Takart húzózár – varrás menete, lépésről lépésre

0 10 Comments

Takart húzózár

A takart húzózár nem tartozik az egyszerű cipzárak közé. Könnyen bele is lehet keveredni…. Sokan féltek is tőle. Pont ezért,  rekord mennyiségű képet készítettem. 🙂 Természetesn arról, ahogy én varrom! Több mozzanat van, és szeretném, ha minden érthető lenne.

Én most egy nadrág elejét másoltam ki, de szoknya elejébe, vagy oldalába is azonos módszerrel dolgozunk!

Nadrág eleje

Amikor takart húzózárat varrunk, akkor a szabásminta mindig jelöl egy rászabott alátétet. Ez most a nadrág eleje közép vonala, az üleprész felett. Én első lépésként az alátétek varrásvonalon kívüli részét visszahajtom, és levasalom.

Külön szabott alátét

A takart húzózár fontos tartozéka a külön szabott alátét. Előfordul, hogy nem jelöli a szabásminta, magunknak kell elkészítenünk. Általában kész méretben 4 cm széles, de természetesen ez az eredeti szabásminta függvénye. Mivel össze lesz hajtva félbe, ezért 8 cm széles téglalapot szabok. Olyan hosszúnak kell lennie, hogy a nadrág belseje felől elfedje a cipzárt.

Az alátétet szabás után félbehajtom, majd a nyitott szélét illetve az alja felőli részt összevarrom, tisztázóval elszegem.

Külön szabott alátét

Ha odarakom az eleje nyíláshoz az alátétet, akkor már látszik, hogy hova fog kerülni a húzózár. 🙂

Az első lépésként a külön szabott alátétre rá kell varrni a húzózárt. A képek alapján, cipzár varró talppal dolgozok.

A különszabott alátétet fel kell majd varrnom a nadrág elején lévő nyílásba. De ha jól megnézed, a rászabott alátét túl széles, csúnyán ki fog lógni a fonák oldalon. Ezért le kell vágni a felesleget.

Vagy a cipzár szélességének mérete alapján eleve méretre szabod az alátétet…

Cipzár mögött,

Vagy a képek alapján a felvarrt cipzárnak megfelelően kiméred, hogy mekkora részt kell levágni az alátétből…

Majd levágod a rászabott alátét azon oldalát, ami a különszabott alátét felől esik…

Az alátéteket mindenképpen el kell tisztázni, mert varrás után már nem lehet…

Eltisztázott alátétek

A külön szabott alátéten már felvarrtuk a cipzár egyik oldalát. Most ezt az oldalt fel kell varrnunk a nadrág elejére… A képek segítenek!

Érdemes be is fércelni varrás előtt…

Húzózár fércelése

Utána féltalppal bevarrom a helyére.

Igy már az egyik oldal teljesen kész. Ezután ki kell mérni, bejelölni, hogy hova kerül a másik szára a húzózárnak….

Rászabott alátét

Felhúzom a cipzárt, és megfogom, illetve hozzá fogom a végét a visszahajtott alátéthez. Csak az alátéthez!

Takart húzózár másik oldala mérése

Ezután gombostűvel végig a helyére rögzítem.

Majd a biztonság kedvéért férccel is rögzítem, és úgy varrom a helyére… Cipzárt érdemes mindig fércelni, mert könnyen eltolja a gép!

Ebben a fázisban a cipzár két szárát már megvarrtuk, de a rászabott  alátét még elmozog a nadrág elejétől. Ezt a következő lépésben rögzítenünk kell!

Így még mindig van két mozzanat a befejezés előtt… Az első, hogy a visszahajtott, és férccel rögzített alátétet rá kell gépelni a nadrág elejére. Színoldal felől.

Takart húzózár alátét varrása

Fontos, hogy az első fázisban csak függőleges vonalban dolgozok. Ahogy a képen is látszik, a gép alá is úgy teszem a cipzárt, hogy nyitva van. Még véletlen se varrjak rá a másik oldalra, mert akkor nem fogom tudni nyitni a húzózárat! A cipzár alsó végétől max 1,5-2 cm távolságra megállok.

