Gumicérna használata, gumírozás technikája

0 4 Comments

Gumicérna használata… A gumicérna olyan furcsán hangzik először… Talán egy kicsit félsz is tőle, mert fogalmad nincs, hogy hogyan kell alkalmazni….

Bevallom töredelmesen, én is így voltam vele. Sőt! 🙂 Gumit maximum derékba használtam, de ott is csak behúzva, hogy még véletlen se kelljen rávarrnom. …. Atóta eltelt pár év, és elkészült pár holmi.

Visszatérve a gumicérnára….

Gumicérna fekete

Valójában egy cérna bevonatú gumiszál. A rugalmasságát a nagyon vékony gumi, színét pedig a gumit körbetekerő cérna színe adja. 🙂 Nekem fekete, meg fehér van, de ma már akár a neten, akár kézimunka, vagy hobbi boltokban több színben elérhető. Mivel több réteg, ezért vastagabb is, mint a normál varrócérna. De ettől még varrható varrógéppel! Mindjárt azt is megmutatom, hogy hogyan! 🙂

Egy időben kevésbé volt elterjed a gumírozott viselet, de mostanában újra előkerül. Nem véletlen, azt hiszem. Mivel kényelmes, praktikus, és igen dekoratív ruhadarabokat tudunk varrni a segítségével. Arról már nem is beszélve, hogy egy kis gyakorlás után rá fogsz jönni, hogy mennyire egyszerű  ruhát vagy dekorációt készíteni ezzel a technikával!

Előkészületek…

Szükséged lesz egy guriga gumicérnára, és egy tetszőleges gépi varrócérnára. A varrócérna lesz a felső szál, így abból olyat válassz, ami színben passzol a ruhához! A gumicérna kerül az alsó szál helyére.

A felső szállal a megszokott módon fűzd be a gépet!

Az orsóra kézzel tekerd fel a gumicérnát! Nem kell túl lazán, de arra figyelj, hogy ne is feszítsd meg!Gumicérna orsózva

Az orsót helyezd be az orsótokba! A bobin (orsótok) oldalán van egy kis csavar. Ezzel tudod szabályozni az alsó szál feszességét.

Gumicérna az orsótokban 1

Lazíts ezen a kis csavaron annyira, hogy a gumicérnát könnyedén ki tudd vezetni a megszokott módon!

Ezután tedd be az orsótokot a helyére, és a felső szál segítségével húzd fel az alsó szálat is!

Állítsd a gépet egyszerű, egyenes öltéstípusra, és nem túl apró öltéstávolságra!

A tű minőségére is figyelni kell! Mivel többnyire a gumírozást könnyű anyagokon végezzük, nem kell vastag tű. ( Tudom, hogy a gumicérna vastagabb, de a textílián a vastag tű nagyobb roncsolást végezne. ) Figyelj, hogy a tű hegye ne legyen sérült!

Minden varrás kezdeténél fontos a gép bevarrása! Itt különösen igaz, hogy készíts próba varratot! Ha nem vagy megelégedve a látvánnyal ( túl szoros, vagy túl laza ), akkor az orsótok oldalán még állíts a csavaron! Ezzel tudod a gumírozás mértékét változtatni.

Ha minden ok, akkor kezdhetsz varrni! 🙂

Varrás gumicérnával

A gumicérnával való munka során, mindig az anyag színoldala felől varrunk. A gumírozás így mindig a fonák oldalra kerül.

A sorok elején és végén ugyanúgy elerősítünk, mint a rendes varrás esetén.

Varrhatsz egy sort is. Ezt általában a szélek fodrozásánál használjuk. Csuklón, nyakkör esetén, vagy a rövid ujj díszítésére.

Ha több sorban varrsz, akkor nagyon látványos hatást érhetsz el.

Mivel a színoldalon dolgozunk, a jelölés elég nehézkes. Vagy illanó jelölőt hasznáj, vagy próbálj szemmértékre varrni.!

Praktikus lehet, hogy az első sort a varrógép tűlemezén lévő jelölések segítségével adott távolságra varrod az anyag szélétől….

Ez most csak egy minta anyag, ezért nem olyan látványos. De egy sor varrásképe valahogy így fog kinézni:

…. A további sorokat pedig az első sortól talpszélesen. Így nem kell jelölnöd az anyag színoldalára.

Gumírozás 1

A színoldal, és a gumicérna képe a fonák oldalon:

Praktikák

Ez a technika vékony, könnyű, lágy eséső anyagok esetében mutat szépen. A vastag textíliát nehezen húzná össze a gumiszál, és a felszín se lenne olyan látványos.

Minden kétszálas varrógéppel tudsz ilyet varrni. Esetleg előfordulhat, hogy típustól függően másképp találod az orsótokon lévő csavart, amivel lazítani tudsz. Azon a gépemen, például, amiben az orsótok vízszintesen van a tűlemez alatt, ott a tűlemezt is fel kell vennem, és a műanyag tokban lévő orsótok oldalán tudok állítani.

Visszatérve a színválasztékra! Mivel a gumicérna mindig a ruha fonákoldalára kerül, ezért nem akkora gond, ha színben nem passzol teljesen a textilhez. Próbálj megközelítő árnyalatot választani!

Több bejegyzés fellelhető a neten a gumírozással kapcsolatban. Említik smokkolás néven is. Ez gondolom tájegységenként eltérő lehet, mert felénk nem nagyon használják.

A gumicérnát kézi varráshoz is használhatod! Szép lesz a ráncolás tőle.

Mit gondolsz? Kipróbálnád? Nézz be a webáruházba! 🙂 Kattints a képre!

Gumicérna fehér

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod!

Szeretnél a jövőben értesülni a frissen megjelenő bejegyzésekről? Add meg az e-mail címed, ahova az értesítéseket kéred! A képernyő jobb oldalán megtalálod a ” Kövesd a blogot” mezőt! Tudtad, hogy ajándékcsomagot is nyerhetsz vele? 🙂


Categories:

4 thoughts on “Gumicérna használata, gumírozás technikája”

 1. Goldstein Ágnes szerint:

  Nagyon örülök, hogy a gumicérna a mai téma eddig nem mertem kipróbálni de ezután már én is bátran dolgozok vele köszönöm

  1. admin szerint:

   Örülök neki! Csak egy kis gyakorlás kell hozzá, és biztosan menni fog! 🙂

 2. Jucus szerint:

  Valóban, egyszerű dolognak tűnik. Köszönöm, hogy ezzel közelebb került hozzám a technika alkalmazásának ehetősége! További sok sikert és jó egészséget kívánok!

  1. admin szerint:

   Köszönöm! Viszont! 🙂

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)