Nadrágfelvarrás – eltisztázva, géppel felvarrva

0 Comments

Az egyszerű, és a kombinált felhajtásokhoz képest, ennél a nadrágfelvarrási módnál van egy kis változás. A legszembetűnőbb az, hogy a vágott szélt el kell tisztázni. A másik fontos dolog, hogy csak egyszer hajtjuk vissza az anyagot.

Ismét mutatom a gép mindkét varrási módját. Simán, és szabadkarosan is használhatod a varrógépet. Ahogy láthatod, a szegéssel kezdünk. Az anyag szín oldala felől szegünk mindig! Tehát ennek megfelelően kell a nadrág szárát a gép alá tenned! A varrás során figyelned kell az öltés szélességére, hogy a tű mindkét állásban még az anyagba üssön le.

Direkt nem a tisztázó gépemet használtam a bemutatáshoz, bár azzal szebb varrásképet kaptam volna. De szeretném, hogy lásd, hogy a célnak a sima háztartási varrógép cikk-cakk öltése is tökéletesen megfelel!

Próbáltam a vágott szél mentén haladni. 🙂 De mivel eléggé kiszálasodik ez az anyag, ezért nem mindig sikerült. Így azt is láthatod, hogy ez sem akkora tragédia! Mivel lesz még egy varrásod erre a varratra merőlegesen, ez már nem fog elbomlani.

Az alábbi kép jobb sarkában látszik, hogy eddig a nadrág szárának szín oldala felől dolgoztunk. Nadrágfelvarrás 49

A követő mozzanat az, amikor befelé visszahajtjuk azt az anyagmennyiséget, ami a nadrág fazonjának megfelelő. Ez általában 2-4 cm között mozoghat. Ezt a fajta nadrágfelvarrást többnyire szövet, selyem, nyári vászon anyagokon, hétköznapibb, de mégis elegánsabb viseletekhez alkalmazzuk.  Sport ruházatok esetében pl nem jellemző. 🙂

Én 3 cm-t hajtottam fel a nadrág szárából. A szokásos módon körben feljelöltem gombostűvel, Ezt nem szoktam fércelni, mert anélkül is könnyű bánni vele.

Nadrágfelvarrás 50

Fontos, hogy én ezt a felhajtást is a nadrág szárának belső oldaláról varrom. Talán látszik a képen, hogy próbáltam a cikk-cakk öltés háromszögeinek anyagszél felőli csúcsain varrni. Ahogy korábban említettem, függetlenül attól, hogy nem 4 szálas tisztázóval dolgozol, ez a szegés így már nem fog felbomlani.

Nadrágfelvarrás 51

Ha elkészültél, akkor valahogy így fog kinézni. 🙂 Két dolog jól látszik a képen. Ismét a varráshoz közel került az elerősítés ( a nadrág szárának belső varrata felől, nem feltűnő helyen. )  Ami még jól látszik, hogy túl apró öltést választottam. Ha hosszabb az öltéstáv, akkor szebben mutat a színoldalon a varrat.

Nadrágfelvarrás 56

Belülről így néz ki. :Nadrágfelvarrás 55

Egyenletes a varrat képe, de ezen a szakaszon nem teljesen a vágott szél mentén halad. Mivel az elején még nincs gyakorlatod, neked is így ajánlom! A nadrágszár felvarrásának minőségén nem ront, belülről esztétikailag nincs akkora jelentősége, de nagyobb önbizalommal állsz neki. 🙂 Ami fontos, mert az viszont ront a minőségen, és a látványon, ha hullámzik a felvarrás vonala.

Tehát  egy kis praktika…. :

…. amikor felhajtod a nadrág szárát, akkor ne a szegő varratodat vedd alapul, ( mert az nem biztos, hogy az anyag szélén halad! ), hanem a vágott szélt! Illetve amikor a gombostűzés után géppel levarrod a felhajtást, akkor varratod és a hajtott szél távolságát a géptalp vésései segítségével tudod követni! Így a varratod képe a szín oldalon nem hullámzó, egyenes vonal lesz!

A szabás, illetve utólagos rövidítés esetére is ugyanazok a tanácsok, mint az előző két típusnál. Ha 4 cm-es felhajtást szeretnél, akkor 4 cm-rel hosszabb szárat kell szabnod. A felhajtásnál pedig vagy vágnod kell a többletet, vagy le kell bontanod az eredeti szárat, hogy aztán a megfelelő hosszúságúra tudd felvarrni.

Remélem ez a változat is érthető volt a képek alapján. Ha kérdésed van, kérlek, írj! Ha pedig tetszett, akkor oszd meg az ismerőseiddel! Köszönöm! 🙂
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)