Ujja bevarrás – illesztési pontok, alap technika

0 13 Comments

Az ujja bevarrás jó elkészítése az apró részletekben rejlik. Ha van egy kész szabásmintánk, akkor azt gondolhatnánk, hogy minden rendben lesz. Mégis sokan jártok úgy, hogy a végén valami mégsem stimmel.

Sok ujja variáció van. Ebben a bejegyzésben a legegyszerűbb bevarott ujj elkészítsének menetét mutatom meg. Természetesen megint azt a módszert, ahogy én csinálom. 🙂

A burda újságból kimásoltam egy gyerek modellt, annak a segítségével próbálom elmutogatni a lényeget.

kiszabandó alkatrészek

Forrás: Burda 2013/10

Szabásminta

Látod a képen, hogy a másolt szabásmintának milyennek kell majd lenni a valóságban.

Elkészítettem a felfektetést. Az elejét hajtott szélhez tettem, így abból csak egyet kell szabni, a  háta és az ujja szálirányban, kétszer szabva. Ezek páros alktrészek.

ujja bevarrás 1

Nagyon fontos, hogy a szabásmintán szereplő jelöléseket pontosan átmásold a papírra, majd az anyagra is!!! Az ujja bevarrás esetén az illesztési pontoknak különösen fontos szerepe van!

A varrásszélességeket úgy mértem fel az anyagra, hogy az oldalvarrásoknál, a háta közép varrásnál, és az ujja alja összevarrás vonalánál 1,5 cm legyen, a karkör illetve az ujja felső bevarrott íve 1 cm. A nyakkivágás, az ujja vége, illetve a kis ruha alja most nem lényeges. De a nyakán és az ujján gondoltam ferepánt lesz, ezért nem kellett varrásszélesség, a kész ruhát pedig csak simán felhajtom, ezért ott is 1,5 cm-t hagytam.

ujja bevarrás 4

Mielőtt a papírt leveszem a textilről, mégegyszer ellenőrzöm, hogy a jelölések rendben vannak-e! Ahogy említettem, az illesztési pontok nagyon fontosak! Illetve én szappannal mindig megjelölöm a textil fonák oldalát. Minden egyes alkatrészen. Ha mintás az anyag, akkor nem lehet nagy gond. De például ezzel a kék szövettel megszenvedtem volna, ha varrás közben kell keresgélnem, melyik a színe, illetve a fonákja.

Ahogy az előző képeken látod, az illesztési pontokat az olló hegyével egy kicsit bevágom. Becsípem. Ezért szoktuk becsípésnek is nebezni. Nem szabad nagyon bevágni, nehogy a teljes varrásszélességet átvágd, mert akkor látszani fog a ruha színén! Ha már kiszabott anyagot kapsz, amivel dolgoznod kell, és ilyen becsípést találsz rajt, akkor biztos lehetsz benne, hogy az egy illesztési pont, és annak van egy párja, amivel össze kell passzoljon!

Ha minden alkatrészt kiszabtam, akkor elkezdem összeállítani a darabokat. Először az ujját készítem el.

Ujja összeállítása

Mindkét alja vonalát szín oldalról eltisztázom. Majd színnel befelé összefogom a két szélét, és először összetűzöm, majd 1,5 cm varrásszélességgel összevarrom.

ujja bevarrás 8

A következő képen közelebbről mutatom, ami az ujja varrásnak a lelke. 🙂 Ahogy már máskor is említettem, az ujja nem szimmetrikus. Összehajtva jól látszik, hogy a karív nem fedi egymást. ( Persze lehet kivétel, szabásminta függvénye… )

ujja bevarrás 7

Miután összevarrtam az ujja alja vonalát, egy ujjafa segítségével laposan szétvasalom a varrásszélességet.

ujja bevarrás 9

Az ujjafa ilyenkor nagyon praktikus, de nadrágszárak esetén is jól jön. Több méretben létezik. Nekem, ha jól számolom, négy is van, de nincs két egyforma. 🙂 Ha nincs ujjafád, akkor kifektetve, csak a vasaló hegyével vasalj, nehogy élet gőzölj az ujja oldalába. 🙁

A következő képen jól látszik, hogy mi az eltérés a két ujja közt. Ha előre görgetsz a kiszabandó alkatrészek rajzához, akkor látod, hogy az ujja karíven van egy 4-es pont, illetve az ív tetején is van egy becsípés. Bejelöltem gombostűkkel, hogy jobban látszódjon az eltérés. Az egyik a jobb ujja, a másik a bal ujja lesz. A kettő nem egyforma.

ujja bevarrás 10

De melyik- melyik?

