Testalkatok kontra varrás…

0 Comments

Korábban amikor a modellezésről, és a méretvételről beszéltem, volt már szó arról, hogy nem minden esetben azonosak az értékeink a ruhaipari szabványokkal.

Azért, mert változó testalkatúak vagyunk!
Van, amikor egy ruhát egy kisebb javítással tudunk korrigálni, hordhatóvá tenni, de az is sokszor előfordul, hogy teljesen önálló darabot kell varrnunk/varratnunk.
Ezért van a mai napig létjogosultsága a méretes szabóságnak. Nagyipari keretek között egyszerűen nem gazdaságos egy modellt mindenféle testalkatra legyártani. Van olyan ismert farmer cég, amelyik a nadrágjait derék méret szerint besorolva eltérő hosszal és szárbőséggel is gyártja, de valljuk be, ez a fehér holló esete.

Mi történik például, ha ha valakinek pocakja van, vagy csípő ficama, vagy görbült a háta? Vagy csak egyszerűen eltérő alkatúak vagyunk?

testalkatok

Forrás: http://nyultam.com/moka/testalkatok-neked-milyen-van/

Ha nem hivatás szerűen készítesz szabásmintákat, nem másoknak varrsz, akkor nincs nagy jelentősége, hogy minden variációval tisztában légy.

Csak tudd, számolj vele, hogy pl. ilyenek vannak:

  • testmagasság: normál, alacsony, magas
  • erősség: karcsú, normál, telt, erős
  • testtartás: normál, hajlott, feszes
  • vállak helyzete: normál, magas vagy egyenes, mély vagy csapott
  • egyebek: lapos mell, széles csípő, különböző fenék formák, stb. …

Nagyon szemléletes példa a mellbőség! Lehet, hogy a mért érték mondjuk 98 cm. De nagyon nem mindegy a szabás szempontjából, hogy ez hogy tevődik össze:

  • széles hát – kis mellek
  • normál alkat
  • vagy keskeny hát – nagy mellek?

Ha nem varrsz ruhát , csak alakítgatod a készen vásároltat, akkor sem kell ezektől a korrekcióktól megijedni. Lehet, hogy bármikor mész blúzt venni, az mindig vagy vállban bő, vagy szétpattannak a gombok, esetleg szűk az ujja. A nadrágok meg, …. ami “feljön”, az mindig “eláll”. Igen, a csípő – derék viszonyáról beszélek. 🙂
Ha ismered a saját alkatodat, és egy kis gyakorlatot is összeszedtél már a varrás terén, akkor magad is látni fogod, hogy mikor érdemes, vagy nem érdemes megvenned valamit. Túl nagy macera az átalakítás, vagy egy kis beavatkozással megúszod? 🙂

Talán legegyszerűbben kezelhető egy szabásmintán ( vagy kész ruhán) a testmagasság miatt eltérő alkati sajátosság. Ez esetben “csak” rövidíteni vagy hosszabbítani kell a vonalakat. 🙂 ( Ugye nem mindegy, hogy valaki 96-os csípő bőséggel 162 vagy 182 cm magas?)

Sok esetben elég egy szűkítő varrás javítása ( kiengedni, vagy további szűkítést alkalmazni)

Komolyabb esetekben viszont már a szabás során korrigálni kell a testalkat és a méretek függvényében. Mondjuk egy mellformázó áthelyezése jó példa erre. Ha hobbi szinten varrsz, ezt inkább bízd szakemberre. De ha bátor vagy, akár segítséggel, akár egyedül, fogj hozzá! Mi történhet?! Max. nem elsőre sikerül. 🙂 De sikerülni fog!

Köszönöm, ha megosztod az érdeklődő ismerőseid körében! 🙂

Ahhoz, hogy megkapd a frissen megjelenő új bejegyzéseket, a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Tudtad, hogy mostantól nyerhetsz is vele? 🙂

Kiemelt kép forrása: https://hu.depositphotos.com

 

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)