Textilbőr – hogyan varrd, hogyan kezeld?

0 5 Comments

Textilbőr – hogyan varrd, hogyan kezeld?

Mikor a zöld gumis szoknyához vettem az anyagot, akkor vásároltam egy kisebb darab textilbőrt is. Bevallom őszintén, valahogy még nem került rá sor, hogy ilyet varrjak. Mindenképp szeretném kipróálni! Most először csak egy kis darabon , hogy el tudjam mondani Nektek a tapasztalataimat, utána majd megmutatom azt is, hogy mi készült ebből a kis anyagból. 🙂

textilbőr 1

textilbőr

Kicsit keresgéltem ezzel kapcsolatban a neten, és az a helyzet, hogy túl sok mindent nem találtam. De alapjaiban abban minden portál megegyezik, hogy a textilbőr a műbőrök közé tartozik.

Ha egy kicsit visszamegyünk a kezdetekhez, akkor tudjuk, hogy az ember ősidők óta használja az állati bőröket ruházkodásra, meg természetesen használati, és egyéb lakberendezési tárgyakhoz is. Nyilván azért volt szükség az ipar által előállított műbőrökre, mert a természet addottságai végesek. Ahogy a szálas anyagoknál is, mint például a len, vagy a kender. ( ezek keverése, helyettesítése szintetikus szálakkal.)

Műbőr

A bőrök esetében is ugyanez a helyzet. Addig fejlesztik a termékeket, míg a felhasználás szempontjából előnyös tulajdonságok kerülnek túlsúlyba.

A műbőr hasonló, mint a műszőrme.  A természetes anyag helyettesítésére alkották. Részben, vagy teljesen, de műanyagból készül.  ” Kétféle változata ismert, a hordozós és a hordozó nélküli műbőr. A hordozós műbőrnél textil, papír, vagy egyéb anyagból készült alapra műanyag réteget visznek fel, a hordozó nélküli ( fólia) műbőr esetében nem valamilyen alapra kenik a műanyagréteget, hanem önállóan képeznek bőrhöz hasonló kinézetű hajlékony műanyaglapot. ” Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Műbőr

A műbőrök tulajdonságait leginkább két dolog határozza meg. Az, hogy milyen hordozóanyagra készítik, és hogy milyen felületi réteget kap. Biztosan sokfélét látott már mindenki, tudjuk, mitől jó egy bőrdzseki, vagy mitől rossz egy műbőr cipő. A bőr, és műbőr tulajdonságairól, fajtáiról több cikkben is olvashatsz a neten. Nézzük inkább, hogy mit találtam a textilbőrről. 🙂

A legfontosabb negatívum, hogy akármennyire is természetes a kinézete, és a tapintása, attól még ez MŰanyag! A textilbőr a műbőrök csopportjába tartozik.

A magánvéleményem az, és talán nem is járok messze a valóságtól, hogy a műbőrök piacán volt egy kiaknázatlan terület. Kabátok, táskák, motorosruhák készültek műbőrből,  speciális gépeken. De a ruhaipar egyéb területei kimaradtak. A háztartási varrógépekkel, illetve a kis varrodák sima varrógépeivel nem igazán lehetett műbőrt varrni. Ezért kifejlesztettek egy sokkal puhább, vékonyabb, rugalmasabb műbőrt. Ez lehet a műbőrök legfiatalabb generációja. Azt már csak a logikám mondatja velem, hogy azért textilbőr lett a neve, mert a hordozóanyag, amira a műanyag réteg kerül, az valamilyen fajta textil. ( Erre nem találtam írásos bizonyítékot!) Ugye, látod a fotón a fonák oldal textil rétegét? 🙂

textilbőr 2

textilbőr rétegei

Műbőr forgalmazó cégek weboldalain találsz több információt az anyagok összetételével kapcsolatban. Itt én most nem untatnálak Benneteket azzal, hogy melyik, hány %, és milyen típusú műanyagot tartalmaz. Itt olvasgathatsz, ha szeretnél… https://aste.hu/termekek/textiliak/textilborok/
https://mubor.hu/mubor-es-textilbor-kozott-mi-a-kulonbseg/

A textilbőr főbb tulajdonságai

Valódi bőrre emlékeztető felület, nagyon jó utánzat!
Valúros, vagy műbőr jelleg.
A színoldala vízlepergető.
Könnyen tisztítható, akár nedves ruhával is letörölhető. Nem igényel különleges ápolást.
Nagyon kellemes, igazán puha tapintású.
Hajlékony, könnyen tűrhető, alakítható.
Légáteresztő.
Színes, változatos.
Tartós, kopásálló.

Kezelés, varrás

Ami számomra nagyon fontos volt, az az, hogy

 • Szabás során lehet-e rá jelölni, össze tudom-e hajtani, hogy páros alkatrészeket is tudjak szabni, illetve tudom-e simán vágni?
 • Mennyire gyűrődik, és ha igen, akkor lehet-e vasalni?
 • Hogyan tudom varrni?

