Vegyük meg a saját gépünket!… :)

0 6 Comments


háztartási varrógép

Mire érdemes odafigyelni?

Amikor én az enyémet vettem, anno 15 évvel ezelőtt, az eladó a szakboltban azt javasolta, hogy arra nagyon figyeljek, hogy a talp fémből legyen. Erősebb, strapabíróbb. Teljesen igaza volt. Mivel évekig volt egy ruha javító üzletem, illetve később, otthon is megélhetés szinten foglalkoztam varrással, mondhatom, hogy tényleg bírja a strapát. Minden gond nélkül varrja a több rétegű farmer anyagokat. Erősebb a leszorítása, mint a műanyagoknak, és a tű nem töri el. Inkább a tű törik, de azt könnyebb pótolni.

Dia54

Fontos még a bobin behelyezése, ha nem áll kézre, akkor ez a használat során gondot jelenthet. Az enyém felülről cserélhető, de vannak típusok, amelyeknél alul benyúlva kell behelyezni.

A cérna befűzése is változó lehet, de ez nem annyira számottevő szempont egy vásárlás során.

Varrat típusok. Ezek beállítása a gép márkájától, modernségétől függően változik. Az én gépemen digitális kijelző, és programozható választási lehetőség van. De a régebbi (és jegyzem meg teljesen tökéletesen funkcionáló) gépeken többnyire tekerős gombokkal lehet a varratok között váltogatni.

Dia57

Az öltés iránya minden háztartási gépen módosítható. Vagy gomb, vagy valamilyen kar segítségével válthatunk az előre illetve hátrafele öltés között.

Az okos kis gépeken a tű leütésének sebességét is lehet módosítani. Így egyszerűbb műveleteknél, amit „csak varrni” kell, akár gyorsíthatunk is a tempón.

Praktikus és nagyon hasznos is egyben az a fiók, ami a gépemről eltávolítható. Ez nem minden típuson elérhető változat. 🙁  Beépítve található egy kis rekesz, amiben a pót tűket, az orsókat, mini csavarhúzót lehet tárolni. Amennyiben viszont lehúzzuk ezt a rész, akkor az ujjak, nadrágszárak, és egyéb nehezen hozzáférhető részek varrása is könnyebb lesz.

Ha használt gépet vásárolunk, akkor mindenképp nézzünk utána, hogy a későbbiekben megoldható-e az alkatrész utánpótlás. Illetve, ha már nincs garancia a gépre, akkor szükségünk lehet egy varrógép műszerészre, aki adott esetben ( ha elromlik a varrógép ) az olajozás, gépbeállítás témakörökben segítségünkre lehet.

Köszönöm, ha tetszett, és megosztod!
Nem szeretnél lemaradni a megjelenő bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!


Categories:

6 thoughts on “Vegyük meg a saját gépünket!… :)”

  1. Hangodi Erika szerint:

    Nagyon jo az oldalad. Sok hasznos tanácsot kapok kezdőként. Köszönöm a munkádat!

    1. admin szerint:

      Köszönöm! ?

  2. Adamcsikné Lívia szerint:

    Nagyon jó ez az oldal. Az első gépemet most vettem meg és most tanulok. A facebookon mindig pont azok a témák jelentek meg, amikre pont szükségem van. Nyak kör, ujj bevarrás. Nagyon érthetően és jól van leírva , fotózval Sokat segít. Köszönöm.

    1. admin szerint:

      Nagyon szívesen! Kezdőként a közel 150 bejegyzésből mndig találsz olvasnivalót! Sok sikert a tanuláshoz! 🙂

  3. editkrupl szerint:

    Igazi hiány pótló az oldalad, és ami fontosabb, nagyon hiteles !

    1. admin szerint:

      Köszönöm! 🙂

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)