Rávasalható közbélés

0 Comments

Szokás szerint ennek is több neve van…. Ragasztós alátét, merevítő közbélés, vasalós közbélés.

Nem a konkrét áruismertetés a célom, azt a rövidáru boltokban, vagy az internetes áruházakban remekül meg lehet oldani.

De nézzük, hogy mi is ez valójában, mik a legfontosabb dolgok, hogy ha vásárlásra kerül a sor, tudd, hogy mit keress! 🙂

Varrás során vannak olyan fázisok, olyan helyek, ahol az anyagok tartó, merevítő tulajdonsága nem kielégítő. Ilyenkor használunk egy alátét anyagot, hogy ezzel javítsunk ezeken a tényezőkön. Régen ezek az alátét anyagok kizárólag szövött textíliából készültek. Ma viszont már az ipar fejlődése rengeteg új anyagot hozott be a szakmába.

Részben ezzel le is egyszerűsítve ezt a problémát. Ami miatt mégis gond lehet, az az, hogy nagyon sokféle van. 🙂 Mikor melyiket használjuk? ….

Ragasztós közbélés választása szoros összefüggésben van az anyagvásárlással! Alap esetben a ragasztós közbélés két összetevőből áll. Egy textília rétegre felvisznek granulált olvadó ragasztó pontokat. Ezen két tényező variálásával jönnek létre a kereskedelemben kapható különböző alátét anyagok. A fenti képen hat félét látsz. De ez csak töredéke annak, amihez ma már hozzá lehet jutni.

Az alapréteg  többféle eljárással készülhet. Lehet szövött, hurkolt, préselt, fátyol szerű kelme, vagy egészen merev papír hatású anyag. A színük is eltérő. Többnyire fehér, fekete, vagy szürke, de ma már színesek és áttetszőek is léteznek. 🙂 Valamint a ragasztó pontok sűrűsége, és nagysága is befolyásolja a használat végeredményét. (Látod a képeken az eltérő ragasztós felületeket. )

 

 

 

Arról már nem is beszélve, hogy léteznek olyan közbélések is, amelyeknek mindkét fele ragasztós. …. és a speciális variációk is, de az egy másik téma. 🙂

Ha konkretizáljuk a dolgokat…. elmész a méteráru boltba anyagot venni. Ott rögtön válassz az anyagnak megfelelő ragasztós közbélést! Ha nem vagy biztos benne, és az eladó sem tud segíteni, akkor érdemes több variációt kipróbálni. Mindenképp azt ajánlom, hogy mielőtt hozzáfogsz a varráshoz, vagy akár csak a szabáshoz, csinálj próbát!!! Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magadat. Nem kell nagy darab anyagot elpazarolni erre. De érdemes kikísérletezni, hogy milyen hőfokon vasalj, és melyik közbélés fog a legjobban kinézni az anyagoddal kombinálva. Én a mai napig ezt a módszert alkalmazom, pedig pár közbélést felvasaltam már! 🙂

Persze vannak követhető sémák:
  • sima felülethez sűrű ragasztási pontok
  • puha anyagokhoz ritkább, nagy ragasztási pontok
  • rugalmas anyagokhoz keresztbe elasztikus lánchurkolt közbélés

…. De a tuti mégis az, ha próbát végzel!

Hogy vasald fel?

Mindig az anyag fonák oldalát fordítod szembe a közbélés ragasztós felével!

  • Nekem az a praktikus, ha az anyagot fektetem le fonák oldallal felfelé, és arra teszem a közbélést ragasztós felülettel lefelé. Bár az esetek 90 %-ban használok vasaló kendőt, mégis így biztos, hogy nem fog a vasaló talpra ragadni a közbélés.
  • A vasaló kendő az anyag védelme miatt is jó!
  • Soha nem “húzkodom” a vasalót, mert úgy az anyagrétegek elcsúszhatnak! Csak rányomom, és pár másodpercig nyomva tartom. ( ez közbélésenként változó, hogy mennyi idő kell a rendes ragadáshoz)
  • Nem használok gőzt! Egy-két közbélést kivéve, ezeket szárazon kell vasalni. A nedvességtől nem úgy fog ragadni, ahogy kellene. Először úgy tűnik, mintha jó lenne, de ahogy kihűl, elválik a két réteg egymástól.
  • Ha mégis javítani kell, akkor jöhet a gőz. Úgy le tudod szedni a felvasalt réteget. Bár az egyszer felvasalható közbélét már nem tudod megmenteni, de az anyagod talán nem veszik el. Még felhasználható lesz ( esetleg sérül kicsit, de még használható egy zsebnek, vagy bármi kevésbé látható alkatrésznek.)

Még a szabást kell megemlítenem!

Ezzel kapcsolatban csak annyi a lényeges, hogy minden alkatrészt, ami a varrás során beragasztásra kerül, a szabásminta alapján együtt szabjuk ki a főanyagból és a közbélésből. Annyi könnyebbség van, hogy a ragasztós közbélések esetén nem kell mindig ragaszkodni a szálirányhoz. 🙂

Hidd el, nem ördöngösség, csak ezt is egyszer el kell kezdeni, aztán meg gyakorolni kell!
Köszönöm, ha tetszett, és megosztod! 🙂
Kövesd a blogot, és minden bejegyzést azonnal megkapsz, ahogy megjelenik! A képernyő jobb oldalán megadhatod az e-mail címedet, ahova az értesítést kéred! Ha szerencséd van, még ajándékcsomagot is nyerhetsz! 🙂

 

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)