfelé álljon. 🙂

Szegés

Természetesen körbe el kell szegni a szoknya szélét, hogy a használat során ne bomoljon, ne induljon foszlásnak az anyag. Attól függ, miből varrod a szoknyát, … megint-csak választhatsz a módszerek közül. Vagy egyszerűen két felhajtással elszeged, vagy eltisztázod, és visszahajtod. Mint a nadrágoknál. 🙂

Kétszer visszahajtva szegtem

Rajtad múlik, akár díszítésképpen ferdepánttal vagy szalaggal is körbe szegheted. Mivel szabályos négyszög, íves részekkel nem kell bajlódnod, viszont a sarkok kialakítására érdemes figyelned! Az alábbi linkeken utánanézhetsz, ha esetleg korábban nem láttad….

Hogyan szegjünk sarkot ferdepánttal

Sarok szegése – egyszerűen

Derékrész kialakítása

Hajtsd össze az anyagot a negyedére…. Először az összevarrt szél mentén, az lesz a derékvonal, az kerüljön felülre. Azután pedig újra félbe.

Mivel gumis derekú szoknyát készítünk, ezért be kell számolnunk, hogy az anyag tudjon a gumival együtt annyit nyúlni, hogy alulról belelépve, a csípőnkön keresztül is át tudjuk húzni. Ezért a kivágás a csípőméretünknek megfeleleő lesz, ezt fogjuk a gumival a derékméretünkre összefogatni.

Hogy egyszerűbb legyen a magyarázat… Ha 100 cm a csípőméreted, akkor a négyrét hajtott anyagra a 100/4 cm hosszú ívet kell rajzolnod.

Felül a derékvonal!

Az összahajtott anyag csúcsából egy olyan sugarú körívet kell húznod, hogy a körcikked 25 cm legyen.

Bonyolultan hangzik, de nem annyira az. Mivel gumis derék, körülbelül is rajzolhatsz, lényeg, hogy kisebb ne legyen a végeredmény, mint a 100 cm-es csípőméret. De ha nagyon pontos akarsz lenni, akkor elő a matektudást, és ki lehet számolni, hogy valójában mekkora sugárral kell megszerkesztened a kört, hogy a kör kerülete 100 cm legyen, és ennek megfelelően a tényleges adattal rajzolsz.

Gumi felvarrása

A legegyszerább megoldás a gumis derék. A derékméretednek megfelelően vágd le a kellő hosszúszűgú gumit, hogy kényelmes legyen. Ne szorítson, és a gumi tudjon kinyúlni a csípőméretednek megfelelő hosszűságra. Ha nagyon megfeszül, nem csak kényelmetlen, de hamar tönkre is megy a gumiszalag. Annyi többletet számolj, hogy fedéssel össze tudd varrni a gumit, ezzel kialakítva a derékrészt. Én a gumi szélességétől függően hagynék egy kb 2 cm-es átfedést. Jobban tart az összevarrás, és laposabb lesz az átmenet.

A szoknya szín oldaláról varrom fel a gumit, így amikor elkészülök, akkor a varratom belülre fog esni.

A felvarrás nem annyira nehéz, mert van egy trükkje. A két oldalvarrásnak, illetve az eleje és háta középpontoknak megfelelően elnegyedelem a gumi hosszát is, és így tűzöm fel a derékrészre.

További felezésekkel akár több ponton is feltűzhetem, attól függ, milyen hosszú szakaszon kell a gumit felvarrnom. Ezután a cikk-cakk öltéssel varrom fel a gumit a szoknya derékrészére. Varrás közben a gumit megfeszítem a textil méretének megfelelően.

Ha körbe értem, akkor el is készült a szoknya varrása! 🙂 Mivel a gumit húzom varrás közben, azért a cikk-cakk öltés jóval sűrűbbnek tűnik, mint nyújtott állapotban. Ez azt is jelenti, hogy több cérna került a varratba, így nem fog elpattanni a szál, amikor a szoknya felvételekor megnyúlik a gumi. Illetve a nyújtás miatt a cikk-cakk öltéssel próbáltam kicsit beljebb haladni, hogy ne lépjek le a gumiról. Tisztázóval varrva könnyebben tudsz a szélén haladni, mert az levágja a felesleget. De így viszont ép marad a gumi széle, biztosan bírni fogja az igénybevételt.

Nézzük, mit alkottunk! 🙂

Ahogy írtam az elején, ha már egyszer kipróbáltad ezt a fazont, akkor már látni fogod Magadon, hogy milyen méretekkel varrj! Hogy mennyire lóg le oldalt a szoknya, ha a textil teljes szélességét felhasználod, hogy a térdedet takaró belógó szögletek, és a szoknya elejének hossza hogy praktikus a számodra! Illetve ha nem szabályos negyed körívet, hanem egy kicsit nyújtottat rajzolsz ( mint a csónak nyak 🙂 ) , akkor nem lesz ennyire nagy az eltérés az eleje hossza és a sarkok belógása között! Próbáld ki egy összahajtogatott papírlapon!

Variációk

A szoknya varrása ennél a modellnél variálható béléssel is. Akkor a bélést ugyanígy készíted, azonos a szabásminta, a derék vonalon fogod össze a két rétzeget, mielőtt felvarrnád a gumit.

Ha klasszikus értelemben szeretnéd béleltre a szoknyát, akkor a bélés rétege kicsit kisebb téglalap legyen, hogy ne lógjon ki a szoknya alól. Ha viszont direkt az a lényeg, hogy egy kis design kerüljön a dologba, akkor szabd nagyobbra az alsó réteget. Akár tüll-ből, akár egy elütő színű anyagból. Biztosan egyedi lesz a végeredmény! 🙂

Ha nem szereted a gumis derekú megoldást, akkor a derékrész kialakításánál ténylegesen a derék méretéből kell kiindulnod. Ebben az esetben viszont gondoskodnod kell egy cipzár bevarrásáról, mert másképp nem fogod tudni felvenni a szoknyát. Ez esetben viszont célszerűbb már a szabásminta kialakításánál ezzel kalkulálni, és a derékrészt nem az összevarrt anygból utólag kivágni.

Köszönöm, ha tetszett, és megosztod4

Ne felejts el jelentkezni a blog követésére, hogy a jövőben megkapd a frissen megjelenő írásaimat! 🙂
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)