Néha hibázunk…

0 Comments

Bármennyire is profi valaki, vagy bármennyire igyekszik a legpontosabban varrni, néha követünk el hibákat. Mindenki!

Ezzel azt gondolom, nincs semmi baj. Főleg amikor egy lelkes amatőr, ahogy szoktuk emlegetni “hobbi varrónő” az elkövető. 🙂

Nem arra gondolok, hogy igénytelen munkát adjunk ki a kezünkből! De maximalistának sem kell lenni! 🙂 Valahol itt is az arany középút követendő!

Persze lehet, hogy bennfentes szakmai körökben megint megköveznek a véleményemért, de én így csinálom…. 🙂

Nézzük, milyen hibára gondolok:

  • Elkezdesz varrni, és észreveszed, hogy rosszul van beállítva a gép.
  • Meghúzza a gép a szálat
  • Rá varrtál
  • Girbe-gurbán varrtál
  • becspípted az anyagot
  • …. még sok ilyen lehet 🙂

Először is mérlegelned kell az alapján, hogy

  1. mire használod a ruhát,
  2. van-e a korrigálásra alkalmas eljárás, és hogy
  3. mivel okozol nagyobb kárt? Ha bent hagyod a hibát, vagy esetleg a bontásból adódó roncsolódással?

Mutatok egy konkrét példát, ami a paszpolozás videóhoz készült képen jól látszik.

 

Ha megnézed a képet, a hosszabb íven az anyag ráncolódik. Ez hiba. Mik voltak a szempontok a mérlegelésre?

  1. Ez egy makett, nincs jelentősége a ráncolódásnak.
  2. Kis esztétikai hiba, ami vasalással javítható.
  3. Akár ki is bonthattam volna, mert a farmer erős anyag, nem roncsolódna számottevően.

Viszont abban az esetben, hogyha ez egy kosztümkabát mellszűkítőjébe berakott díszítés, akkor nem maradhat így! Vasalással ugyan javítható lenne, de a gőztől esetleg roncsolódik az eleje a ruhának! 🙁

Hasonló a helyzet egy egyenes varrattal, ami nem sikerül épp teljesen egyenesre. Mindegy miért. 🙂 Ha pl. egy selyem anyag, amit nagyon macerás bontani, akkor lehet, hogy elég, ha egy lehelettel odébb megpróbálsz egy egyenesebb egyenest varrni. 🙂 Ha elkezded bontogatni az anyagot, akkor előfordulhat, hogy a végén újra kell szabnod, mert szétroncsolod a textilt.

Ha mondjuk egy párna huzatát varrod, nem igazán számít, hogy hogy tisztázod el a varrásszélességet, mert úgyis belülre kerül, senki nem fogja látni. Viszont ha keskenyebb varrásszélességet hagysz  ( kívülről ugye az sem látszik), azt javítanod kell, mert másképp szét fog bomlani a varrat!

Vannak olyan hibák, amik előre kiküszöbölhetőek. Ilyen például amikor egy próbavarrat alkalmazásával a gépet “bevarrjuk” azaz beállítjuk az öltéseket. ( persze ez is elállítódhat közben, vagy elfelejtjük ) Próba varrást kis makettek segítségéve készíthetünk olyan esetekben is, amikor például egy műveletet először csinálunk. Mondjuk arra gondolok, hogy sosem varrtál még fel foltot a varrógéppel. Ebben az esetben ne a kész anyagon “gyakorolj”, hanem szabj egy kb azonos méretű hulladékból egy foltot, és azon próbáld ki, hogy hogy tudod a gép alatt forgatni együtt a foltfelvarrás során. Így kicsit begyakorlod a műveletet, és mire élesben kell csinálni, addigra menni fog. Kisebb esélye van, hogy végül bontanod kelljen. 🙂

A vasalás témakörben már említettem, hogy a varrás közbeni vasalás valójában nedves hőmegmunkálás. Nem csak formára alakítunk vele, hanem remekül lehet hibákat is korrigálni a segítségével. Gőz alatt kicsit lehet nyújtani, és össze is tartani az anyagokat. Gyakorlás kérdése, és menni fog!

Mindenképpen arra szeretnélek buzdítani, hogy ne add fel! Hibázz, és tanulj belőle! 🙂

Ötletelj, próbálgasd, varrj, mérlegelj, gyakorolj! 🙂 Lehet, hogy az első darabok rút kiskacsák lesznek, de akkor is a Tiéd, és sikerélményt fog okozni, ezt garantálom! A varrásnak nem az a lényege, hogy görcsölj rajt, hanem hogy kikapcsolódj, és érezd jól Magad! A gyakorlás pedig meghozza a gyümölcsét!

Ha hasznosnak találod, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! Köszönöm! 🙂

 




Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)