Félfrancia varrás – lapos varrás

0 4 Comments

Mindkét néven emlegetjük. Az idősebbek félfrancia varrásnak ismerik, a fiatalabb korosztály már lapos varrásként tanulta az iskolában. Mármint a ruhaipari sulikban. 🙂

Ez a varrat, a neve is erre utal, hasonlít a francia varráshoz. Lényeges, hogy ennél a varrásnál sem kell tisztázót használnunk ahhoz, hogy a széleket eldolgozzuk. De varrástechnikailag nagyon fontos eltérések vannak!

Nézzük lépésről lépésre a varrás menetét!

Mintás anyagot választottam a bemutatáshoz, hogy egyértelműek legyenek a képek.

Félfrancia - lapos varrás 1
A francia varrást úgy kezdtük, hogy az anyagdarabokat a fonák oldalukkal fordítottuk össze. Itt NEM! Az anyagokat színoldallal szemben fektetem egymásra, de nem teljes fedésben, hanem egy kicsit elcsúsztatva!

Félfrancia - lapos varrás 2

Majd a következő lépésben azt a keskeny anyagszélt ráhajtom a másikra.

Félfrancia - lapos varrás 3

Gombostűvel rögzítettem. Persze ez nem kötelező, de nem mindig ilyen egyszerű az anyagkezelés.

Majd ezt a visszahajtott részt levarrtam.

Ezzel e lépéssel tulajdonképpen az első szabad él zárt lett, mivel ráhajtottam a másik anyagszélt. Az ott már biztosan nem fog tudni elbomlani.

Ezután szétnyitottam a két anyagdarabot, és levasaltam a varratot a varrás irányába.

Félfrancia - lapos varrás 6

Ezen a következő képen látszik, hogy a hajtás aljában ( a levasalt varrásszélesség  “tövében” ) ott van a második szabad él.

Félfrancia - lapos varrás 7

Ez még itt foszlásnak indulhat, ezért ezt a szabad szélt is zárt varrattá kell tenni. Tehát egy másik varrattal elfedni. Ezért a levasalt varrásszélességet egy második varrattal újra levarrom. Mutatom:

Ezzel a lapos varrás el is készült. Igazán nem bonyolult. 🙂 A következő galéria képein láthatod a végeredményt.

This slideshow requires JavaScript.

Fontos!

 • Nincs tisztázó.
 • Két varrás, ezért megerősített varratnak is hívják.
 • Az első varrás 3 mm, a második 5 mm széles. Lehet eltérő, de az első mindig keskenyebb legyen, hogy a rojtok ne lógjanak ki!
 • Nem azonos a varrásszélesség!

Felhasználási terület

Pont azért, mivel ez egy megerősített varrat, nagyobb igénybevétel esetén használják. Gondolj csak bele, a farmernadrágok háta közepe nagyon sok esetben így van megvarrva. De a mai napig használják munkásruhák varrásánál is. Mivel belül nincs tisztázott varrat, nehezebben bomlik fel az összevarrás mentén. ( Nehezebben húzzuk ki a szálát. )

Ágyneműket is varrtak így régen. Illetve kötényeket. Amikor még nem 140 cm volt az elterjedt anyagszélesség, akkor toldani kellett mindenképp az anyagot, hogy körbeérjen a csípőn. Ha így toldották meg, akkor jobban bírta a mosást, és akár a kötény mindkét oldalát is lehetett használni. 🙂

Tetszett a bejegyzés? Akkor oszd meg, kérlek!

Ha nem szeretnéd a véletlenre bízni, hogy a következő írásomat is eléd sodorja az élet ( 🙂 ), akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Köszönöm! Ne feledd, mostantól nyerhetsz is vele!

Categories:

4 thoughts on “Félfrancia varrás – lapos varrás”

 1. Lucskai Julianna szerint:

  Üdvözlöm ! nagyon örülök, hogy rábukkantam erre az oldalra.Nagyon érdekel a varrás, de még csak az elméleti tudással ismerkedek ! Minden érthető, világos , egy ilyen laikusnak is mint én vagyok.Szeretnék megtanulni, mire otthon maradok nyugdíjba. Egyenlőre olvasgatok, majd szeretnék eljutni egy tanfolyamra is.
  Köszönöm, szép napot kívánok !

  Julika

  1. admin szerint:

   Köszönöm! Sok sikert kívánok!

 2. Lívia Adamcsikné szerint:

  én is egyet értek az előttem szólóval. Életem első varrógépjét most vettem meg 53 évesen és most tanulok. Ez az oldal nagyon érthetően jól írja és fotózza le azokat a gyakorlati dolgokat, amivel a kezdő is találkozik és könnyebb megoldani. Köszönöm ezt az oldalt.

  1. admin szerint:

   🙂 Én köszönöm, hogy olvasod!

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)