Rejtett cipzár bevarrása

0 2 Comments

Mielőtt belekezdenék a rejtett cipzár bevarrásának bemutatásába, egy kicsit nézzünk vissza….

Talán emlékeztek még, hogy korábban mutattam cipzár fajtákat. Azt is említettük, hogy vannak nyitott, és zárt húzózárak.

A rejtett húzózár is egy zárt típus. Mivel a két anyagszél, amit összefog, nem választható el egymástól úgy, mint például a kardigánokban lévő cipzár esetén. A végén lévő zárószem összefogja a két oldalt.

Amikor megelőzően ezzel a témával foglalkoztunk, akkor megmutattam, hogyan tudsz egy egyszerű cipzárt bevarrni. Érdemes esetleg újra beleolvasnod, mert jó kiindulási alap a rejtett cipzár bevarrásához.

Rejtett cipzár

Nagy valószínűséggel láttál már ilyet. De azok kedvéért, akik még nem, lefotóztam önmagában csak a húzózárnak a két oldalát.

Amint látod, a fogak szerkezete, szín-fonák oldali elhelyezkedése, és a kocsi alakja is kicsit más, mint az egyszerű cipzáron. Nem magyarázom túl a képeket, annyi fontos csak, hogy a bevarrás módja miatt van az eltérés.

Megemlíteném még talán, hogy ezek a cipzárak nagyon “kecsesek” , sérülékenyek. Az anyaghasználat is ennek megfelelő. Ruhák oldalába, hátába, szoknyák, nadrágok derekába szoktuk használni.

Bevarrás menete lépésről lépésre

Hasonlóan az egyszerű húzózárhoz, a bevarrás előtt most is el kell szegnünk a széleket. Bár takart helyen lesz ismét az anyagszél, mégis,  ha foszlik, az nem megengedett. A maketten azt is láthatod, hogy a cipzár alatt a két ruhadarabot összevarrtam. De csak azon a részen vasaltam szét a varrásszélességet, ameddig a varrat ér. A cipzár helyén nem!

Rejtett cipzár bevarrása 4

Én most is azt javaslom, amit korábban. Miszerint a cipzár bevarrás mindig két részből áll.

  • Rögzítés
  • Varrás

Rögzítés: 

A legfontosabb eltérés már az első lépésnél látszik! Hogy teszed oda a cipzárt az anyagra?

Az egyszerű cipzár esetén a varrásszélességet visszahajtjuk, és a cipzárt az anyag fonák oldalára helyezzük, színoldallal felfelé. A rejtett cipzárnál viszont az anyag színoldala felől, egy rétegű anyagra, színt színnel szembe fordítva helyezzük oda a cipzárt! Amikor felhúzod a húzózárt, az anyag így befordul a fonák oldalra.

A következő galériában ismét megnézheted sorban a képeken, hogy hogyan rögzítheted a húzózárat. Két módszert is mutatok, majd a használat során eldől, hogy Neked melyik szimpatikusabb. Először lazán tűzd meg a cipzárt, aztán férceld is a helyére. Utána kezdhetjük a varrást!

This slideshow requires JavaScript.

Nincs nagy eltérés a két módszerben, csak talán a gondolatmenet… A szín oldalról kezded, hogy ” hogy is fog kinézni?….. ” vagy rögtön a fonák oldalra fordítod az anyagot, és egyből a varrásnak megfelelően feltűzöd. Kinek hogy könnyebb átlátni! 🙂

A lényeg, hogy amikor végeztél a rögzítéssel, akkor így kell, hogy kinézzen:

Rejtett cipzár bevarrása 13

  • Már ebből is látszik, hogy csak a varrásszélességre varrjuk a cipzárt, nem fog a színoldalon látszani, úgy, mint az egyszerű fajta.
  • Most is érvényes, hogy a felső zárószem majd a ruha derékrésze alá kerül, az összevarrás pedig takarja az alsó zárószemet.
  • A varrásszélesség csak az összevarrásnál van szétvasalva, a cipzár alatt még hajlik az anyag!

