Varrónő – vizit

0 Comments

Lássuk. Szóval bekopogsz a varrónőhöz. Határozott elképzelésekkel. Meg információkkal, ahogy megbeszéltük az anyagvásárlással kapcsolatban ….
Ő pedig elkezd kérdezni, és borul minden. Kivéve, ha tényleg tudod, mit akarsz….. Nagyon kellemetlen tud lenni, hidd el mindkét fél részéről, ha a varrónő kérdez, te meg nem tudsz válaszolni. Pedig kérdezni fog! Kérdeznie kell, másképp nem tudja megcsinálni a szabásmintát, illetve majd a szabást.

Miután felvázolsz egy képet, az első lépés a megvalósítás felé a méretvétel lesz. Ezen túl kell esni, akkor is, ha feszélyez, hogy nyúlkálnak rajtad.
A jó varrónő tanácsokat is ad. Meg kell beszélnetek, hogy az elképzelt fazon, a te méretedben megvalósítható-e. Illetve érdemes-e nekiállni. Mert megvarrni meg lehet, de neked azt jó érzéssel hordani is kell. Pl., ha valamelyik testrészeddel nem vagy kibékülve,  akkor azt talán nem akarnád még jobban hangsúlyozni…..

Ezután jön a nagy kérdés, hogy milyen anyagból legyen?????
Vannak fazonok, amihez rugalmas anyag kell, és van, amikor merevebb anyag a jó, hogy legyen tartása a ruhának. Nem akarlak itt untatni azzal, hogy mikor melyik a jó választás, ezt majd ti ott ketten megbeszélitek.
Miután a szabásminta elkészül a pontos méretedben, utána jön a szabás. Na, ez az a pont, amikor nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagot választasz! Általában a szálirányban félbehajtott anyagdarabot felfektetik az asztalra, és mint a kirakóst, elkezdik rárakogatni az összes szabásminta darabot. Úgy kell játszani a darabokkal, hogy mindennek legyen hely, stimmeljen a szálirány ( ezt majd egy másik alkalommal részletezzük…. ), ha mintás az anyag, akkor a minta is passzoljon. Ezért kell pl. azt is tudnod előre, hogy milyen széles az anyag, amit kinéztél magadnak. Lássuk be, ha pl. egy sima, egyszínű anyagot választasz, sokkal egyszerűbb a szabás, mint ha virágos. A virágszárak nem állhatnak felfelé, és az is bután néz ki, ha a mély dekoltázs pont kettévág egy amúgy szép nagy motívumot. Mindenre figyelni kell.

Nézzük pl azt az esetet, hogy volt egy elképzelésed, elmentél a boltba, és vettél anyagot. Fogalmad nem volt mennyi kell, ezért azt javasolta az eladó, hogy egyszer a hossza, + egyszer az ujja hossza. Talán hallottad már ezt az anyagszükséglet számítást. Néha bejön. Aztán a varrónőnél kiderül, hogy azt a fazont keresztben kell szabni, az anyag meg keskenyebb mint az átlagosak, és csíkos is. Tehát a hosszú bő ruhából hamar szűk rövid ruha lesz.

Na, most már érted, hogy miért a méteráru boltban kellett kezdened???
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)