A varrógép tűlemeze – jelölések, egyszerű használat

0 9 Comments

A varrógép tűlemeze…  Olyan egyértelműnek tűnik a téma, szinte szóra sem érdemes…. De talán mégis. Azért mondom ezt, mert mostanában belefutottam párszor csodálkozó megnyilvánulásokba, hogy …. ” Ja, azok a csíkok azért vannak?! “

Mielőtt a csíkokhoz eljutnánk, ebben a bejegyzésben most tényleg csak zárójelben, de mégis meg kell említeni pár dolgot.

Mutatok 3 variációt.

Az első egy ipari varrógép, a másik kettő pedig háztartási gép tűlemeze. Ami közös bennük, az az, hogy a tűlemez mindig az asztal ( vagy táskavarrógép  esetén a varrófelület síkja ) felületébe simul. Jól látható a képeken, hogy csavarokkal rögzített, így azok eltávolításával szabaddá válnak a takart részek.

A tűlemez alatt van az alsó szál. Ide tesszük be az orsót, itt az alsó hurokfogó. Ezeknek a részletezésébe most nem merülnék bele. Ami esetleg még fontos lehet, hogy a tűlemez elmozdítás után férünk hozzá rendesen az anyagtovábbító fogacskáihoz is. Ezeket néha, főleg egy-egy szöszösebb anyag után érdemes kitisztítani, mert ha eltömődik, nem fogja rendesen továbbítani az anyagot. Illetve az is előfordulhat, hogy az összegyűlt olajos, maszatos szöszt az alsó szál felhúzza, és varrás közben hozzáöltöd az anyaghoz. 🙁

Miért vannak a tűlemezen vésett jelölések?

Jól látható a képeken, hogy ugyan eltérő számozással, de egymással párhuzamos vésett vonalak vannak a tűlemezen. Ezek mindig a tű leütésétől mért távolságot jelölik.

Varrógép tűlemez és szegés 2

Hányszor hallottam már, hogy… : ” Jó neked, te tudsz egyenesen varrni! ” Ezek a csíkok ebben segítenek! Ha az anyag szélét az egyik csíkra helyezed, és leütöd a tűt, akkor utána már nincs más dolgod, csak az anyag szélét a vonalon vezetni.

Varrógép tűlemez és szegés 1

A varratod egyenes lesz!

Varrógép tűlemez és szegés 3

Természetesen választhatsz a vonalak közül, hogy melyik varrásszélesség legyen. Lehet fél centiméter, de akár 2 cm is.

A jelölések számozása lehet géptípusonként változó, de többnyire fél centiméteres a skála.

Varrtam már olyan régi géppel, amin nem volt jelölés, és nagyon hiányzott, mert sok terítőt kellett szépen beszegnem. Ezért ragasztottam rá egy csíkot. Tudod, a régi fajta leukoplaszt, amire lehet írni. 🙂 Csak arra figyelj, hogy elég hosszú ragasztócsík legyen, mert ha koszosodik, és elkezd felpörögni, akkor roncsolhatja az anyagodat. (Érjen le/ki a gép széléig, hogy a kezeddel, vagy az anyaggal ne dörzsöld fel a szélét! )

Ha már tudsz egyenesen varrni, és szegni kell… 

A szegésnél két dologra kell figyelned. Az egyik, ahol leütöd a tűt, a másik az anyag széle.

Varrógép tűlemez és szegés 4

Alap esetben szegésnél kétszer visszahajtod az anyagot, és a szélétől adott távolságra letűzöd. ( levarrod )

Természetesen csinálhatod ezt úgy is, hogy gombostűvel, vagy férceléssel rögzíted a visszahajtásokat, mielőtt a gép alá tolod. De megpróbálhatod azt a lehetőséget is, hogy figyeled a csíkokat. 🙂 Miután kétszer visszahajtod az anyagot, a jobb oldalon az anyag széle a választott varrásszélesség szerinti vonalon halad. A bal szélén pedig figyeld a tű leütés helyét. Illetve ha van tűző talpad, akkor azt vezesd a a hajtás élében.

Varrógép tűlemez és szegés 5

Ugye, hogy így már nem is olyan nehéz? 🙂

Ha tetszett, kérlek küldd tovább másoknak is!




Categories:

9 thoughts on “A varrógép tűlemeze – jelölések, egyszerű használat”

  1. Pöcz Gyuláné szerint:

    Nagyon jó! Sokat lehet tanulni belöle!

    1. admin szerint:

      Köszönöm! 🙂

  2. Kovácsné Ircsi szerint:

    Köszönöm! Nagyon hasznos,és tanulni lehet belőle!

    1. admin szerint:

      Én köszönöm az érdeklődést! 🙂

  3. nyikáné lukács anita szerint:

    szuper segitség volt mert kezdö varró vagyok

    1. admin szerint:

      Igazán örülök neki! 🙂

  4. Kós szerint:

    Várom a következő ,hasznos tanácsokat.

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)