Szabás…

0 Comments

Ez egy olyan téma, amiről nehéz általánosságban beszélni… Az anyag minősége, mérete, mintázata és a szabásminta függvényében változó lehet, hogy mikor mire kell figyelni.

Mire lesz szükséged a szabás során?

  • szabásminta
  • jelölő kréta vagy szappan
  • gombostű
  • jó minőségű szabász olló
  • mérőszalag
  • …. és természetesen a kiszabandó anyag! 🙂

Maga a szabás folyamata szoros összefüggésben van a felfektetéssel.  Ezt kell jól elkészítened, mielőtt vágni kezdesz. Nézzük…

Ha elkészült a szabásminta, a következő lépés a szabás előtt az anyag szabásra való előkészítése. Ha az anyag víz, illetve hő hatására változtatja a méretét, akkor a megmunkálás előtt mindenképpen be kell avatni. Erről már volt szó korábban az anyagvásárlás során…

Van olyan anyag, amit nem kel beavatnod, mert a későbbiek során is csak vegytisztítani lehet!!! Ez elég ritka, de jobb, ha az anyag kezelésére mindig rákérdezel már a vásárlásnál.

Nagyon fontos dolog, hogy felfektetés előtt mindig ki kell vasalni az anyagot! Gyűrött anyagra nem lehet felrakni szabásmintát, mert kivágás után a hajtások, ráncok “kinyílnak”, és többlet anyagot képeznek a varratban.

Méteráru több méretben kapható. Nagy általánosságban 140 cm széles egy tekercs, de előfordulnak ettől eltérő méretek is. Alap esetben a 140 cm-es ívet félbe kell hajtani. Így keletkezik egy hajtott szél, és egy “nyitott”, szövött szél. A szabásmintán láttad a korábbiakban, hogy mindig rajt van, hogy az alkatrészeknek mi a száliránya, illetve hogy hány darab kell belőlük. Az úgynevezett páros alkatrészeket 2 db-ban szabjuk, tehát nem kell a hajtott szélhez tenni, mert nyugodtan körbe lehet vágni. A nagyobb alkatrészeket (pl. mint a szoknya eleje volt) a hajtott szélhez kell illeszteni. Így csak 1 darabot kell szabni ( a hajtott szél felől nem kell elvágni! ), de a test szimmetriája, és az anyag félbehajtása miatt, amikor elkészülsz a szabással, pont azt kapod, amire szükséged lesz.

Vághatsz úgy is, hogy nem hajtod félbe az anyagot. Vagy a mintázata miatt, vagy azért, mert keskenyebb az íved… Ilyenkor viszont nagyon kell figyelned, hogy a félbe hajtott anyagból szabott részeket előbb tükröznöd kell a hajtásélre, hogy az alkatrész mindkét felét kiszabd!

Ami nagyon meg tudja nehezíteni a műveletsort, az az anyagok mintázata. Ha pl csíkos, kockás, macis, vagy nagy virágos… Ilyenkor eldöntheted, hogy az előbb leírtak alapján kiterített anyagból szabsz, vagy eljátszogatsz azzal, hogy a mintákat pont egymásra illeszted. Ha elcsúsznak a minták a szabás során, akkor az a varrás során is úgy marad. Ez pedig nem fog szépen mutatni az elkészült ruhadarabon.

Minden alkatrésznek meg kell találnod a megfelelő helyét az anyagon! Ebben van egy kis variálási lehetőség. Ami nagyon fontos, nem lehet elégszer hangoztatni, hogy az alkatrészen jelölt szálirány, és a méteráru száliránya azonos legyen!!!

Figyelned kell arra, hogy a szabásminta varrásszélességgel együtt, vagy anélkül készült. Mindkét módszer elfogadható a gyakorlatban. De a szabás során mindenképpen varrásszélességgel együtt kell kivágnod az anyagot!

Ha úgy gondolod elkészültél a felfektetéssel, akkor mielőtt hozzáfognál a kivágáshoz, szánj egy kis időt az ellenőrzésre!

  • Minden alkatrész megvan-e?
  • Annyi darab-e, amennyi kell?
  • Jók-e a szálirányok?
  • Megfelelő méretűek-e a varrás és hajtás szélek?
  • Passzolnak-e a mintázatok?

Minden rendben, akkor mielőtt vágsz, gombostűvel rögzítened kell a részeket. Mivel két anyagréteg + a papír van egymáson, az olló könnyen eltolja a rétegeket. Ez pedig pontatlan szabást eredményezhet!
Rögzítés után szappannal, vagy jelölőkrétával rajzold körbe a papírdarabokat. ( Ne feledd a varrásszélességeket, ha kell! )  Ha van gyakorlatod, akkor ezt a lépést elhagyhatod, a papír mellett körbehaladva is vághatsz.

Amit semmiképp nem hagyhatsz el, az a varrás során fontos jelölések átmásolása az anyagra. teljesség igénye nélkül, ilyenek lehetnek a következők:

  • illesztési pontok
  • szűkítők
  • hajtás élek
  • becsípések
  • cipzár helye
  • gomblyuk helye

Ha bármi kérdésed van, amiben szükséged lenne a segítségemre, akkor kérlek, keress meg bátran! Ha nem tudod, hogy lenne gazdaságosabb, praktikusabb, vagy csak egy megerősítést szeretnél, hogy biztosan jó-e úgy, ahogy csináltad…. 🙂

Köszönöm a megosztásokat! 🙂

Ha szeretnél értesítést kapni a frissen megjelenő bejegyzésekről, akkor ne felejts el a képernyő jobb oldalán jelentkezni a blog követésére!

 

 

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)