Wellsoft – milyen anyag, hogy kezeld?

0 4 Comments

Wellsoft…. Már nem annyira új szó, de sokan még mindig nem tudják, hogy mi is ez?

Szerintem, ha őszinte akarok lenni magammal, akkor az első élményem ezzel az anyaggal kapcsolatban az, hogy ” Húúú, de jó pihe-puha! ” 🙂  (Úgy emlékszem, az egy takaró volt, amivel találkoztam. ) A következő lépés az volt, amikor a méteráru bolt legfelső polcán megjelentek ezek az óriási gurigák…. 🙂

Wellsoft anyagok 9

A hurkolt kelmék közé soroljuk. Ezek olyanok, amik úgy készülnek , hogy a kézi kötés mechanikáját utánozva, gépi automatizált technikát alkalmaznak. A hurkolás miatt ez rugalmasabb, mint a szövött anyag, mert lazább a szerkezete. A viselete is komfortosabb érzetet ad.

Ezzel a technikával készül a bébiplüss is. Korábban talán ez volt az első elterjedt puha anyag. Ez tartalmaz természetes szálat is. ( sajnos ez az árában is meglátszik. ) Ezzel együtt ezek nagyon szép, és tartós anyagok. Meg kell említeni még a polár és termo anyagokat is, amikkel leginkább pulóverek formájában találkoztunk. Mindegyikben azonos a puha felület, a sima, meleg tapintás. De mi most maradjunk a wellsoftnál!

Legfontosabb tulajdonságai:

 • Hurkolt kelme, kötött alapanyaggal rendelkezik.
 • Puha tapintású, szőrme jellegű anyag
 • 100% micro poliészter
 • Nem gyűrődik, felesleges vasalni! ( Ez ugye egy roppant előnyös tulajdonság! 🙂 )
 • Nagyon könnyű! Így a kész termék, akár egy pléd, akár egy pulóver szinte súlytalan.
 • Mosógépben, 40 fokon mosható. Én a magam részéről megelégszem a 30 fokkal is. Így biztos, hogy megtartja mosás után is a szép, egyenletes felületét.
 • Jól tűri a centrifugálást is, a kész ruha nem nyúlik meg. ( a nyúlásra még visszatérek! )
 • Létezik egyszínű, és mintás kivitelben is. Hihetetlen minta-kavalkád! 🙂 A mai textilipari gyártási technológiákkal már tényleg csak a képzelet szab határt!

Wellsoft anyagok 2

Felhasználási területe:

Készíthetünk belőle nagyon sok dolgot. Köntösöket például, hiszen nagyon kellemes viselet. De természetesen más ruhadarabokat is. Sapkát, sálat, pulóvereket….. Baba ruhákat is. Ezzel kapcsolatban már csak a személyes véleményem említeném, hogy nagyon szépek, de mesterséges szálakból vannak. Ezért a bébi ruháknál körültekintően alkalmazzuk!

Tökéletes még takarónak, plédnek, díszpárnáknak. 

Wellsoft előkészítése a varráshoz

Ezt az anyagot nem avatom be varrás előtt. Két okból. Nincs benne természetes szál, tehát biztosan nem fog összemenni. Másrészt pedig a szegetlen szélekből bomlik a szösz!

Wellsoft szabása

Olvastad a műszőrme varrásáról írt bejegyzésemet? Azért kérdezem, mert a szabás, és varrás nagyon hasonló. Ami miatt fontos eltérések vannak, hogy a műszőrme alapja lehet szövött, vagy hurkolt kelme, amire rádolgozzák az egyik oldalon a szőrmék jellegét utánzó szálakat. Tehát a műszőrménél nem egyforma a szín, és fonák oldal. A wellsoft ezzel ellentétben mindkét oldalán azonos, hurkolt technikával készült kelme.

 • Ne felejtkezz el a szálirányról!
 • Szabhatod párosan az alkatrészeket, de a minta és a simítás irányultságára mindig figyelned kell!
 • A műszőrméhez hasonlóan, mivel ez is bolyhosodik a széleken, a szokásosnál nagyobb varrásszélességgel számolj!
 • Jeleztem, hogy visszatérek a nyúlásra. Szabás során óvatosan kezeld az anyagot! Minden hurkolt kelmére igaz lehet, hogy hajlamos a nyúlásra. Elég, ha belegondolsz egy kötött pulóver és egy szövött textil közti eltérésre. Persze nyilván lehetnek minőség / ár miatti eltérések a wellsoftok között is. A megvarrt, beszegett anyagoknál már nem feltétlen igaz, hogy nyúlik, de amíg a szabászasztalon van, addig figyelj erre!

Wellsoft varrása

 • Varrás előtt a kiszabott részeket a varrás technológiájának megfelelően gombostűzd vagy férceld össze! Ezt ne hagyd ki, mert a bolyhos, szőrmés felületek könnyebben elcsúsznak egymáson a varrás során!
 • Egyenes öltésekkel is jól varrható! Ne használj túl kicsi öltéseket!
 • Vékony, 70-80-as tű jó a varráshoz. Ezek hurkolt textil anyagok nem vastagok, nem törik a tűt. 🙂
 • A szokásosnál szélesebben varrj! ( Nagyobb varrásszélességgel is szabtál! )
 • Mindenképpen el kell tisztáznod, vagy ferdepánttal beszegned!
 • A fércelést kis darabokra vágva húzd ki, hogy ne sértsd meg a szálakat!

Wellsoft vasalása

Ahogy már korábban említettem, ezek rugalmas anyagok, teljesen felesleges vasalni! Ha mégis valamiért ragaszkodsz hozzá, akkor én a helyedben csak fonák oldalról, és nagyon alacsony hőfokkal vasalnám. Vagy csak gőzölném, pár cm távolságból!

Varrás után

A varrásra használt terület, és a ruhadarab tisztítása a bolyhok szempontjából csak azután érdemes, ha már minden szegett szélet eldolgoztál. Jöhet a porszívó! Illetve a varrógép tisztításáról se feledkezz meg, mert a szöszök eltömíthetik az anyagtovábbító fogazatát, illetve a tűlemez alatti részeket.

A kész ruhadarabot rázd ki, nyugodtan moshatod is, szegés után már nem fog szöszözni!

Remélem sikerült egy kis plusz információval szolgálnom ezekről a gyönyörű anyagokról! Köszönöm, ha megosztod!

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a megjelenő új bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán kövesd a blogot!

Források: 

https://k-elme.com/

https://textilorszag.hu/

https://megruhazlak.blog.hu/

Képek: Bella méteráru, Kaposvár

Categories:

4 thoughts on “Wellsoft – milyen anyag, hogy kezeld?”

 1. Merlényi Katalin szerint:

  Fontos információ. Köszönjük.

  1. admin szerint:

   🙂 Ennek örülök! Nagyon szívesen!

 2. Judit szerint:

  Köszönöm a mindig nekem èrtèkes ès hasznos információkat tanácsokat.

  1. admin szerint:

   🙂 Örülök, ha tetszett! Köszi!

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)