Fő részek összeállítása

Hogy tovább tudjak haladni, össze kell állítanom a fő alkatrészeket. Ezzel biztosan nem lesz gond. A hát, oldal, és váll varrásokat színoldalról eltisztázom, majd a megadott varrásszélességgel összevarrom. Mielőtt tovább haladnék, minden varrást laposan szétvasalok.


Ujja beállítás, bevarrás

A korábbi rajzon látod azt is, hogy a 4-es pont az eleje karíven is szerepel. Azt is bejelöltem gombostűvel. Így már látványos. 🙂

ujja bevarrás 11

Mutatom csak az egyiken, részletesen.

ujja bevarrás 12

A kék gombostű a 4-es illesztési pont. A sárga pedig a vállvarrás, illetve az ujja felső ívén lévő becsípés. Van még egy illesztési pont, ami nincs külön jelölve, az a hónalj pont, ahol az ujja alja, és az oldalvarrás találkozik. Én itt szoktam elkezdeni összepasszítani a részeket.

ujja bevarrás 13

Miután színt színnel összefordítva összefogtam, összetűzöm, és leellenörzöm a színoldal felől is, hogy pontosan találkoznak a varrásvonalak.

ujja bevarrás 14

Utána jön egy kis trükk. Az egyik kezemmel belülről fogom ezt az összeillesztést…

ujja bevarrás 15

… a másik kezemmel pedig ráfordítom a fő részt az ujjára.

ujja bevarrás 16

Közben nem engedem el a már összefogott hónaljpontot.

ujja bevarrás 17Ennek a gyors, és egyszerű műveletnek az eredményeképpen az ujja kerül belülre, színoldallal kifelé, és a főrész lesz kívül, színoldallal befelé. Igazából mindegy, hogy hogy csinálod, ahogy Neked jobban kézre esik. 🙂  A lényeg, hogy színt színnel összeforgatva, minden illesztési pontot össze tudj tűzni.

ujja bevarrás 18

Amikor elkészülsz, a gombostűk a karkör belső felén legyenek, hogy könyebben gép alá tudd majd tenni.

ujja bevarrás 19

Ezután a ráhagyott 1 cm varrásszélességgel körbe bevarrom az ujját a karkivágásba.

ujja bevarrás 20

Arra figyelni kell, hogy a szétvasalt varrásszélességek szépen laposan kétfelé kifeküdjenek, ne gyűrje sehol meg a gép!

ujja bevarrás 21

Majdnem kész…

A bevarrás oroszlánrésze kész, de még van mit tenni. Még el kell tisztázni az ujjakört, és le kell vasalni a varrást.

ujja bevarrás 22

Az ujjakört nem szoktuk előre eltisztézni, mint a többi varrást, hanem most, miután bevarrtuk, egybe tisztázzuk.

ujja bevarrás 23

Az, hogy melyik irányból tisztázzuk el a varratot, az attól függ, hogy merre borul a varrat, melyik lesz a színoldal. Az én varrászsélességem, a képen is látszik, az ujja felé borul, ezért úgy kell eltisztáznom, hogy az legyen felül. (Ha viszont a minta azt írná elő, hogy vasaljam a test felé, és egy dísztűzéssel rögzítsem, akkor a másik irányból tisztáznék.)

Ehhez behúzom az ujját belülre, hogy kényelmesebben a gép alá tudjam tenni, és még véletlen se vágjam le a késsel. Természetesen cikk-cakk öltéssel is elszegheted, de akkor is vigyáznod kell, hogy ne varrj rá.

ujja bevarrás 24

Ha körbeszegtem, akkor már csak a vasalás van vissza.

Kész is van! 🙂

Ha vállfára felakasztom, akkor jobban látszik az ujja ívelése. Ha jól csináltad, akkor az ujja előre felé hajlik.

