Vasaljunk!…

0 2 Comments

Jót mosolyogtam annak idején a suliban, amikor tanították, hogy a vasalás tulajdonképpen “nedves hőmegmunkálás”.

Aztán kiderült, hogy kicsit különbözik a kettő. Minden nedves hőmegmunkálás vasalás, de nem minden vasalás nedves hőmegmunkálás. 🙂 ( csak egy kicsit 🙂  )

Lássuk, mi a különbség….
Amikor csak simán a háztartásban vasaljuk a ruháinkat, akkor a cél a ráncok eltüntetése, a fertőtlenítés. Persze itt is a hő és a nedvesség van segítségünkre. De a kész ruhadarabbal dolgozunk. Eszünk ágában nincs változtatni rajta!

Amikor nedves hőmegmunkálásként emlegetjük a vasalást, akkor valójában a ruha készítési folyamat egyik műveletéről beszélünk. Olyan formázásokat végzünk vele, ami szabással, illetve varrással nem oldható meg. A lényeg, hogy ennek segítségével tudjuk a ruhadarab végleges formáját kialakítani.

Nézzünk pár példát:
Nyújtás, zsugorítás.
Varrás szét, vagy egy oldalra vasalása.
Alkatrészek formára vasalása.
Vasalós közbélés beragasztása.
Élek levasalása.

Amikor már szakmai szemmel, a varrás szempontjából nézem a vasalást, akkor én a következő dolgokat használom.

  • vasaló
  • állítható magasságú vasalódeszka.
  • ujjafa
  •  nedves pamutkendő
  • tojás alakú vasalópárna

Nagy kérdés, hogy milyen vasalót vegyünk?
Én nem vagyok híve a gőzölős vasalónak, de belátom, hogy háziasszonyként hasznos lehet. 🙂
A vasalódeszka azért jó, ha állítható magasságú, mert sokszor nem csak simogatjuk az anyagot, hanem nyomni is kell,  hogy a kívánt hatást elérjük. Be tudod lőni magadnak, hogy mikor hogy kényelmes. 🙂
Az ujjafa egy nagyon hasznos dolog. Például gondolj bele, hogy egy nadrágszár varrásait kell levasalnod, hogy szép legyen. Az elsővel még nem lesz gond, mert ki tudod teríteni a vasalódeszkán. De amikor a másodikat is összevarrod, és egy cső lesz a nadrágszárad, akkor már nem tudod kiterítve levasalni a varratodat. Ilyenkor kifordítva felhúzod az ujjafára, és könnyű dolgod van.
A tojás alakú vasalópárna nem létszükséglet. Az már csak akkor kell, ha sokat varrsz, és szépen akarod levasalni pl az ujja bevarrásokat.
A nedves ruha, na ez az, amire én esküszöm. 🙂 Pont oda teszem, ahova kell, és sokkal hatásosabb szerintem, mint a vasalóból kifújt gőz.

Még valami nagyon fontos! Mielőtt bármiféle vasalásba, vagy gőzölésbe kezdenél a varrás során, mindig csinálj próbát egy darabka anyagon!

Pl a selymen könnyen megmaradnak a vízfoltok, vagy túl magas hőnél “összeugrik”.
A hőmérséklet akkor jó, ha könnyen csúszkál a vasaló, nem ragad az anyagon.
A bolyhos anyagokat viszont a fonákjáról vasaljuk, másképp lepaszírozzuk a bolyhokat. 🙂

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás, és menni fog!

Amennyiben hasznosnak találtad, köszönöm, ha megosztod! 🙂

 




Categories:

2 thoughts on “Vasaljunk!…”

  1. Ani Fülöpné szerint:

    K3 Sewing Studio! Figyelemmel kísérem az oldaladat,sok jó ötletet vettem már át! Problémám adódott elfelejtettem/soha nem tudtam,hogyan kell rátett zsebet felvarrni (nem színéről! ) Köszönöm, ha erről is posztolsz!

    1. admin szerint:

      Köszönöm! Igyekszem! ?

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)