Steppelés készítése

0 4 Comments

Ha legáltalánosabban akarunk fogalmazni, akkor a steppelés egy olyan alaptechnika, amivel anyagrétegeket dolgozunk egymáshoz.

Ez a művelet leginkább bélésanyagok rögzítésére szolgál.

Amikor nagyanyáink steppelt tollpaplanjáról beszélünk, akkor az a lényeg, hogy a két anyagréteg közé kisebb rekeszeket hozzunk létre, hogy a toll egyenletesen  elosztva maradjon az egész paplan belsejében. Ne csomósodjon egy helyre.

Ha régi, idős szabó mesterek, vagy a mai kor méregdrága öltönyeit megnézzük, abban steppelt bélést találunk. A puha külső szövet alá bedolgoznak egy erősebb, merevebb vászon / közbélés réteget, hogy az öltöny tartása megfelelő legyen.

A technika előrehaladtával már olyan bélésanyagok vannak, amikkel egyszerűen dolgozva, kellemes, és praktikus viseleteket hozhatunk létre.

Nézzünk erre most két példát! A bemutatáshoz két kis maradék farmer anyagból szabott makettet használok. 

A bélést rögzíthetjük csak a bélelendő anyagra, vagy két réteg közé .

Én mindig felrajzolom a mintát az anyagra. Ha nincs kellő gyakorlatod, Neked is ezt ajánlom! Könnyebb a vonalon haladni, és így tartani a sablont.

A rajzoláshoz száraz, késsel kiélezett, maradék szappant ajánlok! Ez nem hagy nyomot az anyagban, kicsit fénylik, így nagyon halványan is látszik. Sokszor mire végzek, a géptalp, és a kezem nyomán már el is tűnik a jelölés, de ha nem, akkor egy langyos vasalóval simán megoldható ez a probléma. Arról már nem is beszélve, hogy a mosásnál egyértelműen minden szappan maradék kitisztul az anyagból.

Varrás előtt én rögzíteni szoktam a rétegeket. Nem sok helyen, hogy ne legyen agyonszurkálva az anyag, de mégse mozogjon el a gép alatt.

Aztán már csak varrni kell. 🙂

Ahogy a képeken is látszik, igazán nem bonyolult a műveletsor!
Az egy oldalon steppelt:

Illetve a két anyag között steppelt változat:

Azt azért meg kell említeni, hogy a steppelés nem csak praktikus, hanem díszítő célzattal is lehet használni! Csak a fantáziád szab határt, hogy a színeket és a formákat variálva milyen felületeket hozol létre!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod! 🙂

Ha a képernyő jobb oldalán jelentkezel a blog követésére, akkor akár nyerhetsz is! De a friss bejegyzéseket mindenképp azonnal megkapod!

 

Categories:

4 thoughts on “Steppelés készítése”

 1. Horváth Renáta szerint:

  Nekem kicsit összegyűrte az anyagot, alul és felül is. A talpnyomással lehetett a gond?

  1. admin szerint:

   Igen, valószínű. Vagy az anyagtovábbító nem viszi egyenletesen az anyagot.

 2. Timi szerint:

  Szia! Hogyan lehet nagy méretű anyagot például takarót gép alátenni, ha steppelni szeretném. Van erre valamilyen trükk? Köszönöm! ?

  1. Barackvirag64 szerint:

   Na ez engem is érdekelne

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)