Varrás:

Nagyon fontos, hogy ismét féltalpat kell használni a varráshoz! Mint korábban is .

Egyszerű cipzár bevarrás 12

Ismét csak azért fontos a féltalp, hogy minél közelebb tudj varrni a fogazathoz!

Rejtett cipzár bevarrása 14

Ahogy a képen is látod, a cipzár nyitott állapotban van. A színoldal felől kell varrnod, közvetlenül a fogak tövében!

Ha majdnem az aljára érsz, akkor a már ismert módon, a tűt hagyd bent az anyagban, a talpat emeld fel, és húzd át a kocsit a tű mögé. Majd varrd végig a cipzárnak ezt a felét!

Aztán a másik felét is meg kell varrnod. Ennek a gépnek csak egy féltalpa van, ezért csak ebből az irányból tudok a fogak tövében varrni. Ez azt jelenti, hogy az egyik oldalt  felülről lefelé, a másik oldalt alulról felfelé varrom. Ezért is kell fércelni, hogy ne mozduljon el a gép talpa alatt.

Ami viszont gondolom feltűnt, hogy itt most nem lépegetünk át a fogakon derékszögben. Tehát nem egy összefüggő U alakkal varrjuk végig a cipzárt, hanem két önálló varrással.

A cipzárt mindkét oldalon egész a végéig varrd fel, hogy jobban tartson!

Ha elkészültél, mutatom a két oldalt:

Fontos, hogy most kell vasalni! Előfordulhat, hogy a fércelés, vagy az anyagkezelés miatt picit hullámzik, picit elcsúszik…. A nedves hőmegmunkálás ezért nem csak sima vasalás. Ilyenkor lehet korrigálni. Ezért is van az, hogy nem vasaljuk le végig a varrásszélességet már bevarrás előtt. Hiszen a cipzár saját maga fogja befordítani az anyagot, és ebből adódik majd, hogy hova kerül pontosan az éle.

Pár megjegyzés a végére: 

A rejtett cipzár bevarrása nem bonyolultabb, mint az egyszerűé. A gond inkább az, hogy könnyű elrontani. Azért, mert nagyon sérülékeny a szerkezete. Illetve, ha túl messze varrsz a fogaktól, akkor nem takar rendesen a színoldalon. Ha viszont túl közel, akkor nagyon szorulni fog. Akár annyira, hogy fel se tudod húzni.

Mutatok egy trükköt, amit alkalmazni szoktunk.

Az első képen látod simán a bevarrt cipzárt. A másodikon pedig azt, hogy ha a fogazatot kicsit függőlegesbe állítod, akkor a tövében ott a varrat. Ez úgy tudod megcsinálni, hogy varrás közben a tű előtt hajtsd fel az ujjaddal a fogakat, hogy közelebb tudj hozzá ölteni! Nem kell kifordítani a helyéből, csak ne feküdjön, mert akkor távolabb tudsz csak ölteni.  Gyakorolni kell ezt is, mint sok mást!

Köszönöm, ha végéig olvastad! Ha tetszett, kérlek oszd meg az érdeklődő ismerőseiddel!   🙂

Ha nem szeretnél lemaradni a bejegyzéseimről, akkor írtatkozz fel a képernyő jobb oldalán a blog követésére! Köszönöm! 🙂

 




Categories:

2 thoughts on “Rejtett cipzár bevarrása”

  1. Vogyerákné Ágota szerint:

    Bocs nem értem, amikor fordulunk ok a talpat felemelem de hol a kocsi amit meg kell forditani.

    1. admin szerint:

      A rejtett cipzárnál nem fordulunk az alján. Mindkét oldalt fentről lefelé varrjuk. Nyitott a cipzár, amikor elkezded varrni, a kocsi az alján van. Amikor a végéhez érsz, a kocsit a megemelt géptalp alatt át kell húznod a talp alatt, a talp mögé, hogy ne legyen útban a további varrásnál.

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)