Rolni készítése

0 Comments

Rolnit varrni nem annyira bonyolult. Nem is készítettem videót hozzá, pár képben is meg tudom mutatni.

Miről is van szó…. A rolni egy ferdepántból varrt, keskeny, henger alakú valami. 🙂 Azért valami, mert lehet gomblyuk, kötő, vagy egy ruha pánja is. Ebben az esetben például felénk spagetti pántnak is hívják. Nem véletlen, a tömör henger alakja miatt. 🙂

Tehát kiindulásképpen vasaljuk ki a kész ferdepántot, vagy készítsünk a ruha saját anyagából 45 fokos szögben szabott szalagot.

Én most egy pamut, és egy selyem pántot használok szemléltetésnek.

Vasalás után, a színét befelé fordítva össze kell varrnunk. Picit beljebb, mint az eredeti hajtott szél volt.

Attól függ, Hogy mennyi a varrásszélesség, hogy milyen vastag hengert szeretnénk. De a rolni akkor szép, ha minél keskenyebb.

Ezzel a varrás része kész is.

A kifordítás kicsit türelem játék, de ennek is megvannak a praktikái. 🙂

Én a varrás során keletkezett cérna véget nem szoktam levágni, hanem mindkét szálat befűzöm egy vastagabb tűbe, és azt bújtatom át a “csövön”. Ez húzza maga után a szalag végét. De így is a legnehezebb az elején befordulni, amíg a pántod egyik vége teljesen belülre nem kerül. Utána már egyszerű dolgod van, mert csak át kell húzni. Nem fog megakadni, csak arra kell figyelned, hogy ne rántsd meg, nehogy elszakadjon a cérna. Ezért jó, ha a végén lévő minkét szálat egyszerre fűzöd be a vastag tűbe.

Még egy javaslat a kifordítás megkönnyítésére…. Picit szabj hosszabb szalagot, mint amekkora pántra valójában szükséged lesz. Az összehajtott szalagot amikor elkezded varrni, indulj szélesebb varrásszélességgel, és egy két centiméteres szakaszon érd el a kívánt pántszélességet. Tehát az összehajtás után elkezded varrni 1 cm szélesen, és 2 cm hosszúság alatt lekeskenyíted a varrásszélességet fél centire. A fél centi lesz a pántod végleges mérete. Viszont ezzel a módszerrel keletkezik a pántod végén egy “tölcsér”, ami sokkal de sokkal könnyebbé teszi ennek a keskeny kis csőnek a kifordítását! Ha végeztél, ezt a plusz anyagrészt levágod, ez csak a technikai segítség volt. 🙂

Még egy nagyon lényeges dolog van, amit meg kell említenem! A kifordítás előtt a varrásszélességet ebben az esetben nem vágjuk ki az anyagból! Ahhoz, hogy szép henger alak legyen, kell bele a textil, ami kitölti a csövet. Ellenkező esetben egy lapos pánt lesz, nem az, amit szerettünk volna. Hogy egy kicsit még javítani is tudjunk rajta, akár az asztalra letéve meg is lehet sodorni, pont, mint a tésztát. Ettől szépen eligazodik benne az anyag.

Ha tetszett, kérlek oszd meg az érdeklődő ismerőseiddel! Köszönöm!

A jövőben nem szeretnél lemaradni a frissen megjelenő bejegyzésekről? Akkor a képernyő jobb oldalán az adott mezőben kövesd a blogot! Mostantól nyerhetsz is vele!

 

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)