Gombostűzés – fajtái, alkalmazásai

0 2 Comments

A gombostűzés alapvetően anyagrétegek ideiglenes egymáshoz rögzítésére használt művelet. ( Bizonyos esetekben jelölést is végzünk vele, például gomb helye, szűkítő vonalának átjelölése, stb….  De erre most nem térek ki. )

Olyan egyszerűnek tűnik, de mégis több fajtája van, amiről érdemes szót ejteni!

Olvashatod szakkönyvekben, hogy gombostűzés kézi varráshoz, vagy gépi varráshoz. Ez alapján tesznek különbséget. Én mégis azt gondolom, hogy mindig azt használom, ami számomra a legpraktikusabbnak tűnik!

Mutatok pár képet. Az eltérés a gombostűk varrathoz viszonyított irányultságában van.

Varrattal párhuzamos

A varrattal párhuzamos tűzést kézi varráshoz javasolják. Olyan irányból szúrd be a tűket az anyagba, ahogy majd varrni is fogsz, másképp komoly sérüléseid lehetnek, összebökdösöd magad, ha nem vigyázol. Amúgy is könnyebb így kihúzni a gombostűt, amikor a következő öltés pont oda kerülne….

Bár hivatalosan nem szabályos, de én gépi varrásnál is előszeretettel alkalmazom ezt a tűzési módszert! 🙂

Gombostűzés 4

Itt nagyon figyelni kell arra, hogy a gombostűt mindenképp kivedd, mielőtt a talp alá kerülne, mert eltöri a tűt, ha ráütsz vele! Viszont hosszabb szakaszokon rögzíti “menetirányban” a két anyagréteget, illetve ha már elég tapasztalatod van, akkor fércelés, varrásvonalak jelölése helyett is alkalmazhatod, kettő az egyben alapon. 🙂

Varratra merőleges

Gépi varráshoz merőlegesen rakjuk a gombostűket, azért, hogy a géptalp átléphessen rajta, így nem törik el se a tű, se a gombostű.

Gombostűzés 5

Az a helyzet, hogy ezeket a gombostűket nem kellene kiszedni a talp előtt, de én nagyon ritkán megyek rá a géptalppal. Sok gombostűm görbült már el azért, mert megnyomja a talp. Tehát nekem amiatt nem praktikus, hogy gyorsítja a varrást.

Ha mégis bent hagyod a gombostűket, akkor arra figyelj, hogy a feje ne kerüljön a talp alá!

Gombostűzés 6

Elnyomja a varratodat, eltörik a gombostű feje, vagy a tű is!

Elszórt gombostűzés

Elszórtan akkor bököm a gombostűket, amikor foltot, zsebet, bélést rögzítek a helyére. Tehát nem konkrétan a varrás vonalát fogatom össze. Ezeket ha lehet, mindig úgy rakom, hogy ne legyenek a géptalp útjában, varrás közben ne kelljen vele foglalkozni, kiszedni.

Gombostűzés 7

Praktikák

Ne használj roncsolt végű gombostűt, mert sérti a textília szálát!

Mikor melyik tűzésfajtát használom, én az alapján döntöm el, hogy milyen irányban fontosabb összefogatnom az anyagrétegeket. Például egy fodrot, vagy egy függöny behúzót mindig merőlegesen tűzök, egy varrásszélességet pedig párhuzamosan.

Vastagabb anyagokban nagyobb fejű gombostűt használok, hogy például a wellsoft bolyhai közt is könnyen látható legyen.

Kicsit elgörbült gombostű még használható elszórtan, laza rétegek összefogatására. De varrat irányával párhuzamosan rakva, fércelés helyett már nem szoktam alkalmazni!

Végül, de nem utolsó sorban, ami szerintem nagyon lényeges! Többször láttam más varrónőknél, hogy a gombostűk egyben tartásához a gép mellett egy mágnest használnak, arra dobálják a kihúzkodott tűket. NEM AJÁNLOM!!! Azért, mert a tűk mágneseződnek, és használat során az olló éléhez közel kerülve rátapadnak arra, vagy befordulnak az élek közé! Mire észreveszed, kicsorbul az olló éle! Nekem egyszerűbb tűpárnába, vagy dobozba dobálni a tűket, mint óvatoskodni a szabás-varrás közben! De ez már tényleg egyéni, kinek kinek érzése szerint! 🙂

Köszönöm, hogy végig olvastad, és ha tetszett, megosztod!

Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!

Épp kifogytál a gombostűkből? A képekre kattintva a webáruházba jutsz, ahol meg tudod vásárolni!

Gombostű 6 Gombostű 1

Categories:

2 thoughts on “Gombostűzés – fajtái, alkalmazásai”

  1. gbedit szerint:

    Köszönöm a tanácsot. Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra. Annyi hasznos, jó segítséget látok. 🙂 <3

    1. admin szerint:

      Köszönöm! ?

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)