Ollók, … vágsz, vagy nyírsz?

0 2 Comments

Ollók…

Aollók 1hogy a képen is látod, nem egy ollóra lesz szükséged. 🙂 Persze eleinte megoldható kevesebbel is, nem gondolom, hogy létszükséglet lenne a kezdetekkor komoly beruházást végezned. De ha a hétköznapok azt bizonyítják, hogy a varrás nem csak egy fellángolás Nálad, akkor érdemes elgondolkodnod a következőkön.

Szabász ollók

A két nagy sárga olló, mindkettő szabász olló. A különbség annyi, hogy a nagyobbat csak és kizárólag textil anyagok szabására használom!

Arany szabály, MINDIG figyelned kell arra, hogy az az olló, amivel textilt szabsz, azzal soha ne vágj papírt, vagy pl. viaszos vásznat!!! Elkopik az éle az ollónak, és azt fogod tapasztalni, hogy nem vágja az anyagot, csak nyírja. Eleinte a vékony anyagoknál veszed majd észre. Pl egy muszlin függöny szabásával szenvedni fogsz. Később meg már a kordbársonyt sem fogja elvágni.

Egyéb vágó eszközök

A pici olló praktikus, ha csak cérna végeket kell elvágni. Ez nem kötelező, kőbe vésett kellék. Attól függ, hogy áll a kezedre a dolog.

fércbontó / gomblyukvágóAz a kis apró, piros a kép jobb sarkában, az a fércbontó. Hivatalosan gomblyuk vágónak hívjuk, de a gyakorlatban leginkább a felesleges varratot bontjuk ki vele az anyagból. Nagyon éles. Ha “megszalad” a kezedben, és a köröm alá fut, kegyetlenül tud fájni. Óvatosan kell bánni vele.

cikk-cakk olló

A fekete olló egy speciális díszítő kellék. Látszik a fogazatán, hogy a vágott kelmén cikk-cakk szegélyt hoz létre. Pl filc, vagy vastagabb szövet anyagok vágására tökéletesen megfelelő.

Fércbontót nálam is vehetsz, csak kattints a képre! 🙂

Fércbontó 1

Köszönöm, ha hasznosnak találod, és tovább küldöd az ismerőseidnek! 🙂

Ha a jövőben nem szeretnél lemaradni a megjelenő új bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Tudtad, hogy mostantól akár nyerhetsz is vele?  🙂

Categories:

2 thoughts on “Ollók, … vágsz, vagy nyírsz?”

  1. Fábián Gyuláné szerint:

    Szabász ollót esetleg itt tudnék vásárolni?

    1. admin szerint:

      Ollóim sajnos egyenlőre még nincsenek!

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)