Mókulás, vagy inkább modellezés?…

0 Comments

Modellezés… Sokkal régebben varrok, minthogy azt hivatalosan bárhol is tanultam volna. Drága nagymamám volt, aki először összehozott engem a varrógéppel. Illetve úgy általánosságban a kézimunkákkal is. (…. de ez egy másik történet… )

Már fiatal lány koromban is próbálkoztam, de sose sikerült…. Vagy a mami fejezte be, vagy a szekrény alján landolt. 🙂

Aztán felnőtt fejjel eljutottam odáig, hogy a különböző csatornákon beszerezhető szabásminták alapján sikerült magamnak hordható (!) ruhát varrnom. Azért írtam, hogy alapján….., mert valami sose volt jó. Kiszabtam, megvarrtam, felvettem, összetűztem, újravarrtam,…. és újra, és újra…. 🙂 Amíg volt türelmem. Ezt hívtam én mókulásnak. 😀

Aztán később megtanultam, hogy tulajdonképpen én modelleztem. Amit csináltam, az a szakmán belül egy teljesen normális folyamat.

Minden egyes ruhatípusnak ( szoknya, nadrág, mellény, ing, stb… ) van egy úgynevezett alap szabásmintája. Egyszerűség kedvéért nézzük az egyenes vonalú szoknyát.

A ruhaiparban, ahogy a kereskedelemben is látjuk, szabvány méretek vannak. Nem akarlak untatni a mérettáblázattal, de az alapján besorolható, hogy pl egy egyenes vonalú szoknya 38-as méretben, milyen adatokkal készül. Mennyi a csípő bőség, derék bőség, hossz, stb…
Ha Neked minden méreted megegyezik a 38-as mérettel, és pont egy egyenes vonalú szoknyát szeretnél, akkor nem lesz szükséged modellezésre.

DE, minden olyan esetben, amikor az alapmintán módosítasz azért, hogy egy másik darabot tudj elkészíteni, akkor az már tulajdonképpen modellezés. Csak egy kicsit szélesebb a csípőd, keskenyebb a derekad ( más testalkatod van ), picit hosszabbat szeretnél, ….. Az is modellezés természetesen, ha a fazonon akarsz kicsit alakítani.

Modellezhetsz papíron is, illetve közvetlenül akár emberen, akár próbababára feltűzködve. A lényeg ugyanaz. Az egyik ruhadarabból egy kis változtatással egy másikat hozol létre.

A későbbiekben majd segítek abban is, hogy el tudd készíteni a saját alap szabásmintádat. De előbb még méretet kell vennünk! …. 🙂

Köszönöm, ha hasznosnak találod, és megosztod a cikket! 🙂
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)