Tépőzárak

0 Comments

Tépőzárak… A tépőzár feltalálása a svájci Georges de Mestral nevéhez fűződik. Nem meglepő módon az ötletet a nadrágjába ragadt bogáncs adta. Ebből fejlesztette ki a ma is használt “horgos-hurkos” rendszerű terméket. Tíz év kísérletezés után, a szabadalom 1951 óta él, ezután kezdték el Nyugat Európában gyártani. Azóta is azonos elven működik.

Tépőzárak részei

Mindig két részből áll a tépőzár, egy hurkos úgynevezett plüss szalag, és egy horgokkal borított másik textil szalag.

Tépőzárak fajtái

sima varrható tépőzár

Ezen a képen egy mindkét részén varrható változat látható. Nagyon sok felhasználási módja van. Nem csak ruhákhoz alkalmazható. Ágyneműk, táskák, de akár egy tolltartó is záródhat vele.

A felvarrása kicsit nehézkes lehet, mert az alapját képező szalag elég kemény. Ezért például túl vékony anyagokhoz nem is nagyon ajánlanám. Sajnos előfordulhat, hogy nem a tépőzár nyílik, hanem az anyag reped el. 🙁

öntapadós behúzós tépőzár

Ez a fajta már egy kicsit érdekesebb… Az egyik felét fix helyre fel lehet ragasztani. A másik, a “bolyhos” fele pedig a ruhára varrható. Természetesen létezik ez sima változatban is, de a képen látható darab még ráadásul függöny behúzóként is funkcionál. Olyan helyeken, ahol nem megoldható a karnis felrakása, ez a módszer tökéletesen megfelelő. Nálunk például a fürdőszoba ablakán van most ilyen függöny. De varrtam már tépőzáras függönyt spájz polcra is. Illetve cipőket is rejtettem el ilyen módszerrel.

Szín, szélesség, puhaság, erősség, szalag vagy korong…. ez megint csak széles skálán mozog.

Tépőzárak negatívuma

Minden jó tulajdonsága ellenére azért a tépőzáraknak van egy negatív vonása is. Tisztítani kell a műanyag bütykök között! A beleragadt szöszök miatt egy idő után sajnos nem záródik rendesen. Ez a ruháknál nem is annyira feltűnő, de például a gyerek cipők esetében meg tudja keseríteni az életünket.  🙂

Ha hasznosnak találtad, oszd meg az ismerőseiddel! Köszönöm!

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a jövőben a frissen megjelenő bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán kövesd a blogot! Mostantól akár nyerhetsz is vele!
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)