Vissza a méteráru boltba…

0 Comments

Jó esetben sikerült a varrónőnél konkrét elhatározásra jutnod…

Pl. tuti, hogy sima, piros, enyhén rugalmas, nem gyűrődő anyagot szeretnél, normál ( 140 cm széles ) méretű végből. Ha lehet, ne legyen bökős, ne legyen túl „műanyag”, és még sorolhatnánk…

Ha nem akarsz többször menni anyagot venni, akkor jobb, ha arra is készülsz, hogy kompromisszumokat kell kötnöd. Persze ragaszkodhatsz az elképzelésedhez, de lehet, hogy lejjebb kell adnod… Nem arról van szó, hogy megalkudj olyan anyaggal, ami nem tetszik!!! Azt nem szabad, mert nem fogod hordani, csak felesleges pénzkidobás.

Úgy kell megbeszélnetek a varrónővel a dolgokat, hogy legyen egy prioritási listád.

Ha ragaszkodsz a piros színhez, akkor lehet, hogy a többi tényezőt kell kicsit variálnod.

Valahogy így:
– Ha ilyen anyagot kapsz, ilyen színben, akkor ezt a fazont varrjuk, és ennyi anyag kell…
– Ha olyan anyagot kapsz, akkor az a fazon lesz, amihez annyi anyag kell…..

Tudom, kicsit macerásan hangzik, pedig nem az! Az egész arról szól, amit mi nők általában szeretünk csinálni. Nézelődni, vásárolgatni. Csak a felesleges köröket nem szeretjük, ezért próbáltam elmondani, hogy mire figyelj! Nincsenek kőbe vésett szabályok.

méteráru bolt 3

Forrás: Bella Méteráru – Kaposvár

Ha végre megtaláltad az álmaid ruhájához szükséges anyagot, akkor is van még pár apróság.

  1. Az anyag összetételétől függően előfordulhat, hogy be kell avatnod az anyagot. Vannak olyan anyagok, amik az első mosásnál veszítenek a méretükből, azaz összemennek. Egyszerű felhasználóként nem is az fontos, hogy ez miért van, csak hogy ezzel is számolni kell. A gyártónak mindig jelölnie kell, hogy 1 m-en hány centiméterrel változik a méret. Erre mindenképp kérdezz rá az eladótól. Ha nem tud konkrét választ adni, akkor a saját érdekedben eleve számolj vele, hogy össze fog menni az anyag az első mosásnál.
    Tehát ha az anyag 5 cm-rel összemegy a beavatásnál, akkor méterenként 5 cm-rel többet kell venned.
  2. Amikor levágják az anyagot, figyelj oda! Általában kétféleképpen vágnak. Vagy szálat húznak ki az anyagból, és az mellett, mint egy vonalzót használva vágják el az anyagot. Ez esetben nincs tévedés, mert az anyag adja magát. Viszont ha csak asztalra fektetve, jelölgetve vágják keresztbe a véget, főleg, ha sietősen, pontatlanul jelölnek, előfordulhat, hogy a végén nem lesz merőleges. Ez komoly gond lehet akkor, ha a szabásnál a varrónő pont azért nem tudja felrakni a szabásminta darabokat, mert az egyik oldalon csak 125 cm az, aminek 130-nak kellene lennie.
  3. Cérna – Nem biztos, hogy a varrónőnek van pont olyan színű cérnája, ami legjobban passzol az anyaghoz. Kezedben az anyag, egyszerűbb most cérnát venni, összenézni a színeket, mint utólag visszamenni egy pici darab anyaggal. Ha nincs pont azonos, akkor inkább egy árnyalattal sötétebbet válassz! A világosabb jobban kirikít az anyagból, feltűnőbb az eltérés. Ugyanez vonatkozik a cipzárra, gombokra is. Remélhetőleg minden kelléket összeírtatok a varrónőnél, így könnyű dolgod van.
méteráru bolt 1

Forrás: Bella Méteráru, Kaposvár

Ok. Szerencsésen beszereztél mindent.
Ha csak nem kérte az ellenkezőjét, avasd be az anyagot, mielőtt elviszed a varrónőhöz.
Nem kell órákig mosogatnod. Lényeg, hogy ellepje a víz. Ha kézzel csinálod, figyelj oda, hogy mennyire meleg vizet használsz. Ha az anyag 30 fokon mosható, és a jövőben is így fogod majd a kész ruhát mosni, akkor az anyagot sem kell ennél forróbb vízbe áztatnod.

Talán sikerül minden fontosat összeszednem. Remélem, ha ruha varratásra adod a fejed, kicsit összeszedettebben indulsz neki!

Sok sikert a vásárláshoz, és még több örömet a kész ruhához!

Köszönöm, ha megosztod! Ha pedig nem szeretnél lemaradni a frissen megjelenő bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)