Öv készítés

0 Comments

A gyakorlatban sokféle öv létezik. Megkötős, csatos, gombos, patentos, vagy akár gumis.

Nézzük kezdésnek a képen látható legegyszerűbbet. Lépésről lépésre.

Minden öv készítésénél két fontos dolog van.

Az anyagszéllel párhuzamosan, vagy keresztben kell szabni! Soha nem 45 fokos szögben! Az anyagok szálirányánál már megbeszéltük, hogy a textil 45 fokos szögben szabva nyúlik a leginkább.  Meg is csavarodhat.  Azt pedig nem szeretnénk. 🙂

A másik fontos dolog az alátét. Többnyire rávasalható közbélést alkalmazunk, de egy vastag alátét rávarrása is megoldás lehet.

Megkötős öv készítése:

öv alapanyaga

Két különböző színű anyagot szabtam, plusz a rávasalható közbélést egy rétegben számolva. Ha nagyon vékony az anyag, akkor az övnek mindkét oldalát be lehet ragasztani. A szabásminta nem bonyolult, csak egy hosszú csík. Mérd le, hogy milyen hosszú és milyen széles övet szeretnél, majd körben adj hozzá minden irányban 1-1 cm-t!

öv készítése 1

A vasalós közbélést általában az öv hátsó oldalára szoktuk felragasztani. Jelen esetben én a fekete anyagra vasaltam fel. Majd körben leigazítottam az anyag széleit.

öv készítése 2

Ezután úgy varrtam össze a rétegeket, hogy mindkét felén az anyag színoldala került belülre. Illetve a képen jól látszik, hogy hagytam egy nyílást, amin keresztül majd színére tudom fordítani az övemet.

öv készítése 3

Kifordítás előtt a sarkokat le kell vágni, hogy majd szebben kifeküdjön az anyag.

 

A nyíláson keresztül színére fordítottam az övemet, majd kézzel bevarrtam a rést. Ezután aprólékosan végiggombostűztem az éleket úgy, hogy pont a varrás mentén haladtam. A lényeg, hogy a két réteg fedje egymást, mindig csak az adott oldalt lehessen látni. Ne pöndörödjön át az él a másik oldalra.

kétoldalú kötős öv 2

Majd végül szépen egyenletes távolságban haladva a szélektől, dísztűzéssel letűztem az éleket. két oldalú kötős öv 1

Tulajdonképpen ez ennyi is. Ilyen egyszerű. 🙂 Megint a stircelés alaptechnikáját használtuk.

Praktikák: 

Hogy könnyebb legyen kifordítani, nyugodtan segíts rá egy fakanállal! 🙂 Ne tömj be túl sok anyagot egyszerre , mert akkor becsomósodik, és roncsolódik is az anyag. Azért a közepe környékén hagyom a nyílást, hogy rövidebb szakaszokon kelljen kifordítani. Illetve amikor elkezdem befordítani középen, akkor ezzel együtt a végeken próbálom kiforgatni….

A másik, ami látványos is kicsit, az a cérna használata. Úgy fűztem be a gépet, hogy az alsó szálnak bordót orsóztam fel, a felső pedig a fekete. Varrás közben a fekete anyagom volt felül. Így a végeredmény az lett, hogy az öv mindkét oldalán a színnek megfelelő cérnával van varrva.

Ha jónak tartod az ötletet, kérlek oszd meg másokkal is! 🙂 Köszönöm!
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)