Bevarrott zseb – Varrásba állított zseb

0 2 Comments

Bevarrott zseb… A sorozat előző két részében rávarrott zsebeket mutattam. De ahogy említettem, a zsebeknek két nagy fajtája van. A másik a bevarrott. Nézzük ebből a legegyszerűbbet. Ezt még kezdőként sem fogod elrontani! 🙂

Kiindulás

Első lépésként elkészítettem egy makettet, ami most a szemléltetéshez segítségemre lesz. A lényeg, hogy van egy varrásvonal, ahova szeretnél egy zsebet.

Mindét anyagszél szegett kell, hogy legyen, úgy nem bomlik el. A zsebnyílás úgy készül, hogy a színt színnel szembe fordított anyagot összevarrod egy szakaszon, úgy, hogy a varrás végén elerősíted. Aztán felméred a zsebnyílás hosszát, majd a jelölésedtől tovább összevarrod az anyagot. Fontos, hogy a nyílás mindkét oldalán rendesen varrd el a varratot, hogy ne bomoljon fel.  A varrásszélességet először vasald le, aztán pedig vasald szét! Ahogy a képen is látszik.

Majd szükségünk lesz két azonos méretű és alakú zseblapra. Biztosan ismerős a forma. Mindkét zseblap egyenes oldalát eltisztáztam.

Varrásba állított zseb 1

Felvarrás

Majd a képen látható módon, először feltűztem az egyik zseblapot. Úgy kell odahelyezned a zsebnyílásra, hogy a zseblap színoldala legyen a nyílás fonák oldala felől. Illetve, hogy a nyílás éppen takarva legyen. A maketten a vízszintes gombostűk pont a varrásszélességeknél vannak. 🙂

Varrásba állított zseb 4

Miután a tűzésnek megfelelően felvarrtam, így néz ki.

Varrásba állított zseb 5

Ezután mindezt megismételtem a másik zseblappal is, teljesen szimmetrikusan végezve a műveletet.

Varrásba állított zseb 6

Ezt is felvarrtam…..

Varrásba állított zseb 7

A felvarrás során immár helyére került mindkét zseblap, már csak össze kell zárni.

Legegyszerűbb, ha ezt is összetűzöd varrás előtt, hogy ne mozduljon el. Aztán talpszélesen varrd körbe.

Már csak arról kell gondoskodnod, hogy az anyag széle nem bomoljon. Vagy tisztázóval varrod el, ahogy a képen is látszik, vagy használhatod a sima cikk-cakk öltést is.

Varrásba állított zseb 12

Kész is van! 🙂

Ugye, hogy ez a fajta bevarrott zseb nem is volt nehéz?

Kis praktika a végére:

Vastagabb anyagok esetén az egyik zseblapot bélésanyagból szabjuk, hogy ne legyen túl merev a zseb. Figyelj, hogy a vastagabb szövet zseblapot a hátsó varrásszélességre varrd fel, hogy amikor a belenyúlsz a zsebbe, a szövet a tenyered felől, a selyem a kézfejed felől legyen.

Ha a hátsó varrásszélességet egy picit a varrásig becsíped ollóval, akkor szebben kifekszik, amikor előre hajtod együtt a két összevarrt zseblapot.

Köszönöm, ha tetszett, és ha megosztod! 🙂

Szeretnél értesülni a megjelenő bejegyzésekről? Jelentkezz a blog követésére! A képernyő jobb oldalán tudod ezt megtenni. Ne feledd, mostantól nyerhetsz is vele!
Categories:

2 thoughts on “Bevarrott zseb – Varrásba állított zseb”

  1. kingafetyko szerint:

    végre – megertettem 🙂

    1. admin szerint:

      De jó! 🙂

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)