Mi a helyzet a rugalmas anyagok varrásával?…

0 8 Comments

A köztudatban többféle elnevezés használatos azokra a gépekre, amelyekkel a rugalmas anyagokat varrhatjuk. Tisztázó, szegő, interlock, vagy 4 szálas varrógépek. Mindegyik megnevezés ugyanazt a típusú gépet takarja.

Dia42

Ezek egyszerűen megfogalmazott lényege az, hogy két tű használatával, 4 vagy esetleg 3 szál befűzésével speciális cikk-cakk öltést készítenek.

Ahogy a “szegő” elnevezés is utal rá, ezeket a gépeket használjuk a ruhaszélek eldolgozására. Ellenkező esetben az anyag bomlani fog.

A két tű által készített varrat képe kezelőszervekkel állítható. Módosítható a szélesség, és a leütések távolsága is. Variálhatunk a szálak feszességével, valamint az eldolgozandó kelme fajtája szerint a talp szorítása is állítható. Így a muszlin anyagok mikro tisztázott szegésétől a durvább kordbársonyig egy jól beállított géppel minden varrható.

A tisztázó befűzésével meggyűlhet a bajunk. 🙂  Általában nem csak a használati utasításban van leírva ( ha van ilyen ), hogy melyik szál lépésről lépésre hogy halad, hanem egy, a gépen lévő rajz is segít. Ez többnyire színkódos, áttekinthető.

Dia44

A művelethez szükségünk lesz egy ferde végű csipeszre. A két tű és az alsó hurkok elhelyezkedése miatt a szálak befűzése nehezen megoldható a csipesz nélkül. Ez jó esetben a gép tartozéka, amennyiben nem, úgy méteráru illetve varrógép szaküzletekben beszerezhető. Praktikus tanács lehet, hogy amikor cérnákat cserélünk, kössük össze a két cérna tekercs szálát, így könnyebben átvezetjük. A tű lyuk befűzése előtt kell csak elvágni a szálat, hisz ott nem tudjuk áthúzni a csomót. 🙂

A szegések színénél alapesetben ugyan azt szoktuk javasolni, mint a varrásnál. Ha nincs azonos színű cérna, akkor inkább árnyalatban kicsit sötétebbet válasszunk, mert az nem rikít ki az anyagból. De bátran variálhatjuk is a színeket. Egy mókás ruhadarab esetén akár mind a négy szál lehet különböző. Szabály nincs, csak a fantáziánk szab határt.

Az eredeti bejegyzés megírása óta készült egy újabb, amiben kifejezettem a tisztázó varratának a beállítását mondom el. Érdemes ezt is elolvasnod!

Köszönöm, ha tetszett, és megosztod! 🙂

Nem szeretnél lemaradni a megjelenő új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!

Categories:

8 thoughts on “Mi a helyzet a rugalmas anyagok varrásával?…”

  1. Orban Emilia szerint:

    Karacsonyra kaptam ilyen gepet es kicsit megrettentem attol, hogy sokan teszik fel a kerdest, de hogyan kell befuzni …… Arra gondoltam, hogy osszekotom a cernakat es ….., de eddig nem mertem ….. Halasan koszonom a megerositest! ?

    1. admin szerint:

      Örülök, hogy segíthettem! 🙂

    2. Erzsébet Keszténé Győri szerint:

      Én mindig összekötöm a szálakat,de a két tűnél be kell fűzni

  2. Juli szerint:

    Hogyan lehet vele kanyarodni? Például egy lekerekített szélt hogyan tudom letisztázni?

    1. admin szerint:

      Gyakorlás kérdése! 🙂 Ha lasabban nyomod a pedált, akkor szépen lehet követni az ívet. Akár egy kis körlapot is körbe lehet tisztázni!

  3. Albert Julianna szerint:

    Mennyibe kerűl?

  4. Krisztina Nyakas szerint:

    Köszönjük! Kèrlek, mesèlj a fedőző gèpről is, illetve lètezik olyan, amelyik mind kettőt tudja. Valójàban nem elèg az interlock, ha rugalmas anyaggal dolgozunk. Köszi!

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)