Befejezés…

A takart húzózár varrásának befejező mozzanata, amikor a rétegeket összevarrjuk egymással.  Mindent. Ezt gömbostűzöm. Mivel rövid szakasz, ezt már nem fércelen össze….

Takart húzózár alátét rétegek összetűzése

Fontos, hogy le kell ellenőriznem, hogy a rétegek alatt hol van a cipzár zárószeme. Erre semmiképp nem szeretnék rávarrni, mert eltörik a tű. Ha felhajtom a rétegeket, akkor látszik, hogy pont felette tudok majd varrni. Érdemes már az elején úgy gondolkodni, hogy a cipzár, és a külön szabott alátét hossza akkora legyen, hogy a zárószem ne kerüljön varrásvonalba, illetve hogy az alátét takarja el a cipzár teljes hosszát.

Takart húzózár zárószem

Ha leellenőriztem, akkor jöhet a varrás. Ehhez én pontosan a függőleges varrásvonal utolsó öltésébe szúrom le a tűt, és onnan varrok a nyílás vége felé. Ez a vonal lehet íves is! A lényeg, hogy minden réteget összefogjon! Sőt, ha ügyes vagy, ezt az egész varrást a derékvonaltól kezdődően egy ívvel is megvarrhatod. Nem szükséges két lépésben készítened! ( Nem is szokták, de hobbi szinten az a tapasztalatom, hogy így biztosabb a végeredmény!) De arra nagyon kell figyelned, hogy meddig legyen külön a cipzár két oldala, és mikortól kell összefognod az összes réteget. 

Még bent vannak a fércek, de ezzel a takart húzózár varrása tulajdonképpen elkészült.

Fércelés eltávolítása után pedig ez a végeredmény…

Az utolsú fázis azért fontos, mert a nyitás során ez tartja egyben a húzózárat.

Takart húzózár nyitva

Amire én még figyelni szoktam, az az, hogy a cipzár zárószeme a nyílásba se kerüljön. Ne látszódjon ki a nadrág színén.

Takart húzózár zárószeme rejtve

Meg kell még említeni, hogy a húzózárak bevarrása során fontos tényező az anyag minősége! Azért, hogy jobb tartása legyen, jobban megfeleljen az igénybevételi elvásároknak, ezért a húzózár részeit ragasztós közbélésel meg szoktuk erősíteni.

Köszönöm, ha tetszett, és megosztod ezt a bejegyzést is!

Ha pedig értesülni szeretnél az új írásokról, akkor ne habozz követni a blogot! Köszönöm!


Categories:

10 thoughts on “Takart húzózár – varrás menete, lépésről lépésre”

  1. Kabai Gyöngyi szerint:

    Tetszett a magyarázat. 🙂 Jól érthető. A képek is igen szemléletesek. Köszönöm.

    1. admin szerint:

      Köszönöm szépen az elismerő szavakat! 🙂

  2. Bárdos Ágota szerint:

    Nagyon takaros az elkészült húzózár. A magyarázat alapján tanultam a sorrend leírásával és megmutatásával. Köszönöm szépen.

    1. admin szerint:

      Örülök, hogy sikerült! 🙂

  3. nagyroza szerint:

    Profi munka, profi előadásmód. Szemléletes, követhető. Nagyon hálás vagyok a gondos munkádért. Rengeteget tanulok Tőled. Életemben először tudtam bevarrni így egy húzózárat. Nagyon köszönöm.

    1. admin szerint:

      🙂 De jó ezt olvasni! Köszönöm!

  4. Csikai Barnabásné szerint:

    Érthetö világos magyarázat Nagyon köszi a segitségetd

    1. admin szerint:

      Szívesen! 🙂

  5. Kovács Éva szerint:

    Kérdezhetek? Magas derekú szoknyát akarok varrni takart húzózárral, külön szabott alátétet nem terveztem hozzá. Nem kerül rá derékpánt, hanem alátéttel szeretném eldolgozni a derékrészt. Azon töröm a fejem, hogyan kell ezt megoldani. Köszönöm, ha segítesz. 🙂

  6. Éva szerint:

    Ez az egyik legjobb útmutató, amit erről a fajta cipzár bevarrásról olvastam, köszönöm! Annyi kérdésem lenne, hogy pontosan hova kellene a közbélést vasalni?

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)