Szabás

A szabás nagyon könnyő! A fonák oldalon simán lehet jelölni, színnel befelé összahajtani, és a két réteget is könnyű együtt vágni.

A következő képen mutatom, hogy tényleg mennyire puha, könnyen alakítható!

textilbőr 4

alakítható texzilbőr

Vasalás

Ami rossz hír, az az, hogy gyűrődik. 🙁 A jó hír viszont, hogy lehet vasalni! Persze nem tökéletesen úgy, mint az egyszerű textileket, de a következő galáriában végig mutatom, hogy az előző kis gyűrés-alakítás után hogy nézett ki a textilbőr, és mit tudtam varázsolni belőle.

This slideshow requires JavaScript.

Gyűrés után nagy márványos mintázata lett az anyagnak. Csak a fonák oldalról mentem rá vasalóval. Mivel ott textil réteg van, reméltem, hogy sikerülhet. A szín oldalról, a műanyag réteg felől meg se próbáltam tolni rajt a vasalót! ( Csak egy pillanatra hozzáérintettem a vasaló hegyét, de inkább nem akartam tönkretenni a talpat azzal, hogy ráragadjon. ) A hőfok állítása nálam automatikus, így nem égettem meg, de ha Te magad állítod a hőfokot, akkor javaslom, hogy alacsonyan próbáld először, aztán meglátod, hogy mi a hatás. Amikor láttam, hogy nem lesz gond, akkor a gőzt is megpróbáltam ráadni. 🙂 A nagy, durva hajtásokat sikerült kivasalnom.   Igazán pozitív a véleményem! Nekem tetszik!

Varrás

A varráshoz írnak bőrvarró tűt, de én megpróbáltam a sima általános háztartási géptűvel, mert az mindenkinek van otthon. 🙂

80-as tűt tettem a gépbe.

textilbőr varrása

Színt szín oldallal összefordítva varrtam. Az öltést nem túl apróra állítottam (3-4 mm) , és a szálfeszességen se kellett sokat állítgatnom. Egyenletesen, könnyen lehet varrni. Ha egy réteget varrsz, azt is a fonák oldal felől, hogy a géptalp ne sértse meg az anyag színoldalának felületét! Varrásszélesség egy picivel nagyobb legyen, mint a normál textíliáknál. Én a 1.5-2 cm-t ajánlom. Annál több szerintem nem kell. Ez az anyag nem foszlik, nem szöszöz. 🙂

Ebből a kis darabből talán egy nyári táska lesz, ahhoz pont elég. 🙂 De ha nagyon kedvet kapok, akkor egy másik színből esetleg egy szoknyát is el tudnák képzelni magamnak.

Valljuk be őszintén, azért az egy nagyon érdekes dolog, ahogy az állatok bőre, a PVC, mint műanyag, és a textilgyártás szövetrostjai ötvözésével hogy jutott el az ipar lépésről lépésre a textilbőrig…. Minél többet olvasgatok ezekről az új anyagokról ( mint például múltkor a PUL anyag ) , annál inkább rájövök, hogy bonyolult, izgalmas, és nagyon érdekes tudomány ez! 🙂

Tetszett az írás? Kérlek, oszd meg az ismerőseid körében is!

Ha szeretnél értesítést kapni a megjelenő friss cikkekről, akkor a képernyő jobb oldalán add meg az e-mail címed! Ezt a “Kövesd a blogot!” mezőben megteheted! Köszönöm!

 


 

Categories:

5 thoughts on “Textilbőr – hogyan varrd, hogyan kezeld?”

 1. Novákné Ildi szerint:

  Köszönöm, hogy a tapasztalataidat megosztottad velünk. Nálam a kis varrósarkomban lóg egy táskára való textilbőr feketéből és pirosból. A pirosból “csak” egy táskafül a tervem, mert van egy nagyon praktikus utazótáskám (nem volt olcsó 🙂 ), de sajnos a füle műbőr és a sok évi használat alatt lepörgött a felső rétege. Ezért gondoltam a textilbőrre. A feketéből egy táskát szeretnék varrni, mert nem találtam árban és kinézetben egy olyat ami az igényemnek megfelelne. Nagy segítség a leírásod. Még nem mertem hozzáfogni, gyűjtöm a bátorságot hozzá.
  Üdvözlettel: Novákné Ildi

  1. admin szerint:

   Örülök, ha pont kapóra jött az írás! 🙂

   1. Lévai Marietta szerint:

    Üdvözlöm.
    Szeretném meg kérdezni ,hogy a textílbőr felületét hogyan tudom varrni háztartási géppel ,hogy szép legyen.

    1. admin szerint:

     A bejegyésben leírtam a varrást is. 🙂 Ha mindenképp színoldalról szeretné varrni, akkor egy selyempapírt tennék a talp alá, vagy teflon talppal próbálkoznék.

 2. Darvas Lászlóné szerint:

  Nagyon tetszik , hogy látom és végre értem is mit hogy csináljak 🙂 Köszönöm

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)