Nyakkör szegőpánttal – szabás, varrás

0 Comments

Nyakkör szegőpánttal…. Korábban már írtam arról, hogy abban az esetben, amikor íves szakaszokat szeretnénk szegni, akkor használhatunk ferdepántot.  Ez a megoldás lehet nagyon praktikus, és igazán mutatós, de nem minden esetben elég elegáns. 🙂

Ismét sok képet készítette, ezek segítségével megpróbálom megmutatni, elmagyarázni, hogy hogyan tudod a nyakrészt eldolgozni szegőpánttal. Természetesen megint makettet használok, kicsinyítve, hogy a képeken látható legyen a lényeg. 🙂

Abban az esetben, ha például a Burda kész szabásmintáit használod, akkor lesz mintád a szegőpánthoz is, de én most kezdem teljesen az elejéről….

Előkészület…

Abból indulok ki, hogy van egy ujjatlan felső szabásminta, melyen szabályosan ívelt nyakkivágás szerepel.

Szegőpánt szabásmintája

Jól látható, hogy a kép bal oldalán az eleje, jobb oldalán pedig a háta rész szerepel. Az oldalvarrás szinte összepasszol, így elég jól kivehető a majdani karnyílás is.

Mivel nincs szabásminta a szegőpánthoz, ezért magamnak kell elkészítenem. Úgy, hogy a nyak vonalával párhuzamosan végig felmérek 4 cm-t. ( Ez az érték változó lehet, attól függ, hogy milyen széles szegőpántot szeretnék, milyen anyagból dolgozok, mekkora a varrásszélsség?… )

Ezután ezeket a szegélyeket átmáasolom egy újabb papírra, és kivágom. Ez lesz a szegőpánt szabásmintája.

 

 

A szálirány, és hajtott szél megegyezik az eredeti alkatrésszel. Ez esetben az eleje és a háta is hajtott szélhez rakott szabásminta, így a szegőpánt is pontosan ugyan ilyen lesz.  Tehát félbehajtott anyagból fogom szabni, szálirány a hajtás és a textil szövött széle.

Kiszabom a minták alapján az alkatrészeket.

 

A fő részeket összevarrom az oldalvobnalom, és a vállaknál. A varrásszélességeket kétirányba levasalom.

főrészek összevarrva

Ezután a szegőpánttal dolgozok tovább.

  • Először mindkét darabot bevasalom ragsztós közbéléssel.
  • Azután pedig a vállrésznél ugyanúgy összevarrom a darabokat, mint az elej és a háta részt.
  • A következő lépés, hogy a varrást a fonák oldalom kétirányba levaslom,
  • Végül tisztázóval (vagy cikk-cakk öltéssel) elszegem a szegőpánt külső, hosszabb körívét.

This slideshow requires JavaScript.

Most már kész a fő darab, és előkészítettem a szegőpántot is. A tovvábiakban össze kell dolgoznom a kettőt.

Színt színnel összeforgatva feltűzöm a szegőpántot a ruha nyakkörére. Figyelni kell, hogy a vállvarrás varrásszélessége a fő darabon, és a szegőpánton is szépen kétirányba kifeküdjön! ( Segít, hogy korábban mindkettőt levasaltuk! )

Nyak szegőpánt illesztése

Mivel azonos szabásminta alapján dolgoztam, ennek passzolnia kell!

Keskeny varrásszélességgel körbevarrom a gombostűzés mellett.

A fő dologgal kész vagyok. Ha levasalom, már így is jó. De egy lépéssel még tovább mennék. Szegőpánt esetében a varrászsélességet le szoktuk tűzni a szegőpánt felé. Mutatom.

Úgy teszem be a gép alá, hogy a fő alkatrész, és a szegőpánt varrásvonalának a szegőpánt felőli részén tudjak varrni. Közel a varrásvonalhoz, 1-2 mm távolságban!

Varrásszélesség letűzése

Az a lényeg, hogy a varrásszélesség egy irányba hajlik, a szegőpánt felé! Így kell körbe varrnom.

Letűés

Tehát valójában a varrásszélességet nagyon keskenyen hozzávarrom a szegőpánthoz.

Varrásszélesség letűzve fonák oldalon

Ettől szépen kifekszik a nyakkör.

Amit mindenképp le kell ellenőrizned, hogy a varrásvonalak egybe esnek-e?  Ha nem passzol, akkor érdemes bontani, mert hullámos lesz a nyakköröd. Vagy csak “olyan furcsán áll”. 🙂

Vállrész illesztése szegőpántnál

Egy kis vasalás, és már el is készült!

Praktikák

Ezt a múdszert alkalmazhatod akkor is, ha V alakot szeretnél beszegni. De az is előfordulhat, hogy egy aszimmetrikus, “alaktalan” íves nyakrészed van. Tökéletes megoldás lesz abban az esetben is!

Ha passzol a ruhához stiílusban, akkor a szegőpántot a színoldalról is letűzheted. Biztosan láttál már olyan darabot, ahol közvetlen a nyakkör mellett, és a szegőpánt szélénél is van varrat.

Ha nem szeretnéd, hogy kiforduljon a szegőpánt, akkor a vállvarrás két oldalán a varrásszélességet egy kézi öltéssel varrd össze! Nem kell nagyon megerősíteni, pár öltés is elég!

A nyakkör szegőpánttal való eldolgozása nem is olyan nehéz, mint elsőre tűnt, ugye? 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, örülnék, ha megosztanád az ismerőseiddel!

Szeretnél értesítést kapni az új írásokról? Add meg az e-mail címed, ahova az üzenetet küldhetem! A képernyő jobb oldalán találod a “Kövesd a blogot” mezőt. Havonta nyerhetsz ajándékcsomagot is! 🙂


Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)