Vatelin – mi ez, és mire használjuk?

0 4 Comments

Vatelin…. Nem kis káosz volt az én fejemben sem, amikor elkezdtem ilyeneket vásárolni…. Vatelin, vetex, vlies (flíz), vastag bélés… Mire is akarom használni? 🙂 Kértem mindenhogy a boltban, de szerencsére mindig ki tudtak segíteni az eladók.

Úgyhogy most megpróbálkozom vele, hogy egy kicsit helyretegyük a dolgokat.

A vetex, az a ragasztós közbélés. Erről már írtam egy bejegyzést, de lassan azt is frissítenem kell, mert csak a lényeget írtam le, nagy vonalakban. De lehetne bőven taglalni a fajtákat.

Most maradjunk a vatelinnél.

Ez az a fehér anyag, amit a textilek bélelésére szoktunk használni. Azért ilyen általánosságban írom, mert sokféle van, és ennek megfelelően a felhasználási terület is változatos.

Ezeket a képeket ( a cikk kiemelt képét is)  a https://www.textilkucko.hu/ oldalról másoltam, ahol természetesen ezek sok más anyaggal együtt meg is vásárolhatók.

Amit tudni kell, hogy a vatelin nem egy természetes anyag. Régen az volt. Eredetileg gyapjú vagy pamut alapú bélés volt, de ma már 100 %-ban poliészter szálakból épül fel, melyek hőkezelés során szilárdulnak meg, és így alakul ki a végleges laza szerkezet.

Vatelin szálas szerkezete

Vatelin szálas szerkezete

Amikor vásárolni szeretnél, akkor többnyire csak azt kérdezik, hogy vékonyat, vagy vastagabbat kérsz. De nem árt tisztába lenni vele, hogy a vastagság sajnos nem mindig tökéletesen egyenletes ( tapasztalat). Ennek ellenére természetesen a felhasználási értékét nem befolyásolja hátrányosan. 🙂 Ami pontosabban meghatározó érték, az a gramm/m2. A vékony, az 70-80-90 g/m2, a közepes 100-150 g/m2, a vastag lehet akár 200-300 g/m2 is.

vatelin

Forrás: https://www.malitex.hu/

Ha belegondolsz, nem a súlya miatt nehéz hazavinni, hanem mert akkora helyet foglal. 🙂 Ezt is tekercsben, tehát méterre árulják. Általában 150-180 cm széles. Szóval pár méter vásárlásához már elég nagy szatyrot kell magaddal vinned. 🙂

vatelin

Forrás: https://meteraru.shoprenter.hu/

Anyagából és szerkezetéből adódóan a vatelin nagyon jól tartja a hőt, jó szigetelő. Mosható, és könnyen szárad. Valamint a vele összedolgozott anyagnak jó tartást ad.

Ma már nagyon szép steppelt vatelineket is lehet kapni, gyönyörű textíliákkal összedolgozva. Ezek igazán jól mutatnak akár egy kabát külső rétegeként, vagy egy szép ágytakarót is megálmodhatunk belőle. Pont ezért, ezek szélesebb tekercsben kaphatók.

Felhasználási területek:

Igazából csak a fantáziád szabhat határt. A kérdés szinte az, hogy mit nem lehet bélelni ezekkel. 🙂 Mivel hogy ruhákat, falvédőt, használati tárgyakat, bútorkárpitokat, takarókat, gyerek játékokat,….. ezt mind, mind lehet. 🙂

Van egy fajta, amit nagyon szeretek. Ez vékony, és puha. Ezt szoktam használni például az edényfogók belső rétegéhez. Pont azért, mert nagyon kellemes tapintású. A pontos összetételét a méteráru boltban meg kell hogy tudják mondani, de ebben biztosan van természetes szál is. Könnyebb szabni is, és varrni is, mint a vastagabb vatelineket.

vatelin

Ezt használom például a fogókesztyűk bélésére

Varrás:

  • Ami lényeges, szerintem, hogy ezeknél a bélelő anyagoknál nem kell foglalkoznod a száliránnyal.
  • A nagyobb felületeket érdemes lesteppelni, hogy együtt mozogjon az anyag a béléssel.
  • A varrógép tűlemezét felemelve, az anyagtovábbító fogait kicsit lejjebb kell állítani, azért, hogy a kelmetovábbító fogazat ne vigye túl gyorsan a vatelint, mert a nyomótalp meg visszanyomja a felső anyagot. Vagy egyszerűbb, ha a talp nyomásán lazítasz. Így a két anyag nem fog megcsavarodni.
  • Steppelésnél érdemes több helyen rögzíteni a rétegeket, akár egy sima rögzítő férccel is, hogy ne mozduljanak el egymáson.

Természetesen léteznek még olyan anyagok, amiket béleléshez használhatunk. De azokat inkább már töltésre alkalmazzuk. Legyen az egy következő bejegyzés anyaga.

Köszönöm, ha tetszett a cikk, és megosztod!

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!

Forrás:

https://www.textilkucko.hu/

https://www.malitex.hu/

https://meteraru.shoprenter.hu/


Categories:

4 thoughts on “Vatelin – mi ez, és mire használjuk?”

  1. Orbán Veronika szerint:

    palan illetve párna készitéséhez szeretnék rendelni, a
    megrendeléshez szükséges adatokat, és a lehtséges anyagok árát, és méreteit szeretném kérni.

  2. Orbán Veronika szerint:

    paplan illetve párna készitéséhez szeretnék rendelni, a
    megrendeléshez szükséges adatokat, és a lehtséges anyagok árát, és méreteit szeretném kérni.

    1. admin szerint:

      Kedves Veronika! Én nem foglalkozom vatelin értékesítéssel! Bármelyik méteráru boltban szívesen segítenek a témában!

  3. Ildikó Ruff-Novák szerint:

    Szoptatós párnát is töltenek vatelinnel, de abba. Inkább darabok vannak. Ha tekercsben veszem és darabolom, tölthető vele párna, vagy az úgy kényelmetlen? Hogyan érdemes tölteni, ha vatelin van benne?

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)