Zipzár, cipzár, vagy húzózár?…

0 Comments

Zipzár, cipzár, vagy húzózár?…

A legelterjedtebb talán a cipzár, …. de még a villámzárat nem is említettük. 🙂

Kicsit szőrszálhasogató kérdés. Lényegtelen, egy jó méteráru boltban értik mindegyiket.

Rengeteg szakmai leírást lehet találni a neten, hogy mi is az a húzózár. Milyen részei vannak, hogy épül fel, és mi a működési mechanizmusa. ( szövetcsík, fogazat, kocsi… )

Lényegében akkor használunk cipzárt, amikor két anyagszélet „lyukmentesen” össze akarunk kapcsolni. Tehát nem jó a patent, vagy a pl. gomb. Azokon átfúj a szél, vagy belátni. 🙂  Hogy épp milyen fajtára van szükségünk, az a kelme minőségétől, az elkészült ruha funkciójától függ.

Három fő fajtával találkozhatunk. A bontható, a zárt és a rejtett. Persze ezen kívül is vannak még fajták, de az már elég speciális. ( pl. folyóméteres, két kocsis, vízhatlan, jobb-bal kezes )

cipzárak

Tehát a három leglényegesebb….

A nevek tökéletesen tükrözik a funkciókat. A legegyszerűbben leírva….A bontható azért bontható, mert a két oldal egymástól eltávolítható. Tehát kabát, kardigán, kivehető dzseki ujj, levehető kapucni. (3)

A zárt esetében a fogazat egy záró szemmel összekapcsolódik, így nem lehet eltávolítani a két anyagszélt. Pl nadrág, ruha, táska. (1)

Ahogy a képen is látszik, a fogazat készülhet fémből (2), vagy műanyagból. Lehet szélesebb, hosszabb, ezer féle…. 🙂

A rejtett cipzár a zártak egyik változata. Attól speciális, hogy a fogazat elhelyezkedése és a bevarrás technikája miatt a ruha színén csak a húzó fogantyúja látszik. Ettől elegáns lesz a megjelenés. (4)

Nézzük a praktikákat….

  • A zárt cipzárak esetén pl. nadrágba érdemes olyat kérni az eladótól, ami automata záras. Tehát ha lehajtjuk a fogantyút, akkor nem tudnak szétcsúszni a szemek.
  • Kabát cipzárak, illetve nem automata záras húzózárak esetén néha előfordul, hogy túl laza, tehát „ lecsúszik a kocsi”. Ilyenkor érdemes egy fogó segítségével megpróbálni kicsit összenyomni a húzókát a közepén. Ha nem is tartós ez a megoldás, de hirtelen jól jöhet például egy téli reggelen, amikor a gyerkőcnek indulni kell a suliba, és tegnap pont elfelejtett szólni emiatt.
  • Ennek épp az ellenkezője, amikor szorulnak a cipzárak. Fogj egy darab szappant, vagy viaszt, és húzd végig néhányszor a fogazaton. Utána próbáld a kocsit le-föl húzni párszor. Ha nem szem hiba miatt szorul a cipzár, akkor ez a módszer beválik.
  • Rejtett cipzárt tényleg csak olyan ruhába tegyünk, amit ritkán viselünk. Ha újat varratunk, érdemes eleve venni egy pót cipzárt is, hogy a későbbiekben ha cserére kerül sor, biztosan azonos színű legyen. Ennek a fajtának a bevarrása elég macerás, több gyakorlást igényel. Nagyon közel kell varrni a fogakhoz ahhoz, hogy szépen mutasson. Arról nem is beszélve, hogy a használat során is nagyon érzékeny. Nem előnyös kapkodni öltözködés során. A rángatás a rejtett cipzár esküdt ellensége!

Kérlek, ha hasznosnak találtad, küldd tovább az érdeklődő ismerőseidnek! Köszönöm! 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni a frissen megjelenő bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!




Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)