Fodor készítése

0 Comments

fodor készítés 1

Két technikát mutatok arra, hogyan tudsz egy anyagra fodrot készíteni. Egyszerűen. 🙂

 

Az első változatnál készítek egy laza fércelést a szalagba, körülbelül a szélétől olyan távolságra, ahol majd felvarrni szeretném az anyagra. Ezután a szalag két végét rögzítem gombostűkkel, majd a cérnaszálon összehúzom a szalagot. A képeken jól látszik, hogy a fércelés mindkét végén elkezdem befelé ráncolni a szalagot. Ennek akkor van inkább jelentősége, ha hosszabb szakaszra kell fodrot készíteni. Minél nagyobb öltésekkel fércelsz, annál lazább lesz a fodor.

fodor készítés 6

Ha sikerült szépen egyenletesen elrendezni a szalagot, akkor rá kell gombostűznöd pár helyen az anyagra. Úgy könnyebb lesz dolgoznod vele.

 

 

Miután végigvarrod a géppel, és kihúzod a fércelést, így fog kinézni:

A másik változatnál a varrógép öltéseinek a hosszát a leghosszabbra állítottam, illetve az öltést is kicsit lazábbra vettem, hogy a szál ne feszüljön. A végeken most nem szabad elerősíteni, mert akkor a szálat nem fogod tudni meghúzni!

fodor készítés 9

A technika, amit én alkalmazni szoktam, ebben az esetben is azonos. Arra kell csak figyelni, hogy minkét oldalon a felső szálat kell meghúzni, és annak segítségével elrendezni a fodrozódást. Húzhatod az alsó szálat is, csak az a lényeg, hogy mindkét végén azonos szálat válassz, másképp nem tudod beráncolni rajt a szalagot. Ha könnyebb, akkor a gép befűzésénél használj alul és felül eltérő színű cérnát. 🙂

Természetesen nem kötelező a szalag két végét feltűzni rögtön az anyagra. A kezedben is összeráncolhatod, és méregeted, hogy mikor éred el a megfelelő hosszúságot. De nekem praktikusabbnak tűnt mindig így. Főleg, ha keskeny a szalag, akkor a cérnán “elforog”, csavarodik, nehezebb boldogulni vele. Így viszont amikor egy szakasszal kész vagy, feltűzöd az anyagra, és az már nem rendetlenkedik tovább. Maximum kicsit arrébb kell tűznöd a végén, ha még kicsit igazítani akarsz rajta. Aztán már csak végig kell varrnod.

A két technika bármelyikét alkalmazhatod. Kinek melyik a gyorsabb, vagy az egyszerűbb. A képeken látszik az eltérés. A gépi segédszál esetén, mivel az öltések szabályosak, és sűrűbbek voltak, a fodor is egyenletesebb, tömörebb. Nekem mindkettő teszik. 🙂

Egy kis praktika a végére:

  • Ha igazán szabályos fodorra van szükséged, akkor két segédszálat varrj egymás mellé! Arra kell figyelned, hogy az összehúzásnál mindkét szálat fogd meg a végeken, és a szálakat együtt tartva húzd rajt az anyagot! ( ahogy korábban az egy szál esetén mindkét változatnál leírtam)  A gépi varrat, amivel az anyagra rögzíted, az a két segédszál közé kerüljön!
  • A képeken látható szalag hossza fodrozás előtt körülbelül háromszorosa volt a kék anyag szél hosszúságának. Minél vastagabb az anyagod, annál rövidebb szalagot próbálj összeráncolni, vagy használj nagyobb öltéstávolságot a segédszálnál! Ha túl sok anyagot akarsz “bezsúfolni” egy adott szakaszra, az nem lesz igazán szép.

Örülök, ha tetszett, és megmutatod az ismerőseidnek! Köszönöm!
Categories:

1 thought on “Fodor készítése”

  1. Varró Éva szerint:

    Három szállal könnyebb és szebb is.

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)