Online textil vásárlás – általánosságok, fontosak, linkek

0 Comments

Elkezdtem gondolkodni a témán, hogy összeszedem nektek, hogy hol tudtok online vásárolni…. Pár ismertebbet én is tudtam fejből. …. Aztán ahogy egyre mélyebbre ástam magam a témában, rájöttem, hogy annyi helyen lehet ma már anyagokat venni, hogy nem az az igazán fontos, hogy megtaláld a kereskedőket, hanem hogy az online vásárlás során mire figyelj!

Mondom, hogy én mit nézek, amikor online keresgélek a vásárlási lehetőségek között….

Általánosságban…

Mindenki más-más beállítottságú a vásárlás terén. Ha konkrétan anyagokról van szó, akkor én a kezemnek, és a szemeimnek hiszek. De van olyan szituáció, amikor igenis van létjogosultsága az online vásárlásnak!

Például ismered a pamutvásznat. Használod is. Ha olyan webáruházat találsz, ami korrekt módon kiírja a gr súlyt, abból be tudod azonosítani, hogy milyen vastag. Miért ne vennéd meg?! Egy különleges anyag viszont már több ismeretet kíván! Ha csak az van odaírva például,  hogy “hurkolt kelme”, az édes kevés! 🙁

Ha nagy tételben szeretnél vásárolni, akkor valószínűleg már rendelkezel korábbról információkkal. Ha viszont csak próbálgatod a szárnyaidat, akkor két lehetőség van.

Te melyik táborba tartozol? …

Kisérletezel?  ” Valamire csak jó lesz!”
Vagy biztosra mész? ” Biztos, ami boztos! ”

Ha nincs áruismereted…

Ha nincs áruismereted, akkor javaslom, hogy először keress fel egy boltot. Egy olyan helyet, ahol tényleg tapogathatsz, kérdezhetsz, általánosságban kaphatsz információkat. Utána már könnyebben elboldogulsz az online térben is.

Vannak olyan webáruházak, amelyek felismerve ezt a problémát, segítenek blogbejegyzéssekkel, anyagismerettel. De az még mindig csak elmélet. Ahogy a kezdetekkor írtam az anyagvásárlással kapcsolatban, sok fontos apró mozzanat van, amit nem érdemes kihagyni.

Kis és nagykereskedés

A webáruházak egy része mindenkit kiszolgál, de van olyan cég is, akinek a weboldalán a vásárlásnak az a feltétele, hogy vállalkozó legyél. Akár kereskedőként, akár feldolgozva, de valamilyen módon továbbértékesítsd az anyagokat. Az is előfordul, hogy nem kérnek vállalkozói igazolványt, de mennyiségi korlát van, ami alatt nem tudsz vásárolni.

Regisztráció

Készülj fel arra is, hogy léteznek olyan oldalak, ahol csak úgy vásárolhatsz, ha regisztrálsz, azaz vásárlói fiókot hozol létre. Vannak akik nem szeretik ezt, mert ismét egy plusz hely, ahol meg kell adni az adataikat, illetve újabb jelszó, amit el lehet felejteni. 🙂 A lenti listában találsz olyan linkek, ahol vendégként is tudsz vásárolni.

Termékleírás

Fontos, hogy legyen! Anyagösszetétel, méret, kiszállítási egység…. Tudnod kell pontosan, hogy méterben, vagy súlyra vásárolsz? Esteleg a maradák anyagokat levágott darabra? Az a jó, ha a lehető legtöbb információt megkapod! Ott vásárolj, ahol az információk legjobban megközelítik az elképzeléseidet! Van, ahol túl sok info van, van ahol túl kevés! 🙂

Amit az online térben sajnos tudomásul kell venni, az a színek változása! Egy cérnánál, mondjuk a Moon cérna esetén van színkód, ami alapján tudsz rendelni. De egy textil, az olyan, amilyennek látod. (Sokszor még két tekercs sem egyforma)  Viszont a látványt befolyásolja, hogy milyen technikai eszközöket használunk. A fényképező,  amivel a fotó készült, illetve a Te monitorod, vagy telefonod kijelzője nem biztos, hogy egyformán van kalibrálva. Emiatt sajnos nem reklamálhatsz, mondván, hogy te nem ezt az árnyalatú pirosat kerested…. 🙁

Biztonság…

Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a felüljáró alatt valaki odamegy hozzád, és egy nagy zsákból parfűmöket akar Neked eladni. VAGY rendesen be tudsz menni az utcáról egy üzletbe, és tisztességes kiszolgálást kapsz. A választás a Tiéd! Az első esetben lehet, hogy jó vételt csinálsz, de az is lehet, hogy hamisítványt veszel. Nincs garancia, a fizetés során is átverhetnek, kiszolgáltatott vagy. A második esetben legalább ezeket a tényezőket ki lehet küszöbölni!

Ha rálépsz egy weboldalra, főleg ami kereskedéssel is foglalkozik, mindenképp nézd meg, hogy kitől vásárolsz! Általában ezek a dolgok a lábjegyzetben vannak elrejtve. De mindenképpen meg kell találnod az oldalon a kereskedő nevét, elérhetőségét, bejelentett, és leellenőrízhető adatait! Ettől lesz számodra hiteles az oldal. Nem csak azért, mert a weboldal üzemeltetőjének ez törvény adta kötelezettsége, hanem mert látatlanban vásárolni valakitől, az nagyban bizalom kérdése is.

Ha már tudod, hogy ki az eladó, akkor azt is meg kell keresned, hogy milyen feltételekkel tudsz vásárolni. Ezt tartalmazza az ÁSZF.

