Nadrágfelvarrás – hajtókával, koptatóval

0 Comments

Alapjaiban olyan, mint a sima hajtókás felvarrás. Ha nem olvastad, javaslom, hogy most tedd meg! Itt : Nadrágfelvarrás hajtókával. Egyszerűbb lesz, ha az alapokkal tisztában vagy, és csak a koptató felvarrására kell koncentrálnod. ?

De kezdjük talán azzal, hogy mi is az a koptató. Egy speciálisan szőtt szalag, amivel a felhajtott nadrág szárának belső felületét védjük a fokozott igénybevételtől. Leegyszerűsítve, a cipő nem a ruha anyagát, hanem a védő szalagot koptatja. 🙂

Ennél a variációnál én nem használom a tisztázót.

Nadrágfelvarrás hajtókával, koptatóval 1

Egy egyszerű behajtással kiváltjuk a szegővarratot. A képeken jól látszik, hogy 1 cm-t hajtottam vissza a nadrág szárának belseje felé. Aztán ezt a hajtás pereméhez közel végig varrtam.

 

Innentől kezdve a hajtások azonosak a sima hajtókás variációval.
Ahogy sz előző változatnál, itt is 2+4=6 cm felhajtást alkalmazunk. Mintha most kezdenénk, elkészítjük a nadrágszár belseje felé az első felhajtásunkat, ez most is 6 cm.  Gombostűvel végigtűztem, férceltem, majd ezután körbe varrtam. Ismét nem feledkezhetünk meg a vasalásról! Emlékszel? A hajtókás felvarrásnak éle kell, hogy legyen!

Innentől kezdve dolgozunk a koptatóval.

Először gombostűvel rögzítem. Amikor körbe érek, akkor egy kb centis darabot visszahajtok, hogy a szalag vágott vége ne tudjon foszlani. Utána a szalag mindkét oldalán végig varrom.  

Ahogy a képeken látszik, úgy kell odailleszteni a koptatót, hogy a második felhajtás után, a nadrág belső szárának aljára essen.

A koptató szalag gyárilag olyan, hogy az egyik szélén erősebb a szövés.  Ez sz oldal legyen a “föld” felé. Ott a legnagyobb az igénybevétel.

Felvarrás után így kell kinéznie: 

Ezután jön a második felhajtás, amit a nadrág szárának külseje felé készítünk, így a végső felhajtás a színoldalra kerül.

Nadrágfelvarrás hajtókával, koptatóval 47

 

A belső képeken jól látszik, hogy a második felhajtás után a koptató a nadrág szárának legalján fut körbe.

Az oldalvarrásoknál most is a rejtett kézi öltéssel rögzítjük a felhajtott részt.  Valamint megint nagyon fontos a vasalás! A második hajtást is le kell vasalni! Bár a koptató ad némi tartást a szövetnek, mégis szebb, ha legőzölöd!

Szabás eseten ne felejtsd el, hogy az eredeti 2+4=6 centis számolásunkat megnöveltük +1 cm-rel. Ez volt az a keskeny visszahajtás, amit a szalag takarásában azért csináltunk, hogy ne kelljen tisztázót használnunk.  Megtehetnéd azt is, hogy ezt sz első hajtást kihagyod, és a szegetlen szélt eltakarod a szalaggal. De az nem olyan tiszta, rendezett munka. Ha például valamiért leválik a szalag, ott marad a foszló anyagszél.

Ez volt a sorozat hatodik része.  Remélem sikerült a képeimmel bemutatni a variációkat, és így már nem lesz gond, ha felhajtásra kerül a sor!

Ha tetszett, köszönöm, hogy megosztod.




Categories:

1 thought on “Nadrágfelvarrás – hajtókával, koptatóval”

  1. Ági szerint:

    Ez a legtartósabb felvarrás.

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)