Rávarrott zseb, kicsit másképp – Stircelt, felvarrott zseb

0 Comments

Ahogy korábban említettem, a zsebeknek két nagy típusa van. A rávarrott, és a bevarrott zsebek. Az előző bejegyzésben egy egyszerű felvarrott zsebet mutattam. Illetve említettem pár variálási lehetőséget is.

Most jöjjön egy újabb változat. Azt hiszem, nincs ilyen megnevezés a szakirodalomban 🙂 , ezért a technikájából adódóan elneveztem stircelt, felvarrott zsebnek.

Stircelt, felvarrott zseb:

Azért szeretem, mert egyszerű, letisztult, a formák tekintetében is kellő szabadságot ad.

Ismét makett, és ismét két anyag a kezdés. Ami eltérés az előző egyszerű változathoz képest, hogy a zseblapból kettőt szabtam.

Kezdésként itt is elkészítem a zseblapot, amit majd felvarrok a ruhára. Ehhez először színt színre fordítva gombostűvel rögzítem, majd összevarrom a két réteg zseblapot. Úgy, hogy hagyok egy kis nyílást. 

This slideshow requires JavaScript.

A következő mozzanat az lesz, hogy a meghagyott résen kifordítom színoldalára a zseblapot. Ezért fontos, hogy a varrat mindkét vége rendesen el legyen erősítve, mert különben csúnyán szétnyílik a kifordítás során. A sarkokat picit lenyisszantottam, hogy szebben kifeküdjön a színére fordított varrat. 

Ezen a képen már kifordítottam. Látszik a nyílás, ezt be kel varrni. Vagy rejtett kézi öltéssel, vagy csak egy gépi varrattal. A formámnak ez az íve lesz a majdani zseb nyílása, ezért megerősítem egy tűzéssel, így akár azzal az egy varrattal is összezárhatom a nyílást. 

rávarrt zseb 26

Összetűzöm….

rávarrt zseb 27

… Majd egy keskeny varrásszélességgel összevarrom.  Utána körben a varratot “kipödröm”,  hogy éle legyen, pontosan a zseblap szélére kerüljön. Vasalás után bármelyik oldaláról nézed a zseblapot, mindig csak egy anyagot látsz. A varratot, és a másik réteget nem.  

rávarrt zseb 28

Ezzel a zseblap el is készült. Most már csak fel kell varrni a ruhára. Rögzítem gombostűvel, és a zsebnyílást kihagyva körbevarrom. 

rávarrt zseb 30

Most is figyelni kell, hogy a zsebnyílás mindkét oldalán meglegyen az elerősítés. Itt a legnagyobb az igénybevétel, felszakad a zseb, ha ez csak egy laza varrat. 

rávarrt zseb 32 

Kész is van: 

rávarrt zseb 31

Ebben a zsebben az a klassz, hogy nem kell tisztázó, illetve hogy könnyedén variálhatom az íves formákat. Akár egy díszítésnek szánt holdacska, vagy egy szív forma is felruházható zseb funkcióval. 

Köszönöm, ha tetszett, és ha megosztod! Ha nem akarsz lemaradni az új bejegyzésekről, a képernyő jobb oldalán kövesd a blogom! 🙂 



Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)