Cipzár bevarrása hasítékba – szegőpánttal

0 Comments

Cipzár bevarrása hasítékba….

Cipzár bevarrása… Ha olvasod a bejegyzáseimet, akkor már többfajta cipzár bevarrással találkozhattál. De mi van akkor, ha nincs varrásvonal? Hova, és hogyan varrjuk a cipzárt?

Cipzár varrásvonal nélkül

A megoldás az, hogy egy szegőpánt segítségével készítenünk kell egy hasítékot, ami aztán a húzózár helye lesz.

Ehhez első lépésként ( szálirányban! ) szabok egy téglalapot, aminek U alakban a három oldalát tisztázóval elszegem, hogy ne rojtosodjon ki az anyag. Ha laza szerkezetű, vagy vékony anyagból dolgozunk, akkor ragasztós közbéléssel meg lehet erősíteni ezt a szegőpántot, hogy jobb tartása legyen az anyagnak!

szegőpánt

A hasíték kialakításának menetét mutatom sorban az alábbi képeken.

Hasíték kialakítása

Kezdésként az anyag szín oldalát és a szegőpánt szín oldalát összefordítva, feltűzöm a szegőpántot az anyag szélére,

szegőpánt feltűzése

Ennek a közepére kerül valahova majd a cipzár…

cipzár helyének kimérése

Ezért a szegőpánt feléhez húzok egy merőleges vonalat.

jelölés kimérése

Ez a vonal lesz majd a cipzár végleges helye. Tehát ha a szabásmintán jelölve van a cipzár helye, vagy elképzelésed van, hogy hova szeretnéd, akkor annak egyezni kell ezzel a vonalla. Úgy kell feltűznöd a szegőpántot az anyagra, hogy a két jelölés egy vonalba essen!

Most következik az a lépés, hogy a leendő hasíték méretét meg kell határoznod. Ez mindig változik a cipzár méretétől függően. Szükséged lesz a fogazat szélességére, és a cipzár hosszára. ( Ha eltérsz a megadott szabásmintától, akkor ezekre kell figyelned! )

Az első képen látszik, hogy ha mindkét oldalon a cipzár fogazata mellett szeretnék majd varrni, akkor egy 1 cm széles hasítékra lesz szükségem. A második képről pedig azt tudom leolvasni, hogy ahhoz, hogy a  cipzár zárószeme felett tudjak átvarrni, ahhoz milyen hosszú hasíték kell. Ez itt most 19 cm.

A mérésnek megfelelően az eredeti vonalam mindkét oldalára húzok újabb két vonalat. 0,5 – 0,5  cm távolságra

Ezután az anyag szélétől indulva U alakban körbe kell varrnom a szélső vonalak mentén. Mutatom. A saroknál a szokott módon úgy fordulok, hogy a tű alsó állásban van, talpat felemelem, és derékszögben elfordítom az anyagot.

Hasíték felvágása

Most egy igen kényes művelet következik. A középső vonal mentén fel kell vágni a hasítékot.

Nem vágom végig, hanem ahogy a képeken látod, a merőleges szakasz előtt egy kb 0,5 cm-rel megállok. Ezután a derékszögű varrat sarkai felé be kell csípni az anyagot.

hasíték sakai

Miután mindkét sarok felé becsípem az anyagot, valahogy így kell kinéznie:

hasíték felvágása kifordításhoz

A kép kicsit csalóka, mert bár a közepén vágtam fel, az egyik varrásszélesség szélesebbnek tűnik. Nincs nagy jelentősége, mert a következő lépés az lesz, hogy kifordítjuk az anyagot, ezéltal belülre fog kerülni. Az viszont fontos, hogy a sarok becsípésnél vigyázni kell! Ha elvágod a cérnát, akkor kifoszlik a varrás. Ha pedig nem vágod be eléggé, akkor nem tudod rendesen kifordítani.


A következő galériában végig tudod nézni, hogy a szegőpántot hogy fordítom át az anyag fonál oldalára, és ezáltal hogy alakul ki a hasíték, ami majd a cipzár helye lesz.

This slideshow requires JavaScript.

Ha beforgattam a szegőpántot, akkor kistircelem, és megtűzüm.

Most jól legőzölöm, hogy ki tudjam venni a gombostűket, mert útban lesznek. Viszont már szépen látszik a cipzár helye. 🙂

cipzár helye

Cipzár bevarrása

Innentől már talán nem ismeretlen a téma. Ahogy a korábbi cipzáraknál, most is először rögzítem, majd bevarrom a helyére a húzózárat.

Fércelés…

Majd ugyan úgy, mint a hasítékot, ezt is a széléről indulva, U alakban körbe bevarrom. A cipzár végénél lévő rövid, merőleges szakaszt én mindig lassan varrom, kézzel tekerem a gépet. Azért, hogy a tű még véletlen se üssön rá a cipzár fogára. Ha ügyesen manőverezek, akkor a fogak között átsiklik a tű. 🙂

Itt is figyelni kell a kocsit áthúzására! Ugyan úgy, mint az egyszerű cipzár bevarrásnál, és a rejtett cipzárnál, a varrás során a kocsi útban lesz. Amikor a cipzár kocsihoz érsz, a talpat fel kell emelned, hogy alatta át tudd húzni a kocsit a talp mőgé, és tovább tudj varrni. Figyelj, hogy a tű az alsó állásban legyen, nehogy elmozduljon az anyagod!

cipzár kocsi áthelyezése

Ha végig varrtad, akkor el is készültünk. 🙂 Már csak pár kép van hátra…

A következőn például azt látod, hogy a cipzár fém zárószemét hogy kerüljük el.

cipzár zárószeme

Az elején, amikor kimértük a hasíték kosszát, azért számoltam 19 cm-rel, mert a zárószem 20 cm-nél van. Így ha a fonák oldalra fordtjuk a szegőpántot, és egy max 5 mm-es varrásszélességgel varrjuk be a cipzárt, akkor sem fogunk ráutni a fémre. Pont felette tudunk keresztbe átvarrni.

bevarrt cipzár

A férceket már kibonthatjuk. 🙂 A kocsi és a cipzár fogazata pont illeszkedik a hasítékba.

El is készült. Ha van egy kis csinosítani való, akkor egy jó erős gőzzel lehet segíteni a dolgon!

Azt gondolom, ez a cipzár sem nehéz, a képek alapján remélem Neked is sikerülni fog!

Ha tetszett, kérlek mutasd meg az ismerőseidnek is! Köszönöm!


Szeretnél a jövőben értesülni a megjelenő friss bejegyzésekről? Jelentkezz a blog követésére! A képernyő jobb oldalán megadhatod az e-mail címed, ahova az értesítéseket kéred!

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)