Fércelj! (Szerintem…)

0 Comments

Szóval,… szerintem Fércelj! Bár férceléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, szerintem mindenképp megéri!

Van, aki azt vallja, hogy akkor számítasz gyakorlott, ügyes varrónőnek, ha már fércelés nélkül gép alá tolod a varrnivalókat.

Én ezzel nem értek egyet! Nagyon nem! Szerintem a fércelés nem egy felesleges időpocsékolás, hanem a varrás egy nagyon fontos előkészítő művelete.

Valójában miről is beszélünk? Egy olyan kézi öltésfajtáról, ami ideiglenesen marad csak a ruhában. Nagyon egyszerű elkészíteni. Egyik irányból haladva, fel – le bökve a tűt, ( visszaöltés nélkül) egy szaggatott vonal képet kirajzolva kell öltögetnünk.

Nadrágfelvarrás 23

Lehet a rövidáru boltokban speciális férc cérnát kapni. Ennek nagy előnye, hogy könnyen szakad, ezért egyszerű eltávolítani az anyagból. Nem ráncolja, nem sérti a ruhadarabot. Amiért én nem szeretem, az az, hogy szöszöz. Én inkább mindig valami nagyon eltérő színű varrócérnát szoktam használni. Kicsit nehézkesebb kihúzni az anyagból, amikor már nem kell, de nyom nélkül megoldható.

Amikor a szabásmintán lévő jelöléseket másoljuk át a papírról az anyagra, akkor például nem mindenhol tudunk krétával dolgozni. Ilyenkor szükség van a jelölő fércre. Pl. a szűkítőknél. Van sima és laza jelölő férc, ebbe most nem mennék bele, hogy melyiknek mi a pontos meghatározása. A lényeg az, hogy a varrás során felhasznált instrukciókat visszük át vele az anyagra. ( pl. hol lesz majd a zseb helye, vagy egy ráncolás… )

A rögzítő férc, nevét is erről kapta, ideiglenesen kapcsolja össze (egymáshoz rögzíti) az alkatrészeket.

Stoppolás varrógéppel 5

A munkamenettől függően többféle létezik ebből. Gondolj csak bele, szerintem Te is fel tudnál sorolni párat.

  • összefércelünk
  • ráfércelünk
  • felfércelünk
  • kifércelünk
  • befércelünk

Mindre lehetne példát mondani…. a teljesség igénye nélkül például a nadrág szárakat összeférceljük, az övpántot ráférceljük, az ujját meg beférceljük. 🙂

Kézzel varrni soha nem időpocsékolás. A ruhát az első próbára célszerű férceléssel összeállítani. Ha nincs gond, akkor minden ok. 🙂 Csak géppel végig kell szaladni a fércelés mellett. A macera akkor van, ha valamit géppel összevarrunk, és kiderül, hogy bontani kell. A géppel varrt varratot mindig rizikósabb szépen kibontani. Az idő veszteségről már nem is beszélve!

De tekintsünk el a ruha varrástól. Nézzünk mondjuk egy cipzár cserét. Ahhoz, hogy a gép alá tudd tenni a varrnivalót, a cipzár egyik felét fentről lefelé, a másik felét lentről felfelé fogod varrni. A varrógép talp bármennyire jól van beállítva, eltolhatja az anyagot. Ez esetben, ha nincs férceléssel rögzítve, akkor két ellentétes irányba fogja eltolni, így a felvarrt cipzárad nem fog rendesen záródni. Nem simul ki szépen, hanem eldeformálódik.

Egyszerű cipzár bevarrás 10

Természetesen, ha több év tapasztalata van a kezedben, akkor sok esetben már nincs szükséged fércelésre. De gyakorlat ide vagy oda, én a mai napig fércelek. 🙂  Neked is ezt ajánlom!

Ha épp kifogytál a tűkből, akkor nálam is beszerezheted! 🙂 Kattints a képre!

Tűkészlet 1

Köszönöm, ha megosztod! 🙂

Nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Mostantól nyerhetsz is vele! 🙂

 

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)