ÁSZF…

Általános Szerződési Feltételek. Nagyon fontos! Sokan csak akkor találkoznak vele először, amikor a kosár tartalmát a pénztárban ki szeretnék fizetni, és be kell pipálni a kis négyzetet! Ez hiba!

Az általános szerződési feltételek tartalmaz minden olyan információt, amit a vásárlással kapcsolatban tudnod kell! ( Fizetés, szállítás, egyéb kondíciók…) Csak pár felmerülő kérdés: Van-e visszavét, elállás joga? Hogy, és hol tudod esetleg áltvenni? Telefonon rendelhetsz, vagy csak írásban? Miért tudsz reklamálni, és miért nem? Meddig kell leadni a rendelést, és azt mikorra szállítják ki? Sorolhatnám tovább!….

Sajnos sokszor vásárló szemmel úgy van megírva ez az oldal, hogy jobb bele se nézni… mert csak egy jogi tortúra. A probléma az, ahogy szoktam mondani…. A gond csak akkor van, ha gond van! Akár szállítás, akár fizetés, vagy elállási jog, ha valami nem úgy történik, ahogy eredetileg Te elképzelted, akkor előkerül az ÁSZF, és az a mérvadó, ami abban le van írva. Védi az eladót, és a vevőt is!

Fizetés…

Ma már több lehetőség van, ami közül választhatsz. Ezeket ismerjük…. Utánvét, kp, utalás, bankkártya…

Amit megemlítenék, az megint a biztonság. A böngésző keresőjében a weboldal linkje mellett megjelenik egy lakat, amire ha rámész az egérrel, kiírja, hogy biztonságos weboldal. Vagy eleve kiírja pirosan, ha nem az!!! Van olyan variáció is, amikor csak a domain-ből látod, hogy biztonságos-e. Ha http, az nem jó. Ahol vásárolni akarsz, annak https-nek kell lennie! Az “s” ebben az esetben egy olyan tanúsítvány, amivel a weboldalnak rendelkeznie kell, ha az adataidat tárolja, továbbítja!

Szállítás…

Erre is sok megoldás van manapság. A webáruház méretétől, és anyagi lehetőségeitől függően tud egyre több lehetőséget felajánlani a vevőinek. Nem érdemes összehasonlítani ezeket, mert mindenkinek más az igénye, …. pl egy nagyvárosban lehet kényelmi szempont, hogy otthonról összeválogatva vásárolj és hazafelé legyen lehetőséged az ingyenes átvételre a cég telephelyén…. Vidéki kis faluban esetleg örülsz, ha a posta, vagy valamelyik futárszolgálat  kiszállítja a csomagodat., akkor is, ha drágább. Mert adott esetben beutazni a nagyvárosba, és végigjárni az üzleteket, útiköltséggel, idővel, cipekedéssel együtt többe kerülne!

Webáruházak linkjei:

Ha jól számolom,  21 linket szedtem össze, amit az első keresgélésre kidobott a Google. Nem szándékozom sorrendbe állítani, vagy komolyabban értékelni ezeket. Azért nem, mert mindenkinek más szempontok dominálnak, ami alapján egy webáruház elfogadható lesz. Vagy nem. 🙂 Mind nagyon igényes, áttekinthető, könnyen kezelhető.

mbtex
https://mbtex.hu/hu/

Cameleon textil
https://cameleontextil.com/

Bubulákovo Webáruház
https://www.bubulakovo.hu/

Málitex Kft
https://www.malitex.hu/

Textil és Hobby Kuckó
https://www.textilkucko.hu/

Stylfa Méteráru
https://meteraru.stylfa.hu/

Takoy Méteráru és Textil
https://takoy.hu/

KO-VARR Kft
https://www.textilshop.hu/

Paplanvilág Ágynemű Webáruház
https://paplanvilag.hu/

Rőfösbolt Lakástextil Kisáruház
https://rofosbolt.com/

Gombocska Méteráru – Rövidáru
https://meterarurovidaru.hu/

Designer Textil
https://designertextil.hu/

Fabrika Shop
https://fabrikashop.hu/

Gombolda Webáruház
https://www.gombolda.hu/

Pompoint Méteráru Webáruház
https://www.pompoint.com/

Webtextil
https://www.webtextil.hu/

Textilpont Webáruház
https://www.textilpont.hu/

Paradise Méteráru Webáruház
https://meteraruwebshop.hu/

Natali Méteráru Webáruház
https://www.natalimeteraru.hu/

K-ELME Kft.
https://k-elme.com/

Globál-Tex
https://www.globaltex.hu/hu/

Vannak a webáruházak területén is multik, illetve kezdő vállalkozások. Jómagam is az utóbbiba tartozom, és még nagyon-nagyon gyerekcipóben járok! De azt gondolom, minden kategóriának, és minden vállalkozónak van joga a piacon ténykedni! Azért nem is akartam véleményezni , illetve bármilyen szempont alapján sorrendbe rakni a felsorolt linkeket! Mindenkinek magának kell megtalálni a megfelelőt. Az is lehet, hogy az egyik terméket egy idő után innen veszed, a másikat meg onnan. 🙂 Mikor mi a fontos? Az ár, a csomag mérete, vagy a textil mitája? 🙂

Belátom, hogy ez a bejegyzés nem túl színes, nincsenek képek…., de ha mégis hasznosnak találod, akkor köszönöm a megosztásodat!

Szeretnél a jövőben értesülni az új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán add meg az e-mail címed, ahova az értesítést kéred!


Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)