Apróbetűs rész… 🙂

Ez egy egyszerű ujja bevarrás, amiben áttekintettük, hogy mik azok a becsípések, mi a fontos, hogy ne keverd össze a jobb, és bal ujját, illetve, hogy mi az összeállítás menete.

Lehet ettől eltérés a szabásminta változata miatt, de a bevarrás logikája az ilyen típusú ujjaknál azonos.

Ha olyan szabásmintára akadsz, amin nincs rajt ujja illesztési pont, akkor hogy döntsd el, hogy melyik a jobb, és melyik a bal ujja??? Varrd össze mindkét ujja alját, majd az ujjakör ívének felső pontjánál fogva emeld fel mindkettőt. Látni fogod, hogy merre ívelődik a “cső”. Gondolj csak bele! Állj a tükör elé, laza testtartásban. Ha oldalra fordulsz, látod, hogy a karod nem függőlegesen van a tested mellett, hanem előre ívelődik. Ezt az ívet kell követnie az összevarrt ujjaknak is. Szinte adja magát, hogy hova kerül a könyöked. 🙂

Ha ráncolnod kell, akkor azt a szabásminta jelöli, hogy az ujja íven mettől meddig tartson a ráncolás. Célszerű előbb a ráncolást elvégezni a jelölt szakaszon, és egy férceléssel rögzíteni, majd ugyanúgy bevarrni az ujját az ujjakörbe.

Ez egy gyerekmodell volt. Felnőtt szabásminta esetén sokszor van gond azzal, hogy a karív nem azonos hosszúságú, mint az ujja íve. Ilyenkor be kell tartani az anyagot. Ami annyit jelent, hogy a bővebb anyagrészt egy kicsit össze kell fogni. Úgy képzeld el, mintha egy 10, és egy 9,5 cm hosszú anyagdarabot kellene összevarrnod úgy, hogy a hosszabb anyagdarabon ne legyen becsípődés. Mese nincs, ezt gyakorolni kell. Javaslom, hogy az első ujja köröket férceld be, és nézd meg, hogy jó-e, mielőtt géppel összevarrod!

Köszönöm, ha tetszett a cikk, és megosztod az ismerőseiddel!
Ne maradj le a megjelenő friss bejegyzásekról! Kövesd a blogot! 🙂 A képernyő jobb oldalán add meg az e-mail címedet, ahova az értesítéseket kapni szeretnéd!


Categories:

13 thoughts on “Ujja bevarrás – illesztési pontok, alap technika”

 1. Goldstein Ágnes szerint:

  Köszönjük ezt a sok hasznos jó tanácsot

  1. admin szerint:

   Szívesen! 🙂

 2. Pataki Gyöngyi szerint:

  Nagyon köszönöm a leírást. Szuper jól tudod elmagyarázni a nehézségeket.

  1. admin szerint:

   🙂 Köszönöm!

 3. Sàri Mónika szerint:

  Nagyon köszi. Nagyon jók a bejegyzéseid. Jól magyaràzol, még egy kezdö , mint én, is megérti.

  1. admin szerint:

   Köszönöm! Igazán kedves Tőled! 🙂

 4. Durcsák Rozália szerint:

  Nekem az ujja bevarrás a legnehezebb. Csavarodik az ujja.Köszönöm a segítséget.

  1. admin szerint:

   Szívesen! Remélem így már sikerülni fog!

 5. Czakóné Ida szerint:

  Jól használható az útmutató. Köszönöm.

  1. admin szerint:

   Köszönöm a visszajelzést! 🙂

 6. Lívia Adamcsikné szerint:

  nagyon köszönöm az érthető leírást és fotókat. Ez az oldal mindig kitalálja, hogy mit szeretnék megtudni. Komolyan, amin töröm a fejem, az meg is jelenik. köszönöm !!!

  1. admin szerint:

   Ennek igazán örülök! ( Ha épp nem jelenik meg, akkor érdemes böngészni!…. 🙂 )

 7. Lingurár Tímea szerint:

  Nagyon köszönöm a részletes leírást. Nagyon érthető, nagy segítség kezdőként. 🙂

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)