Patent (nyomókapocs)

0 Comments

Sok változatban lehet ma már kapni a kereskedelemben. Kicsit, nagyot, óriást, fémesen csillogót, vagy színeset. 🙂

Mindegyik két részből áll. Egy felső és egy alsó darabból.

patent 1

A képen jól látszik, ugyanaz a pár egyik, illetve másik irányból.

Hogy varrd fel?

Először mindig a felső felét célszerű felvarrni. Azért, mert kis praktikát alkalmazva, így könnyebb a másik felének a helyét megjelölni. Több módszert is tudok erre.

  • Egyik az, hogy a már felvarrt felső rész “tüskéjének” a lyukján át tudsz bökni gombostűvel, így pont a közepét jelölheted meg az alsó patent helyének.
  • Másik variáció, amikor a bütyök tetejét krétával bekened, zárod az anyagot a megfelelő módon, és a krétás felet erősen rányomod az ellenkező anyag szélre.
  • Persze mértani pontossággal méregethetsz is. 🙂

patent 2

Nem kell nagyon sokszor beleölteni a lyukakba, mert az azt eredményezi, hogy a megvastagodott cérna miatt a két rész nem fog passzolni egymáshoz, nem zár elég szorosan! Én most krémszínű cérnával dolgoztam, hogy feltűnő legyen. De inkább az anyaggal harmonizáló színt válassz!

patent 3

Ezen a képen jól látszik, hogy a patentot nem az anyag közvetlen szélére varrjuk fel. Kicsit beljebb, megfelelő átfedést biztosítva a két anyagrész között.

patent 4

Amit itt szeretnék mutatni, az az, hogy valójában nem szabad, hogy látható legyen. 🙂 Tehát ne bökd át mindkét anyagréteget, csak a belsőt!

A patent felvarrása az esetek nagy többségében ( amennyiben klasszikus varrásmódról van szó) valamilyen bélelt anyagrészre kerül. Szegőpánt, kabát bélés, többnyire megerősített anyagrészekre.

Ettől persze a mai világban már nyugodtan eltérhetünk! Akár tarka cérnával, hangsúlyosan látható helyen felvarrva, díszíthetünk is a patentokkal.

Köszönöm, ha hasznosnak tartod a bejegyzést, és megosztod! 🙂
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)